Σε σύγκρουση με τα συνδικάτα προχωράει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, παρά τον απεργιακό κλοιό και το υπό κατάρρευση σύστημα υγείας.

Σιδηροδρομικοί, νοσηλευτές και οδηγοί ασθενοφόρων ετοιμάζονται για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική.

Βρετανία: Υποχρεωτικό το τεστ κορωνοϊού για ταξιδιώτες από την Κίνα

Παραλύει η χώρα

Οι εργαζόμενοι στους βρετανικούς σιδηροδρόμους θα απεργήσουν μεγάλο μέρος αυτής της εβδομάδας, παραλύοντας τις μεταφορές και προσθέτοντας έξτρα προβλήματα, που συσσωρεύονται συνεχώς για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Οι συνδικαλιστές θα απεργήσουν για πέντε ημέρες, αρχής γενομένης από την Τετάρτη, μπλοκάροντας τη συνήθη επιστροφή στην εργασία μετά τις γιορτές και διακόπτοντας τις πωλήσεις του Ιανουαρίου που είναι ζωτικής σημασίας για τους εμπόρους λιανικής πώλησης.

Οι διαμαρτυρίες πηγάζουν από την αυξανόμενη οργή για το τεράστιο κόστος ζωής. Ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών πέρυσι και οι μισθοί δεν συμβαδίζουν, ιδίως στις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι νοσηλευτές και οι οδηγοί ασθενοφόρων σχεδιάζουν να απεργήσουν αργότερα μέσα στο μήνα, καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Εθνική Υπηρεσία Υγείας πασχίζει να αντιμετωπίσει τα κρούσματα γρίπης και Covid.

Η αντίδραση του Σουνάκ ήταν να κρατήσει μια κόκκινη γραμμή ενάντια στις αυξήσεις που θεωρεί ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προειδοποίησε για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

«Δεν πρόκειται να προσποιηθώ ότι όλα τα προβλήματά μας θα εξαφανιστούν το νέο έτος», δήλωσε ο Σούνακ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter το Σάββατο. «Την ώρα που ανακάμψαμε από μια πρωτοφανή παγκόσμια πανδημία, η Ρωσία εξαπέλυσε μια βάρβαρη και παράνομη εισβολή σε όλη την Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Τεράστιο χάσμα αμοιβών

Το χάσμα μεταξύ των αμοιβών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα βρίσκεται πλέον σε ιστορικά επίπεδα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και είναι απίθανο να αναπτυχθεί μέχρι τις αρχές του 2024.

Η ύφεση αυτή έχει επιδεινωθεί από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μείωσε τους εμπορικούς δεσμούς και άφησε το Ηνωμένο Βασίλειο, τη μόνη οικονομία της Ομάδας των Επτά Εθνών που δεν έχει ακόμη ανακτήσει το μέγεθος που είχε πριν από την πανδημία.

Μια έρευνα των Financial Times σε 101 οικονομολόγους που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι οι περισσότεροι αναμένουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τη χειρότερη και μεγαλύτερη ύφεση από κάθε άλλη χώρα της G-7. Σύμφωνα με τους αναλυτές το επόμενο έτος προβλέπεται  «σκληρό», «ζοφερό» και «άθλιο».

Σύγκρουση με τα συνδικάτα

Οι υπουργοί της κυβέρνησης διατηρούν μια συγκρουσιακή στάση με τα συνδικάτα.

«Δεν θα επιστρέψουμε στη δεκαετία του 1970, όπου οι βαρόνοι των συνδικάτων νόμιζαν ότι κυβερούσαν», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. «Δεν πρόκειται να μας εκβιάσουν», πρόσθεσε.

Το σύστημα υγείας

Ο Phil Banfield, πρόεδρος του συμβουλίου του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για το μέγεθος της κρίσης στο NHS.

«Η τρέχουσα κατάσταση στο NHS είναι ανυπόφορη και μη βιώσιμη, τόσο για τους ασθενείς μας όσο και για το σκληρά εργαζόμενο προσωπικό που προσπαθεί απεγνωσμένα να ανταπεξέλθει στα απίστευτα υψηλά επίπεδα ζήτησης», δήλωσε ο Banfield στην Press Association. «Η BMA έχει επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση να καθίσει και να μιλήσει για τις πιέσεις που δέχονται οι υπηρεσίες υγείας μας, αλλά η σιωπή τους είναι εκκωφαντική».

Ο Wes Streeting, ο νομοθέτης των Εργατικών που εκτελεί χρέη σκιώδους υπουργού Υγείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μιλάει με τους εργαζόμενους του NHS για τις ανησυχίες τους σχετικά με τις αμοιβές και τις συνθήκες.

Είναι «εντελώς ανεξήγητο το γιατί, δεδομένων των σημερινών πρωτοσέλιδων, δεδομένων όσων είδαμε καθ’ όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων και του νέου έτους, ούτε ένας υπουργός της κυβέρνησης – είτε πρόκειται για τον πρωθυπουργό, είτε για τον υπουργό Υγείας – δεν έχει σηκώσει το κεφάλι του ή δεν έχει δείξει το πρόσωπό του για να πει τι ακριβώς κάνει για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση», τόνισε ο Banfield.

Το Royal College of Nursing δήλωσε ότι τα μέλη του θα απεργήσουν στις 18 και 19 Ιανουαρίου, μετά από δύο ημέρες ιστορικής απεργίας τον Δεκέμβριο. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται απεργίες σε τόσο ευρεία κλίμακα από τότε που ιδρύθηκε το συνδικάτο πριν από έναν αιώνα. Οι οδηγοί ασθενοφόρων απεργούν στις 11 Ιανουαρίου.

Ο κίνδυνος είναι η οργή των συνδικαλιστών να μετατραπεί σε χιονοστιβάδα και σε πιο συντονισμένη δράση που θα θυμίζει τις στάσεις εργασίας που παρέλυσαν το Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1970 και έφεραν τη Θάτσερ στην εξουσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων