Ανοδικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, μετά την απότομη πτώση που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν τα οικονομικά δεδομένα, αναζητώντας στοιχεία για την πορεία των επιτοκίων.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου της Γερμανίας, που θεωρείται ως σημείο αναφοράς για το νομισματικό μπλοκ, αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης (bps) στο 2,261% στις πρωινές συναλλαγές στην Ευρώπη. Την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε κατά 35 bps, ποσοστό που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2011, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο μειώθηκε πιο απότομα από ό,τι αναμενόταν.

Καταλύτης η ΕΚΤ

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν το 2022 καθώς η ΕΚΤ προχώρησε σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων από -0,5% τον Ιούλιο σε 2% τον Δεκέμβριο και προανήγγειλε συνέχιση της σφικτής νομισματικής πολιτικής.

Τα υψηλότερα επιτόκια αναγκάζουν τους επενδυτές να απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, ωθώντας τις αποδόσεις προς τα πάνω και τις τιμές προς τα κάτω.

Ωστόσο, οι αποδόσεις έκτοτε μειώθηκαν απότομα και πάλι, με την επιβράδυνση του πληθωρισμού να οδηγεί τις ελπίδες ότι η ΕΚΤ μπορεί σύντομα να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 8 μ.β. τη Δευτέρα στο 4,293%, μετά από πτώση 48 μ.β. την προηγούμενη εβδομάδα, και του ελληνικού διαμορφώθηκε στο 4,47%.

Η απόδοση του γερμανικού ομολόγου διάρκειας δύο ετών, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις προσδοκίες των επιτοκίων, αυξήθηκε κατά 4 bps στο 2,627%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν την έκδοση ομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες αυξάνουν τον δανεισμό τους φέτος για να στηρίξουν τις επιβραδυνόμενες οικονομίες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές