Σε υψηλό 30ετίας σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη Σουηδία τον Δεκέμβριο, καθώς οι αυξήσεις των τιμών δείχνουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο δείκτης CPIF (δείκτης CPI με σταθερό επιτόκιο) που παρακολουθεί η Riksbank αυξήθηκε κατά 10,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας και διαμορφώνεται για τον μήνα Δεκέμβριο στο 12,3%. Πρόκειται για νούμερο μεγαλύτερο από το 9,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ η Riksbank είχε προβλέψει 9,1%.

«Εκτός κάδρου» η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ – Τι θα άλλαζε τη στάση της

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, φαίνεται πως «κλειδώνει» η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, με  τον οικονομολόγο της Swedbank AB να τονίζει πως είναι μια «τελειωμένη υπόθεση».

Επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών

Όπως τονίζεται, ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται στις ΗΠΑ την Ευρωζώνη, η Σουηδία εξακολουθεί να βλέπει μια επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991.

Η σουηδική κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, προτού αρχίσει μια σταδιακή μείωση προς τον στόχο του 2%. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Riksbank έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 2,5% από το μηδέν από τον περασμένο Απρίλιο.

«Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, ξεφεύγει από τις προβλέψεις  της Riksbank, εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος για τον περιορισμό του», δήλωσε από την πλευρά του ο Johan Lof, ανώτερος οικονομολόγος στη Svenska Handelsbanken AB.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή