Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να προχωρήσουν με πιο ήπιες αυξήσεις των επιτοκίων, αρχής γενομένης από την Άνοιξη. Αυτό αναφέρουν στο Bloomberg πηγές προσκείμενες στους κύκλους της Φρανκφούρτης, οι οποίες όμως επισημαίνουν ότι επί του παρόντος οποιαδήποτε μελλοντική τέτοια κίνηση εξετάζεται σε επίπεδο συζητήσεων και όχι σε επίσημο πλαίσιο.

Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και πλέον το ενδεχόμενο για μια επιτοκιακή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον ερχόμενο Μάρτιο δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Αλλαγή πλεύσης για την ΕΚΤ – Πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια

Υπενθυμίζεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης του περασμένου Δεκεμβρίου που ήταν και η τελευταία για το 2022 και στην οποία η ΕΚΤ επιβράδυνε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης κι ενώ είχαν προηγηθεί δύο διαδοχικές 75 μονάδων βάσεως, η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ άφησε σαφείς υπαινιγμούς: από εδώ που βρισκόμαστε σήμερα και προχωρώντας, οι αυξήσεις των επιτοκίων δε θα σταματήσουν και θα είναι σημαντικές. Υπονοώντας ότι στο τραπέζι δεν τίθεται θέμα για πιο ήπια αύξηση επιτοκίων, όπως και για πιο επιθετική αύξηση, καθώς όπως είχε δηλώσει τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να είναι βραχύβια, καθώς στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως επιβραδυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο μπορεί να μην έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει και μάλιστα προς το καλύτερο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και τους ρεύματος διαπραγματεύονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των περυσινών. Απόρροια ο πληθωρισμός να συνεχίζει να επιβραδύνεται, επαληθεύοντας εκείνους που υποστήριζαν ότι το περασμένο φθινόπωρο έφθασε στο αποκορύφωμά του. Παράλληλα, έχει αναδυθεί ένα κύμα προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανοίξει κι αυτή ένα κύκλο ήπιων επιτοκιακών αυξήσεων, κάτι που ενισχύει την αίσθηση ότι το ίδιο θα πράξει και η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις πηγές οι οποίες μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, η επιβράδυνση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής αν έρθει, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στροφή στην πολιτική της ΕΚΤ.

Η χαλιναγώγηση του πληθωρισμού και πολύ περισσότερο η επιβράδυνσή του στον επίσημο στόχο της ΕΚΤ στο 2% δεν είναι εύκολη υπόθεση. Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονείται ότι μόλις σε ένα εξάμηνο, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της κατά 250 μονάδες βάσης, με το βασικό της επιτόκιο από το -0,50% να έχει φθάσει στο 2%. Πάραυτα, οι τιμές καταναλωτή παραμένουν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερα του επίσημου στόχου, διαμορφούμενες τον Δεκέμβριο του 2022 στο 9,2% στην Ευρωζώνη.

Από τη μεριά τους επί της παρούσης οι χρηματαγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι τον Φεβρουάριο η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και τοποθετούνται σε ποσοστό 70% για την ίδια αύξηση τον Μάρτιο.

Τι δηλώνουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ

Από την έναρξη της τρέχουσας χρονιάς στις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ από όλα τα «στρατόπεδα» (τα δελφίνια που είναι υπέρ της ήπιας νομισματικής πολιτικής και τα γεράκια που υποστηρίζουν την επιθετική) παρατηρείται μια σύγκλιση. Η σύγκλιση αυτή υποδεικνύει ότι είναι ανοιχτοί για ακόμη περισσότερη επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων σε επίπεδο συζήτησης αρχικά.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Μάρτιν Καζάκς, ένας από τους πιο συντηρητικούς αξιωματούχους της ΕΚΤ, έχει αναμένει μεγάλα βήματα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, ωστόσο να κριθεί αναγκαίο και τα μικρότερα βήματα δεν πρέπει να αποκλεισθούν.

Από τη μεριά του ο Φινλανδός ομόλογός του Όλι Ρεν, παραδοσιακά από τα γεράκια, έχει τονίσει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προσαρμόσουμε την πολιτική μας να κριθεί απαραίτητο.

Με σημερινές του δηλώσεις ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, ναι μεν τάχθηκε υπέρ της παραμονής των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο δεν πρέπει να είμαστε καθόλου σίγουροι τα επίπεδα αυτά που θα καθοριστούν.

Η γνώμη των ειδικών

«Η ταχεία πτώση του πληθωρισμού εξαιτίας της ενέργειας δίνει λίγη ανάσα στην ΕΚΤ, όμως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα παραμείνουν επικεντρωμένοι στις επίμονες υποκείμενες πιέσεις προς το παρόν. Εάν, όπως αναμένουμε, ο δομικός πληθωρισμός αρχίσει να υποχωρεί από το τέλος του α΄ τριμήνου, αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για την ΕΚΤ να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων στις 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, πιθανώς επεκτείνοντας τον κύκλο αυτό στο β΄ τρίμηνο», επισημαίνει η Μαέβα Κάζιν, ανώτερη οικονομολόγος για την ευρωζώνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας