Μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των διαδηλώσεων θα ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση της Βρετανίας, θέλοντας η αστυνομία στην Αγγλία και την Ουαλία να είναι σε θέση να ενεργήσει για να αποτρέψει σοβαρές αναταραχές σε περισσότερες περιπτώσεις.
Τα τελευταία χρόνια, διαδηλώσεις οι οποίες συνήθως πραγματοποιούνταν από ακτιβιστές για το περιβάλλον, έκλειναν μεγάλα τμήματα του κεντρικού Λονδίνου και δημιουργούσαν κυκλοφοριακά προβλήματα σε κύριες οδικές αρτηρίες. Αυτά τα προβλήματα ανέδειξαν μια σωρεία διαμαρτυριών και εκκλήσεις για περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία προκειμένου να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις διαδηλώσεις.
Πέρυσι η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ ψήφισε νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ωστόσο θέλει να προχωρήσει περαιτέρω με ένα νέο σύνολο νόμων γνωστό ως Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Τάξη.
Το νομοσχέδιο δημοσιεύτηκε πέρυσι και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συζήτησης στη Βουλή. Έχει προκαλέσει την έντονη αντίθεση των ομάδων που είναι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς υποστηρίζουν ότι είναι αντιδημοκρατικό και δίνει στην αστυνομία υπερβολική εξουσία.
Η κυβέρνηση θέλει να τροποποιήσει το Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Τάξη προτού ψηφιστεί νόμος, προκειμένου να διευρύνει τον νομικό ορισμό της «σοβαρής διαταραχής», να δώσει στην αστυνομία μεγαλύτερη ευελιξία και να παράσχει νομική σαφήνεια σχετικά με το πότε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι νέες εξουσίες.
Σε απεργία «κατεβαίνουν» και οι εκπαιδευτικοί στη Βρετανία
«Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας μας, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο», δήλωσε χθες Κυριακή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.
«Δεν μπορούμε να έχουμε διαμαρτυρίες από μια μικρή μειοψηφία οι οποίες διαταράσσουν τη ζωή του απλού κοινού. Δεν είναι αποδεκτό και θα βάλουμε ένα τέλος».
Από τη μεριά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι νέοι νόμοι, εάν εγκριθούν, θα επιτρέπουν στην αστυνομία να εμποδίζει προληπτικά τις διαδηλώσεις.
«Η αστυνομία έχει ήδη επαρκείς εξουσίες να συλλαμβάνει ανθρώπους και να τους μετακινεί», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο Σαμί Τσακραμπάρτι των Εργατικών, μέλος στην επιτροπή στην άνω βουλή του κοινοβουλίου που θα εξετάσει τις κυβερνητικές τροπολογίες.
«Φοβάμαι ότι όλες οι ειρηνικές διαμαρτυρίες θα χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατία».
Βάσει του νομοσχεδίου, θεωρείται ποινικό αδίκημα όσοι επιδιώκουν να κλειδώνονται σε αντικείμενα ή κτίρια, ενώ παράλληλα επιτρέπει στα δικαστήρια να περιορίζουν τις ελευθερίες ορισμένων διαδηλωτών προκειμένου να αποφευχθεί μια σοβαρή αναστάτωση.
Το νομοσχέδιο βασίζεται στον νόμο «Αστυνομία, Έγκλημα, Καταδίκη και Δικαστήρια», ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 και πυροδότησε πολλές μεγάλες διαμαρτυρίες.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;