Με μικρά κέρδη, αλλά και έντονη νευρικότητα, κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να προσπαθούν να εκτιμήσουν την επίδραση που θα έχουν τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,2%, επιβεβαιώνοντας τα κέρδη περίπου 7% από την αρχή του έτους. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,05% στις 7.765 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,11% στις 15.150 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,02% στις 7.097 μονάδες.

Μικτά ήταν τα πρόσημα των τριών βασικών δεικτών σε επίπεδο εβδομάδας. Ο DAX κέρδισε 0,8%, ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,45%, ενώ ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,1%.

Ήπια ανοδικά το δολάριο – Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες οι αγορές

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης H&M σημείωσε πτώση 6%, αφού ανακοίνωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των λειτουργικών κερδών της, την οποία απέδωσε σε ένα πρόγραμμα αποδοτικότητας κόστους και στην αποχώρησή της από τη Ρωσία. Η βρετανική Sainsbury σημείωσε άνοδο 4,6%, αφού ο όμιλος λιανικής Bestway ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργήσει μερίδιο 3,45% στην επιχείρηση. Η SSAB κέρδισε 10,3%, καθώς η σουηδική χαλυβουργία ανακοίνωσε υψηλότερο μέρισμα και πρότεινε επαναγορά μετοχών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου που ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

«Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να φαίνονται κάπως αδύναμα, δεν αποτυπώνουν τη δυναμική που περιμένουμε από την επαναλειτουργία της Κίνας τώρα», δήλωσε ο Gerry Fowler, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της UBS, επισημαίνοντας το περιθώριο για αναβαθμίσεις των κερδών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Υπάρχει μια πραγματική βελτίωση της δραστηριότητας στην Ευρώπη που ξεπερνά τις προσδοκίες και μειώνει την πιθανότητα ύφεσης για την Ευρώπη σε περίπου 35% τώρα», πρόσθεσε ο Fowler.

Στο επίκεντρο οι Κεντρικές Τράπεζες

Τα οικονομικά στοιχεία παρακολουθούνται στενά από τις αγορές, ενώ οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής την επόμενη εβδομάδα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει από την Τρίτη έως την Τετάρτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσουν την Πέμπτη τις αποφάσεις τους για τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ θα προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι προβλέψεις των οποίων εξακολουθούν να κινδυνεύουν να υστερούν σε σχέση με την καθοδήγηση των φορέων χάραξης πολιτικής σχετικά με το πόσο ψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News