Η επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση θα μπορούσε να προκληθεί από τα κρυπτονομίσματα, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους διεθνείς θεσμούς. Μάλιστα, πολλοί χτυπούν «καμπανάκι» εάν τα private Crypto -όπως το bitcoin- συνεχίζουν να επεκτείνονται.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ινδίας (Reserve Bank of India), Shaktikanta Das, ο οποίος επεσήμανε στο CNBC πως «τα κρυπτονομίσματα έχουν… τεράστιους εγγενείς κινδύνους για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Ως παράδειγμα ανέφερε την πρόσφατη κατάρρευση του FTX.

«Ξαναγράφεται» ο χάρτης των crypto – Τι άλλαξε η εκκωφαντική πτώση του FTX

Ο Das τόνισε ότι η κύρια ανησυχία του είναι ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία υποκείμενη αξία, αποκαλώντας τα «κερδοσκοπικά» και επισημαίνοντας ότι πρέπει να απαγορευθούν.

«Το ιδιωτικό εμπόριο κρυπτονομισμάτων είναι 100% κερδοσκοπική δραστηριότητα και εξακολουθώ να έχω την άποψη ότι θα πρέπει να απαγορευθεί… γιατί, εάν επιτραπεί να αναπτυχθεί, εάν προσπαθήσετε να το ρυθμίσετε και να του επιτρέψετε να αναπτυχθεί, σημειώστε τα λόγια μου, η επόμενη οικονομική κρίση θα προέλθει από τα Crypto», είπε ο Das.

O Shaktikanta Das

Τα «επίσημα» ψηφιακά νομίσματα

Τα σχόλια του Das έρχονται καθώς η Reserve Bank of India πιέζει να εισαγάγει τη δική της ψηφιακή έκδοση της ινδικής ρουπίας. Νωρίτερα, ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ψηφιακή ρουπία για λιανική χρήση σε επιλεγμένες πόλεις, με ορισμένους χρήστες να μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω εφαρμογών και e-πορτοφολιών.

Πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν την έκδοση ψηφιακών εκδόσεων του δικού τους νομίσματος, με τον Das να τονίζει ότι τα CBDC (ψηφιακα νομίσματα κεντρικών τραπεζών) μπορούν να επιταχύνουν τις διεθνείς μεταφορές χρημάτων και να μειώσουν την ανάγκη για logistics, όπως η εκτύπωση χαρτονομισμάτων.

Πώς η FTX άρπαζε τα χρήματα των πελατών της – Το κόλπο με το λογισμικό

Ηδη, το Πεκίνο δοκιμάζει τη χρήση του ψηφιακού γιουάν στον πραγματικό κόσμο από τα τέλη του 2020, επεκτείνοντας τη διαθεσιμότητά του σε περισσότερους χρήστες. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα έχει ουσιαστικά απαγορεύσει το εμπόριο κρυπτονομισμάτων.

Θολά τα όρια

Την ίδια ώρα, ο Jon Cunliffe, αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δήλωσε τον Ιούλιο ότι τα κρυπτονομίσματα μπορεί να μην είναι «αρκετά ενσωματωμένα» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να αποτελούν «άμεσο συστημικό κίνδυνο». Βέβαια, σημείωσε ότι τα όρια μεταξύ του κόσμου των κρυπτογράφησης και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος «θα γίνονται όλο και πιο θολά».

Τέλος, από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε τον Οκτώβριο ότι «οι δραστηριότητες κρυπτογράφησης θα μπορούσαν να θέσουν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ», κάνοντας λόγο για ανάγκη εφαρμογής ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News