Ο συγκλονιστικός συνδυασμός της  πανδημίας, του πολέμου της Ουκρανίας, της ενεργειακής κρίσης, της έκρηξης του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων που σιγοβράζουν, περιορίζει τις βεβαιότητες σε έναν κόσμο που αναδιαμορφώνεται.

Αν έρευνα της  McKinsey & Company έχει δίκαιο, ο κόσμος σήμερα δεν περνά απλός μία άλλη μεγάλη περιπέτεια, όπως π.χ. η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1997, ή η  φούσκα των «dot-com» του 2000 ή  παγκόσμια οικονομική κρίση/ύφεση του 2008-2009. Παρόμοιοι «σεισμοί», έλαβαν  χώρα αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1944–46), κατά την περίοδο της  πετρελαϊκής κρίσης (1971–73) και κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης (1989– 92). Καθένας από αυτούς, εγκαινίασε αντίστοιχα μια νέα εποχή: τη μεταπολεμική έκρηξη (1944–71), την εποχή των συγκρούσεων  (1971–89) και την εποχή των αγορών (1989–2019) και ίσως τώρα, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής.

ΕΚΤ: Έρχονται αυξήσεις στους μισθούς τα επόμενα τρίμηνα

Ορισμένοι βλέπουν σε αυτήν, στοιχεία από την  εποχή των συγκρούσεων  του 70’ και του 80΄, ενώ ο κόσμος καθίσταται περισσότερο πολύπλοκος, με την BlackRock να «βλέπει» πως μία νέα γεωπολιτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων έρχεται στο προσκήνιο. Ο πόλεμος της Ουκρανίας και ο κλιμακούμενος στρατηγικός ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας έχουν εμβαθύνει τον κατακερματισμό και την εμφάνιση ανταγωνιστικών γεωπολιτικών μπλοκ, ενώ γεωπολιτική διαδραματίζει πλέον ισχυρότερο ρόλο στην οικονομία.

Η υποδιαμόρφωση νέα εποχή, βρίσκει την Ελλάδα να  έχει βελτιώσει κάποιες από τις μεγάλες ανισορροπίες του παρελθόντος, προσπαθώντας  μάλιστα να αναπτύξει και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με οδηγό τις νέες επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία που συμβάλλουν στη μακροχρόνια βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Οι ροές κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, προσφέρουν εξάλλου ένα αναπτυξιακό μαξιλάρι ασφαλείας, ενώ δίνουν ένα παράθυρο ευκαιρίας, ώστε η χώρα να καλύψει το επενδυτικό κενό των 94 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε κατά την 10ετή κρίση χρέους. Το ρεκόρ εικοσαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και ο διπλασιασμός των εξαγωγών ως % του ΑΕΠ σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, αποτελούν  καλούς οιωνούς.

Παράλληλα, αν ο εκλογικός κύκλος δεν μεταβάλει ουσιαστικά την οικονομική πολιτική, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 θεωρείται εφικτή. Η επίτευξη όμως μίνιμουμ συνεννόησης του πολιτικού συστήματος, -που ούτος άλλος έχει τεράστιες ευθύνες  για την τελευταία χρεοκοπία της χώρας-, στην άμυνα,  το δημογραφικό, την παιδεία και τη δικαιοσύνη, θα μπορούσε να περιορίσει τις πιθανότητες να δούμε ξανά σχεδόν 500.000 κυρίως νέους και μορφωμένους Έλληνες να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion