Ορεξάτοι αγοραστές και ονειροπόλοι επενδυτές τα πινουν στο στέκι του ΧΑ

Σε μια συμβολικού χαρακτήρα ημέρα, ο Γενικός Δείκτης φρέναρε επιδεικτικά 0,33 μονάδες κάτω από τις 1000 μονάδες, ένα επίπεδο που έχασε τελευταία φορά στην ..υπέροχη συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου 2014 και το αείμνηστο -12,78%.

Συν αυτώ, λογίζεται εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Δείκτης έκλεισε την 14η ανοδική του ημέρα στις τελευταίες 16, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να είναι -για άλλη μια φορά- πέραν από ικανοποιητική και σχεδόν 40% ανώτερη των πολλών προηγούμενων μηνών.

Σημαντικό παραμένει το γεγονός της πασιφανούς διάχυσης σε πλείονες τίτλους, ώστε να αναδύεται ένα σπάνιο και κρίσιμο ποιοτικό χαρακτηριστικό, και τα περισσότερα δεικτοβαρή να συμμετέχουν στο ανοδικό κρεσέντο.

Πρωτεργάτες σε αυτό το σκηνικό είναι σαφώς οι τράπεζες, τόσο λειτουργώντας κατευναστικά σε οποιαδήποτε βιασύνη για ρευστοποιήσεις, όσο και λόγω στάθμισης. Ο ΔΤΡ ήδη γράφει +40% στον μήνα, με τους οίκους να έχουν αποτρελαθεί δίδοντας εξωπραγματικούς στόχους, αντιτιθέμενοι στην προ μηνών καταστροφολογία.

Η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει για τα καλά, όπως έχει αναφερθεί πολλάκις, καθώς αφενός το ΧΑ υπεραποδίδει έναντι όλων των μεγάλων ανά τον κόσμο, με την ετήσια απόδοση να βρίσκεται στο +6% έναντι του επί παραδείγματι -19% του 100άρη τεχνολογικού Nasdaq και το -10% της μεγάλης κεφ/σης των ΗΠΑ. Αφετέρου, πολλά χαρτιά βλέπουν τα ιστορικά τους υψηλά (λ.χ. ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ), ή τα πολυετή τους (ΜΟΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ), αφήνοντας πίσω τις κακές αναμνήσεις μιας μακρόχρονης δύσκολης περιόδου για το ΧΑ. Κι όσο πάμε προς τη μεσαία κατηγορία, τα πράγματα είναι ανθισμένα με πολλές αξιοπρεπέστατες εταιρείες πραγματικά να υπερπολλαπλασίασαν επάξια την κεφαλαιοποίησή τους.

Η καλή εικόνα του ΧΑ έρχεται σε συνδυασμό με τους κλυδωνισμούς σε άλλους  επενδυτικούς προορισμούς, ώστε πολλά funds να ψάχνουν έστω και αφορμή για να τακτοποιηθούν στην πιεσμένη δική μας, είτε σε χαρτιά που συνεχίζουν δυναμικά, όπως τα προαναφερθέντα, όπως και σε ιδιαίτερα πιεσμένα αλλά πολύ αξιόλογα, όπως ΕΛΧΑ, CENER, ΒΙΟ, ΚΡΙ, ΔΕΗ κ.α.

Στην αγορά ομολόγων (εταιρικών εισηγμένων) οι ..εκπτώσεις συνεχίζονται σε πολύ αξιόλογες εκδόσεις όπως εκέινες των ΕΛΧΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ (κυρίως Ο2 και Ο3), ΜΟΗ και ΟΠΑΠ, δίδοντας πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις στη λήξη σε αμυντικά χαρτοφυλάκια.

Τεχνικά, η ανοδικιή τάση είναι κραταιά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με στόχο τις 1040 μονάδες, με κοντινή στήριξη τις 981 και έξοδο από πολύ βραχυπρόθεσμο momentum κάτω από 966 σε κλείσιμο ημέρας. Η βασική στήριξη στο overshooting των τελευταίων 15 συνεδριάσεων είναι η περιοχή των 940, με την 6ετή πλαγιοανοδική ορμή να είναι εν ισχύ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.