Τα στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, έγιναν δεκτά με ανακούφιση από τις αγορές, δημιουργώντας προσδοκίες για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, με τις γερμανικές αποδόσεις να βρίσκονται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη πτώση τους για την πρώτη εβδομάδα του έτους σε περισσότερα από 40 χρόνια.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων, που χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για την ευρύτερη ευρωζώνη, υποχώρησαν κατά 11 μονάδες βάσης (bps) την ημέρα στο 2,20%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Δεκεμβρίου.

UBS: Tα ελληνικά ομόλογα στην Bond Top List της τράπεζας

Βουτιά στις αποδόσεις

Υποχώρησαν επίσης κατά 36 bps σε επίπεδο εβδομάδας, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τα τέλη Νοεμβρίου 2011 και, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, τη μεγαλύτερη πτώση για πρώτη εβδομάδα του έτους από το 1977.

«Τα ομόλογα επεκτείνουν το ράλι τους επειδή η επιβράδυνση των μέσων ωριαίων αποδοχών (ΗΠΑ) υποδηλώνει ότι η μελλοντική αύξηση των μισθών μπορεί να επιβραδυνθεί, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Fed θα έχει ευκολότερη δουλειά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού», δήλωσε στο Reuters ο Rohan Khanna, αναλυτής επιτοκίων της UBS.

«Πρόκειται για μια πολύ, πολύ σημαντική πτώση των ευρωπαϊκών αποδόσεων. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 30 μονάδες βάσης τις πρώτες τρεις ημέρες», υπογράμμισε από την πλευρά του επικεφαλής στρατηγικής της Rabobank, Richard Maguire.

Οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια

«Αυτό είναι το προϊόν ασθενέστερων από το αναμενόμενο στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, της πτώσης των τιμών της ενέργειας λόγω του ασυνήθιστα ζεστού καιρού και της εικασίας ότι ο «πληθωρισμός κορυφής» είναι πλέον πίσω μας», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι αυτό τροφοδοτεί ελπίδες ότι η πορεία των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μπορεί να είναι λιγότερο επιθετική από ό,τι αναμενόταν.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν, αλλά η κεντρική τράπεζα εξετάζει τον πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος φαίνεται να είναι πιο επίμονος», πρόσθεσε ο Khanna της UBS.

Γιατί ανησυχεί η ΕΚΤ

«Επομένως, θα ανησυχούσα εάν το ράλι των ομολόγων συνεχιστεί καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν επιθυμεί περαιτέρω πτώση των αποδόσεων».

Οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες εκτοξεύτηκαν πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, έχουν χαλαρώσει, προσφέροντας κάποια αναγκαία ανάπαυλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αφαιρώντας κάποια πίεση από την ΕΚΤ.

«Ακόμη και με τον πληθωρισμό να έχει περάσει το ανώτατο όριο, εξακολουθεί να είναι πολλαπλάσιο αυτού του στόχου (της ΕΚΤ)», είπε ο Maguire.

Πριν από ένα μήνα, οι χρηματαγορές τιμολόγησαν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κορυφωθούν περίπου στο 2,8% μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αλλά αφού η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ σηματοδότησε στη συνεδρίαση της τράπεζας τον Δεκέμβριο ότι αυτό ήταν πολύ χαμηλό, οι αγορές τιμολογήθηκαν με επιτόκιο 3,5%. Τώρα, το ποσοστό αυτό αναμένεται να είναι περίπου 3,30%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων των πιο υπερχρεωμένων εθνών όπως η Ιταλία έχουν μειωθεί πιο απότομα. Οι αποδόσεις της ιταλικής 10ετούς BTP μειώθηκαν κατά περίπου 50 bps αυτή την εβδομάδα. Τελευταία υποχώρησαν κατά 14 bps την ημέρα στο 4,19%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Δεκεμβρίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές