Στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 21 χρόνια διαμορφώθηκαν οι αυξήσεις στους μισθούς στη Βρετανία το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, εντείνοντας την πίεση στους επιτελείς της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσουν σε νέα –δέκατη συνεχόμενη- αύξηση των επιτοκίων τον Φεβρουάριο, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για 50 μονάδες βάσης επιπλέον στο 3,5% που έφτασαν με τις προηγούμενες αλλεπάλληλες αυξήσεις.

Βρετανία: Κραυγή αγωνίας από τους βιομηχάνους

Η μέση αύξηση στους μισθούς, εξαιρουμένων των μπόνους, ήταν 6,4% το συγκεκριμένο διάστημα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν οδηγήσει την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ κάτω από το 4%, δίνοντας στους εργαζόμενους πρωτοφανή διαπραγματευτική δύναμη.

Η πίεση είναι πιο έντονη στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 7,2%. Στον δημόσιο τομέα, αυξήθηκαν μόλις 3,3%, πολύ κάτω από τον πληθωρισμό του 10,7%.

«Η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ανθεκτική με αριθμό ρεκόρ μισθωτών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. «Ο μόνος καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τους μισθούς των εργαζομένων να αυξηθούν περαιτέρω είναι να τηρήσουμε το σχέδιό μας για μείωση του πληθωρισμού στο μισό φέτος. Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα που να ενέχει τον κίνδυνο ενσωμάτωσης μόνιμα υψηλών τιμών στην οικονομία μας», τόνισε.

Υπονομεύεται η πτώση του πληθωρισμού

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει πολύ σφιχτή για να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει την πολιτική νομισματικής σύσφιγξης, με τους αξιωματούχους να εκφράζουν φόβους ότι ο διψήφιος πληθωρισμός θα είναι πιο δύσκολο να τιθασευτεί εάν οι μισθοί συνεχίσουν να αυξάνονται με τέτοιους ρυθμούς.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι το σχόλιο του επικεφαλής οικονομολόγου της KPMG στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τον οποίο, «σε συνδυασμό με τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι αυξήσεις στους μισθούς δίνουν αρκετά δεδομένα ώστε να αναμένουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Φεβρουάριο».

Η BOE από την πλευρά της, αναμένει ότι η ανεργία θα ανέλθει πάνω από το 6% τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν να παγώσουν τον αριθμό των εργαζομένων αντί να προβούν σε απολύσεις, δεδομένων των πρόσφατων δυσκολιών στις προσλήψεις.

Μετά τις ανακοινώσεις της στατιστικής υπηρεσίας, η λίρα κατέγραψε τις απώλειες έναντι του δολαρίου και κινείται γύρω από το 1,2193 δολ.

Οι απεργίες

Η συμπίεση του βιοτικού επιπέδου έχει πυροδοτήσει ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις μισθών κάτω από το βάρος της ακρίβειας.

Σε πραγματικούς όρους, οι μισθοί τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ποσοστό το οποίο αναμένεται ότι θα έχει αυξηθεί κι άλλο τον Δεκέμβριο, όταν κλιμακώθηκαν οι απεργίες.

«Οι κύριοι τομείς που επηρεάστηκαν είναι από τις απεργίες οι μεταφορές και επικοινωνίες καθώς και η εκπαίδευση», δήλωσε ο Ντάρεν Μόργκαν, διευθυντής οικονομικών στατιστικών της στατιστικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Ιούνιο μέχρι τώρα, έχουν χαθεί περισσότερες ημέρες από οποιοδήποτε άλλο εξάμηνο εδώ και περισσότερο από 0 χρόνια».

Οι κενές θέσεις μειώθηκαν κατά 75.000 τον Δεκέμβριο σε 1,16 εκατομμύρια, την έβδομη μηνιαία πτώση.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι άνθρωποι επέστρεψαν στο εργατικό δυναμικό το τρίμηνο έως τον Νοέμβριο. Η εργασιακή αδράνεια, η οποία αναφέρεται στα άτομα που ούτε εργάζονται ούτε θέλουν να εργαστούν, μειώθηκε κατά 0,1 της μονάδας στο 21,5% του εργατικού δυναμικού.

Η μείωση της αδράνειας κατά 55.000 ήταν πιο έντονη μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών και της μεγαλύτερης ομάδας εργαζομένων από 50 έως 64 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.