Στους ρυθμούς με τους οποίους επιχειρηματικοί κολοσσοί παγκοσμίως κινούνται για να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στρέφεται το ενδιαφέρον στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας που φέτος, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, ζει έναν από τους πιο θερμούς χειμώνες που έχουν καταγραφεί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αριθμός των οργανισμών που δεσμεύονται να φθάσουν σε μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας αύξηση κατά 60% σε περισσότερους από 11.000 τον Σεπτέμβριο του 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Νταβός – Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Ωστόσο, ο κόσμος παραμένει σε τροχιά αποτυχίας επίτευξης των κλιματικών στόχων.

Το κλίμα στο επίκεντρο

Αρκετοί τραπεζίτες και στελέχη εταιρειών δήλωσαν ότι αναζητούν τρόπους για να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Όπως ανέφεραν, όλο και περισσότερο οι συζητήσεις στους κόλπους των διοικήσεων και των τραπεζών στρέφονται στους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή για τις επιχειρήσεις.

«Ξαφνικά οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για κάτι που δεν είναι απλώς ένας τρόπος παρουσίασης των πραγμάτων, αλλά ότι αποτελεί αναγκαιότητα για την επιβίωση», δήλωσε ο André Hoffmann, αντιπρόεδρος της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche.

Όμως, ενώ υπάρχει συμφωνία για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς την ταχύτητα με την οποίαν πρέπει να επέλθουν οι αλλαγές. Σε ιδιωτικές συζητήσεις, όπως μεταδίδει το Reuters, τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η ενεργειακή κρίση στην Ουκρανία έδειξε ότι πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία θα πάρει χρόνο.

Ο χρόνος τελειώνει

Παρά την προειδοποίηση των επιστημόνων πέρυσι ότι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η ανθρωπότητα για να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη τελειώνει, το 2022 κυριαρχήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιζήμια για την οικονομία έξαρση του πληθωρισμού. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέστρεψαν – προσωρινά, όπως υποστηρίζουν – στον εγχώριο άνθρακα, λόγω της ξαφνικής διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ωστόσο, με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο να θεσπίζουν αυστηρότερους κανόνες για την καλύτερη εποπτεία των «βιώσιμων» δραστηριοτήτων, τα στελέχη στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας δήλωσαν ότι επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα.

Η Suni Harford, πρόεδρος του κλάδου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της UBS, η οποία ηγείται των προσπαθειών της τράπεζας για τη βιωσιμότητα, δήλωσε ότι οι συζητήσεις της στο Νταβός δεν υποδηλώνουν ότι η εστίαση στο κλίμα έχει μειωθεί, παρά τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις.

«Οι πελάτες ενημερώνονται ολοένα και περισσότερο για την ενεργειακή μετάβαση, η ζήτηση για βιώσιμα και πράσινα προϊόντα έχει αντέξει και οι πελάτες αναζητούν όλο και περισσότερο να μετρήσουν τον (κλιματικό) αντίκτυπο των χαρτοφυλακίων τους».

«Καμπανάκι» για αύξηση 2,8 βαθμών

Παρά τις δεσμεύσεις, ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά να χάσει τον στόχο για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, οδεύοντας αντίθετα προς τους 2,8 βαθμούς, όπως προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στους αντιπροσώπους.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε νέα προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η καθυστέρηση της ενεργειακής μετάβασης, και ζήτησε ταχύτερη δράση.

«Υποβάλετε αξιόπιστα και διαφανή μεταβατικά σχέδια σχετικά με τον τρόπο επίτευξης μηδενικών εκπομπών, και υποβάλλετε τα σχέδια αυτά πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», κάλεσε τα στελέχη επιχειρήσεων ο Γκουτέρες σε ομιλία του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green