Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, με τις αγορές να αναμένουν τις εκτιμήσεις των ηγετών από τον τραπεζικό, επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο για την οικονομία, στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,4%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,20% στις 7.860 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 15.134 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,28% στις 7.043 μονάδες.

Ευρωζώνη: Άνοδος αποδόσεων με τις νέες εκδόσεις στο επίκεντρο

Σε επίπεδο τίτλων, η Temenos κέρδισε πάνω από 5%, αφού η ελβετική εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Max Chuard θα παραιτηθεί. Στον αντίποδα, η επίσης ελβετική εταιρεία κατασκευής εργαστηριακού εξοπλισμού Tecan Group υποχώρησε κατά 4% μετά την υποβάθμιση της μετοχής από “αγορά” σε “διακράτηση” από την Kepler Cheuvreux και τη μείωση της τιμής-στόχου.

Με το βλέμμα στο Νταβός

Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν τη θετική τάση που διαμορφώθηκε στις αγορές της Ασίας, ενισχυμένες από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, τα οποία αναπτέρωσαν το επενδυτικό κλίμα. Ο όγκος των συναλλαγών είναι πιθανό να είναι μικρότερος σήμερα, καθώς το αμερικανικό χρηματιστήριο είναι κλειστό λόγω της αργίας για την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Ελβετία αποτελεί βασικό σημείο εστίασης για τις ευρωπαϊκές αγορές αυτή την εβδομάδα. Στο Νταβός τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν είναι, μεταξύ άλλων, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα και η κλιματική αλλαγή. Το φετινό WEF πραγματοποιείται σε συνθήκες κρίσης κόστους ζωής για πολλούς και ορισμένοι ηγέτες δεν συμμετέχουν στην ετήσια συνάντηση, καθώς οι κρίσεις συνεχίζονται στην πατρίδα τους. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι ο μόνος ηγέτης της Ομάδας των Επτά (G7) που θα παραστεί φέτος στο φόρουμ.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι γερμανικές τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 1,6% τον Δεκέμβριο, ικανοποιώντας την αγορά. Πλέον το βλέμμα θα επικεντρωθεί στην ανακοίνωση της έρευνας ZEW της Γερμανίας για το οικονομικό κλίμα του Ιανουαρίου, αύριο Τρίτη. Ο δείκτης αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση στο -15,5 από -23,3 τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας το σενάριο ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσουν από την επιθετική νομισματική σύσφιγξη.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πολλά υποσχόμενο άλμα

«Αργής καύσης» ήταν η σημερινή, κρίσιμη για πολλούς, άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο άρχισε νωθρά και τελικά, αθόρυβα αλλά σταθερά, ανήλθε στα επίπεδα των 980 μονάδων, υψηλότερα και από τα υψηλά του 2022. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,33% στις 981,26 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 91 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές