Μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των διαδηλώσεων θα ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση της Βρετανίας, θέλοντας η αστυνομία στην Αγγλία και την Ουαλία να είναι σε θέση να ενεργήσει για να αποτρέψει σοβαρές αναταραχές σε περισσότερες περιπτώσεις.

Τα τελευταία χρόνια, διαδηλώσεις οι οποίες συνήθως πραγματοποιούνταν από ακτιβιστές για το περιβάλλον, έκλειναν μεγάλα τμήματα του κεντρικού Λονδίνου και δημιουργούσαν κυκλοφοριακά προβλήματα σε κύριες οδικές αρτηρίες. Αυτά τα προβλήματα ανέδειξαν μια σωρεία διαμαρτυριών και εκκλήσεις για περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία προκειμένου να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις διαδηλώσεις.

Πέρυσι η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ ψήφισε νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ωστόσο θέλει να προχωρήσει περαιτέρω με ένα νέο σύνολο νόμων γνωστό ως Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Τάξη.

Το νομοσχέδιο δημοσιεύτηκε πέρυσι και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συζήτησης στη Βουλή. Έχει προκαλέσει την έντονη αντίθεση των ομάδων που είναι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς υποστηρίζουν ότι είναι αντιδημοκρατικό και δίνει στην αστυνομία υπερβολική εξουσία.

Η κυβέρνηση θέλει να τροποποιήσει το Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Τάξη προτού ψηφιστεί νόμος, προκειμένου να διευρύνει τον νομικό ορισμό της «σοβαρής διαταραχής», να δώσει στην αστυνομία μεγαλύτερη ευελιξία και να παράσχει νομική σαφήνεια σχετικά με το πότε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι νέες εξουσίες.

Σε απεργία «κατεβαίνουν» και οι εκπαιδευτικοί στη Βρετανία

«Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας μας, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο», δήλωσε χθες Κυριακή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.

FILE PHOTO: Britain’s Prime Minister Rishi Sunak walks outside Number 10 Downing Street, in London, Britain, October 26, 2022. REUTERS/Henry Nicholls/File Photo

«Δεν μπορούμε να έχουμε διαμαρτυρίες από μια μικρή μειοψηφία οι οποίες διαταράσσουν τη ζωή του απλού κοινού. Δεν είναι αποδεκτό και θα βάλουμε ένα τέλος».

Από τη μεριά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι νέοι νόμοι, εάν εγκριθούν, θα επιτρέπουν στην αστυνομία να εμποδίζει προληπτικά τις διαδηλώσεις.

«Η αστυνομία έχει ήδη επαρκείς εξουσίες να συλλαμβάνει ανθρώπους και να τους μετακινεί», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο Σαμί Τσακραμπάρτι των Εργατικών, μέλος στην επιτροπή στην άνω βουλή του κοινοβουλίου που θα εξετάσει τις κυβερνητικές τροπολογίες.

«Φοβάμαι ότι όλες οι ειρηνικές διαμαρτυρίες θα χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατία».

Βάσει του νομοσχεδίου, θεωρείται ποινικό αδίκημα όσοι επιδιώκουν να κλειδώνονται σε αντικείμενα ή κτίρια, ενώ παράλληλα επιτρέπει στα δικαστήρια να περιορίζουν τις ελευθερίες ορισμένων διαδηλωτών προκειμένου να αποφευχθεί μια σοβαρή αναστάτωση.

Το νομοσχέδιο βασίζεται στον νόμο  «Αστυνομία, Έγκλημα, Καταδίκη και Δικαστήρια», ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 και πυροδότησε πολλές μεγάλες διαμαρτυρίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης