Οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν για μια αυξανόμενη πλαστική παλίρροια.

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επικεντρώσει την προσοχή των διαχειριστών χρημάτων στη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού και στους κινδύνους ενεργειακής ασφάλειας.

Ωστόσο, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να πνίγεται στα απορρίμματα συσκευασίας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας ενδέχεται να ακολουθήσουν μεγάλους χρήστες όπως η PepsiCo, η Coca-Cola και η Mars.

Τέσσερα χρόνια αφότου οι γίγαντες καταναλωτικών αγαθών υπέγραψαν εθελοντικούς στόχους μείωσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Δέσμευσης Νέας Οικονομίας των Πλαστικών, η πρόοδος είναι απογοητευτική.

Τα στοιχεία του Ιδρύματος Ellen MacArthur δείχνουν ότι οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται από εταιρείες όπως η PepsiCo, η Mars και η Coca-Cola αύξησαν τη χρήση παρθένου πλαστικού, κατασκευασμένου από ορυκτά καύσιμα και όχι από ανακυκλωμένα υλικά, κατά 5%, 3% και 11% αντίστοιχα μεταξύ 2019 και 2021. Αυτό καθιστά απίθανο να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους να περιορίσουν τη χρήση του κατά 5%, 20% και 25% έως το 2025.

Η «μάχη των πλαστικών»: Τι χωρίζει ΕΕ και ΗΠΑ

Οι μεγάλοι χρήστες πλαστικού σημειώνουν επίσης ανεπαρκή πρόοδο στη χρήση ανακυκλωμένου υλικού. Το τελευταίο αντιστοιχεί μόλις στο 10% των πλαστικών συσκευασιών που χρησιμοποιούνται από τους υπογράφοντες το σύμφωνο. Τα επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία, η πιο φιλική προς το περιβάλλον μορφή συσκευασίας, ανήλθαν σε μόλις 1,2% του συνόλου το 2021, και το ποσοστό αυτό μειώνεται.

Παρά την προσπάθεια των πολιτών να διαλέξουν το χρησιμοποιημένο πλαστικό για συλλογή, ειδικά στην Ευρώπη, μόνο το 9% ανακυκλώνεται στην πραγματικότητα κάθε χρόνο, λέει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 73% των πλαστικών απορριμμάτων καταλήγει σε χωματερές, όπου χρειάζονται έως και 500 χρόνια για να αποσυντεθούν. Το υπόλοιπο αποτεφρώνεται ή ξεβράζεται στις ακτές των αναπτυσσόμενων χωρών. Και αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς η ετήσια ζήτηση περίπου 450 εκατομμυρίων τόνων ετησίως αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2060.

Η επίλυση της πλαστικής πρόκλησης είναι περίπλοκη και δαπανηρή. Το πλαστικό διατίθεται σε διαφορετικούς τύπους που δεν μπορούν να συνδυαστούν μαζί. Ορισμένα υλικά ή πρόσθετα καθιστούν δύσκολη την ανακύκλωση. Η αντικατάσταση του πλαστικού με βιοδιασπώμενο υλικό μπορεί να είναι ακριβή. Η χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού, ενώ είναι λιγότερο ενεργοβόρα από τη δημιουργία παρθένου πλαστικού, μπορεί να κοστίσει συνολικά περισσότερο.

Ωστόσο, έχοντας δεσμευτεί να δράσουν, οι μεγάλες εταιρείες βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. Η Danone αντιμετωπίζει μία νομική πρόκληση σχετικά με τη χρήση πλαστικών της .

Τον Μάρτιο, 175 κυβερνήσεις συμφώνησαν να επεξεργαστούν δεσμευτικούς νόμους για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης έως τα τέλη του 2024. Περίπου το 70% των πολιτών που ερωτήθηκαν πέρυσι σε 34 χώρες θέλουν νέους κανόνες κατά των πλαστικών.

Η μεγαλύτερη εστίαση των ευρωπαίων επενδυτών στη βιωσιμότητα σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να αποτρέψουν περαιτέρω εγχώριες καθυστερήσεις.

Αλλά εάν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να εφαρμόσουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις ανακύκλωσης, οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ που θα ξεκινήσουν καθυστερημένα θα υποφέρουν περισσότερο. Σε ένα χειρότερο σενάριο, οι εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν συλλογικό ετήσιο λογαριασμό 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν οι νομοθέτες τους ζητήσουν να καλύψουν πλήρως το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, λέει το PEW Charitable Trusts .

Για τους επενδυτές, η πλαστική αδράνεια θα μπορούσε να γίνει τοξική.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners