Ένας ακόμα πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ συνεργάζεται με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές αναφορικά με το «επικών διαστάσεων» σκάνδαλο του ανταλλακτηρίου  κρυπτονομισμάτων FTX. Σύμφωνα με πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters, ο πρώην κορυφαίος δικηγόρος της FTX, Ντάνιελ Φρίντμπεργκ, συνεργάστηκε με τους εισαγγελείς των ΗΠΑ οι οποίοι την κατάρρευση της εταιρείας. Σημειώνεται ότι ο ιδρυτής της Μπάνκμαν-Φριντ οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα, και είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Φρίντμπεργκ έδωσε λεπτομέρειες για το FTX σε μια συνάντηση στις 22 Νοεμβρίου με αξιωματούχους των αρμοδίων αρχών. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο εισαγγελικό γραφείο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης συμμετείχαν αξιωματούχοι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, είπε η πηγή.

Το Reuters, είδε μάλιστα και τα emails που αντήλλαξαν οι παρευρισκόμενοι προκειμένου να προγραμματίσουν τη συνάντηση.

FTX:«Αθώος» δηλώνει ο Μπάνκμαν-Φριντ – Οι νέοι περιοριστικοί όροι μέχρι τη δίκη

Αποκαλύψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρίντεμπεργκ αποκάλυψε στους εισαγγελείς ό,τι γνώριζε για τη χρήση κεφαλαίων πελατών από τον Μπάνκμαν-Φριντ  για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας. Εξιστόρησε συνομιλίες που είχε με άλλα κορυφαία στελέχη για το θέμα και έδωσε λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούσε το hedge fund Alameda Research.

Δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και δεν του είπαν ότι βρίσκεται υπό ποινική έρευνα, ενώ αναμένεται να κληθεί ως κυβερνητικός μάρτυρας στη δίκη που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Ο δικηγόρος του Φρίντμπεργκ, Τηλέμαχος Κασούλης, το FBI και το FTX δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τη συνεργασία του. Η SEC, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο εκπρόσωπος του Μπάνκμαν-Φριντ αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ κατηγορείται ότι διοχέτευσε δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών της FTX στην Alameda για χρηματοδότηση επενδύσεων επιχειρηματικού κινδύνου, αγορές πολυτελών ακινήτων και πολιτικές δωρεές. Την Τρίτη, δήλωσε αθώος στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Η ημερομηνία της δίκης

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Λιούις Κάπλαν, όρισε την Τρίτη ημερομηνία δίκης στις 2 Οκτωβρίου, η οποία μπορεί να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει δηλώσεις ενοχής από δύο πρώην κορυφαίους συνεργάτες του Μπάνκμαν-Φριντ, την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της Alameda, Καρολάιν Έλισον και τον πρώην επικεφαλής τεχνολογίας FTX Γκάρι Γουάνγκ, που συνεργάζονται με τους εισαγγελείς και ενδέχεται να καταθέσουν στη δίκη.

Ο πάλαι ποτέ «σωτήρας» των crypto, εμφανίστηκε στο δικαστήριο ξυρισμένος με μπλε κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μπλε γραβάτα και κουβαλούσε ένα σακίδιο πλάτης, απέχοντας πολύ από την εικόνα με τα σορτς και τα μπλουζάκια που προτιμούσε όταν διοικούσε το FTX από τις Μπαχάμες.

Ο Μπανκμαν – Φριντ δεν μίλησε με τον δικαστή κατά τη διάρκεια της ακρόασης, αλλά συνομίλησε κατ’ ιδίαν με τους δικηγόρους του. Έδωσε τα χέρια με έναν από τους εισαγγελείς πριν από τη δίκη και όταν τελείωσε, πλησίασε τους λίγους καλλιτέχνες σκίτσων στην αίθουσα του δικαστηρίου και σχολίασε τη δουλειά τους.

Ο απόφοιτος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 115 ετών εάν καταδικαστεί. Στο παρελθόν έχει αναγνωρίσει ότι έκανε λάθη στο FTX, αλλά είπε ότι δεν πιστεύει ότι έχει ποινική ευθύνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News