Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, σε μια προσπάθεια να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας, αλλά και τα υψηλά 8μήνου, στα οποία βρίσκονται δίνοντας το μήνυμα της ανάκαμψης από το δύσκολο 2022.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,4%, με τον κλάδο της υγείας να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει κατά 0,57% στις 7.837 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,11% στις 15.075 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,39% στις 7.002 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Kindred Group σημειώνουν πτώση άνω του 17%, αφού η εταιρεία διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών με έδρα τη Μάλτα εξέδωσε προειδοποίηση για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου. Στον αντίποδα, οι μετοχές της γερμανικής United Internet σημειώνουν άνοδο 4%, μετά από πληροφορίες ότι η μονάδα web hosting της Ionos ενδέχεται να ξεκινήσει τη διαδικασία δημόσιας πρότασης (IPO) πριν από το τέλος του μήνα.

Καζάκς (ΕΚΤ): Αργεί ακόμη η μείωση των επιτοκίων

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,1% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων και μειώνοντας την πιθανότητα η οικονομία να εισέλθει σε τεχνική ύφεση το τέταρτο τρίμηνο. Σε δημοσκόπηση του Reuters προβλεπόταν συρρίκνωση 0,2% εν μέσω μιας ζοφερής συνολικής εικόνας για τη βρετανική οικονομία.

Ωστόσο, τους τρεις μήνες έως το τέλος Νοεμβρίου, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3%, γεγονός που δείχνει ότι η ύφεση μπορεί απλώς να καθυστερήσει παρά να αποτραπεί. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι η βρετανική οικονομία θα βιώσει ύφεση τουλάχιστον τεσσάρων τριμήνων, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

“Τα σημερινά στοιχεία δύσκολα μπορούν να συγκαλύψουν την πιθανότητα ότι ενώ οι συνθήκες ύφεσης μπορεί να είναι επιφανειακές, μια οικονομική συρρίκνωση βρίσκεται σε εξέλιξη”, σχολίασε ο Jeremy Batstone-Carr, στρατηγικός αναλυτής για την Ευρώπη στην Raymond James.

“Επιπλέον, τα αποτελέσματα της νομισματικής σύσφιξης της Τράπεζας δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως την οικονομία. Σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρου εταιρειών στο 25% και τη λήξη της μείωσης της φορολογίας για τις νέες επενδύσεις, η οικονομία μόνο περαιτέρω συρρίκνωση μπορεί να έχει”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές