Το 2023 ενώ προβλεπόταν να εξελιχθεί με άσχημο τρόπο για την οικονομία της Ευρωζώνης καθώς οι οιωνοί μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν έστελναν, εντέλει κατά πώς φαίνεται θα αποφύγει τα χειρότερα. Αυτό υποστηρίζει η Goldman Sachs σε έκθεσή της, αναθεωρώντας επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για την οικονομία των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ.

Βάσει των καινούργιων προβλέψεων των αναλυτών της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,6% την τρέχουσα χρονιά, έναντι αρνητικού ρυθμού -0,1% των εκτιμήσεων του περασμένου Νοεμβρίου.

Πού «κάθισε η μπίλια» του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο – Η εικόνα ανά χώρα [Eurostat]

Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας νωρίτερα από το αναμενόμενο και η ανθεκτικότητα που επέδειξε η οικονομία της ευρωζώνης βελτιώνοντας παράλληλα τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, συνιστούν τους λόγους για την αναθεώρηση αυτή.

«Διατηρούμε την άποψή μας ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα είναι ασθενής κατά τους χειμερινούς μήνες δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο δεν διακρίνεται πλέον το ενδεχόμενο για τον ερχομό μιας τεχνικής ύφεσης», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Σβεν Γιάρι Στεν. Ως τεχνική ύφεση ορίζεται η καταγραφή αρνητικών επιδόσεων μιας οικονομίας για δύο διαδοχικά τρίμηνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ζήτηση από το εξωτερικό αναμένεται να αυξηθεί. Στο πλαίσιο αυτό με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν περιορισθεί αρκετά και με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες να υποχωρούν το κόστος για τις επιχειρήσεις θα ακολουθήσει πτωτική πορεία. Παράλληλα, η «επιστροφή» της κινεζικής οικονομίας στη δράση, εκτιμάται ότι θα προσθέσει στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης περί του 0,2%.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Goldman Sachs αναμένει τώρα ότι θα κλείσει το 2023 στο 3,25%, χαμηλότερα σε σχέση με το 4,50% της προηγούμενης πρόβλεψης. «Αναμένουμε επίσης ο δομικός πληθωρισμός (από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και των ειδών καπνού), να επιβραδυνθεί εξαιτίας της αποκλιμάκωσης τα τιμών στα προϊόντα, εντούτοις διαβλέπουμε ότι οι ανοδικές πιέσεις θα διατηρηθούν στον πληθωρισμό στις υπηρεσίες τις οποίες θα τροφοδοτεί το αυξανόμενο εργατικό κόστος. Δεδομένου ότι η δραστηριότητα θα είναι πιο ανθεκτική, ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλά (3,3%) και τις εξαγγελίες για πιο επιθετική νομισματική πολιτική, αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής τους επόμενους μήνες», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα συνεχίσουν με αυξήσεις της τάξεως των 50 μονάδων βάσεων στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Στη συνέχεια αναμένουν ότι θα ακολουθήσουν επιτοκιακές αυξήσεις 25 μονάδων βάσεως, με το βασικό επιτόκιο τον ερχόμενο Μάιο να διαμορφώνεται στο 3,25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή