Τουλάχιστον, είδαμε ενδοσυνεδριακά τις 1000 μονάδες του ΓΔ

Είναι κοινός τόπος ότι η ελληνική χρηματαγορά δεν θυμίζει σε τίποτα παλαιότερες εποχές. Αυτό επιβεβαιώνεται -πλην άλλων- από τη γενικότερη συμπεριφορά μιας πληθώρας τίτλων, που αφενός συνεχίζουν να χαρίζουν θετικές αποδόσεις, αφετέρου ανθίστανται σε ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμου -κυρίως- χαρακτήρα.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκριτικά με αρκετούς μήνες πριν, ώστε η έως πρότινος ραστώνη να έχει δώσει τη θέση της σε ένα ζωντανό χρηματιστήριο, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών.

Και μάλιστα, η στιβαρή επενδυτική βάση που έχει δημιουργηθεί γύρω από μετοχές πολλών -ομολογουμένως- υγιών εταιρειών, δίνει πόντους σε ένα μακροσκελές ανοδικό σενάριο, που εν αντιθέσει με τις εικασίες των περασμένων ετών, έχει όλα σχεδόν τα ενδογενή εχέγγυα να ανταπεξέλθει.

Στα αρνητικά, όπως πάντα, το αβαθές του ταμπλό, που τις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργεί ανασταλτικά για τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, επομένως και για την επενδυτική εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμων παικτών.

Ο τραπεζικός κλάδος πείθει ακόμα και τους πλέον δύσπιστους ότι αφορά σε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει 10 και πλέον έτη, και παρά τις παθογένειες, έχει μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης, σε καμία περίπτωση βεβαίως σε σχέση με τις παλιές αποτιμήσεις-φαντάσματα.

Σήμερα, η συνεδρίαση είχε τη σημαία των 1000 μονάδων του ΓΔ, που ενδοσυνεδριακά και από πολύ νωρίς γράφτηκε, σε μια συμβολική, κατά, βάση νίκη, με πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά τις μετοχές που τον οδήγησαν έως εδώ, όπως ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ/ΤΕΝΕΡΓ και τράπεζες. Δυστυχώς, το τετραψήφιο νούμερο ήταν και πάλι βαρύ για να διατηρηθεί μέχρι το τέλος.

Και τιμητικά, όλη η συνεδρίαση περιεστράφη γύρω από αυτό το επίπεδο, με το επίπεδο των 1040 να χαμογελάει, ειδικά εάν δεν υπάρξει τρικλοποδιά από τη Wall Street. Το ανοδικό σερί διεσπάσθη με την μόλις 3η πτωτική στις τελευταίες 17 ημέρες.

Ειδικές μνείες δίνουμε σήμερα αφενός στον ΑΔΜΗΕ, μια από τις πιο βαριές και αδικημένες μετοχές στο ΧΑ, που ξύπνησε ξαφνικά με υπεραπόδοση και τεράστιο όγκο τουλάχιστον 6 φορές ανώτερο του μέσου όρου. Αφετέρου στα στασινόχαρτα, που συνεχίζουν να προχωρούν με αργό και σταθερό βήμα, και τις εταιρείες -όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές- να είναι μικρά χρηματοοικονομικά διαμάντια.

Σε όλα τα προαναφερθέντα, καλό είναι να υπενθυμίσουμε τον πάντα ενδιαφέροντα κλάδο πληροφορικής, με τις ΕΝΤΕΡ, ΠΕΡΦ, ΕΠΣΙΛ, ΒΥΤΕ και ΚΟΥΕΣ να είναι οι επικρατέστερες, και παρά την υποαπόδοσή τους (όπως όλες παγκοσμίως), είναι εύκολο να απογειωθούν μόλις τα πράγματα στρώσουν λιγάκι.

Θα περιμένουμε με ανυπομονησία τυχόν rotation από κερδισμένες μετοχές μεγάλης σε “κοιμώμενες” μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ώστε να αποφανθούμε για το βάθος της εν εξελίξει ανοδικής τάσης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Δεν ανησύχησαν οι πρώτες ρευστοποιήσεις στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Η CENER έλαμψε για άλλη μια φορά
ο Αντικριστής |

Δεν ανησύχησαν οι πρώτες ρευστοποιήσεις στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Η CENER έλαμψε για άλλη μια φορά

Συντονισμένος με τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αδύναμα, μόνιμα πτωτικός. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μέτρια.

Με γειά μας οι 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ετοιμάζονται για εκτόξευση
ο Αντικριστής |

Με γειά μας οι 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ετοιμάζονται για εκτόξευση

Αδιαμφισβήτητα, οι μεγάλοι χαμένοι των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων είναι οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Διότι οι άλλες δύο... ξαδέλφες κινούνται ασταμάτητες σε νεότερα πολυετή υψηλά.