Μία ακόμη θετική εβδομάδα έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με το γεγονός του πενθημέρου όμως να είναι η ανάκτηση των τετραψήφιων επιπέδων μετά από οκτώ χρόνια τεκτονικών αναταράξεων. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,14% στις 1.015,48 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 77 εκατ. ευρώ και τα εβδομαδιαία κέρδη στο 3,7%.
Η αγορά χρειαζόταν και έκανε ένα καλό κλείσιμο της εβδομάδας, πάνω από τις 1.000 μονάδες, δίνοντας το μήνυμα της «κατάκτησης» του κρίσιμου αυτού ψυχολογικού επιπέδου και της συντήρησης μιας τάσης που έχουμε να δούμε από το 2014. Ήταν ένας κύκλος, με πολιτική αβεβαιότητα, οικονομική συρρίκνωση, capital controls κλπ, που ενδεχομένως να κλείνει χρηματιστηριακά σήμερα, με την αγορά να χρειάζεται πάνω από 8 χρόνια για να επιστρέψει στα τετραψήφια επίπεδα.
Βέβαια, η οικονομία έτρεξε την τελευταία διετία πολύ καλύτερα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, κάτι που «πλήγωνε» πολλούς εγχώριους επενδυτές. Ένα στοιχείο μάλιστα που φαίνεται και στο ενδεικτικό μέγεθος, για πολλούς αμφισβητήσιμο, της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ έναντι του ΑΕΠ, καθώς οι εισηγμένες αντιπροσωπεύουν λίγο πάνω από το 32,3% της αξίας αυτής. Και μπορεί αυτός ο δείκτης να μην αποτυπώνει τις προσδοκίες αρκετών χαρτοφυλακίων, αλλά είναι ενδεικτικός της έλλειψης εμπιστοσύνης μιας χρηματιστηριακής αγοράς που δέχτηκε πολλαπλά πλήγματα.Σήμερα, σημαντικά στηρίγματα έδωσε η νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά και τις τράπεζες από τη Morgan Stanley, η οποία εκτιμά ότι θα συνεχιστεί το ράλι, παρά το δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς (10%-25%). Άλλωστε, ο αμερικανικός οίκος ενσωματώνει μια υψηλότερη γραμμή στα επιτόκια, αυξάνοντας τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) κατά 6% περίπου κατά μέσο όρο για φέτος για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος και αποτελεί σηματωρό για την ελληνική αγορά.Και αυτή η εκτίμηση ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά την Pantelakis Sec, η οποία ανέφερε ότι η ανθεκτική οικονομία, το ελκυστικό προφίλ χρέους, σε συνδυασμό με το μεγάλο ταμειακό απόθεμα, την τετραετή περίοδο σπάνιας πολιτικής σταθερότητας, τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, στηρίζουν την εγχώρια μετοχική αγορά.Η επόμενη μέρα θα φέρει την αγορά αντιμέτωπη με το τεχνικό επίπεδο των 1.035-1.040 μονάδων, δηλαδή εκείνο το σημείο το οποίο άρχισε η ιστορική βουτιά του Δεκεμβρίου του 2014. Και όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, εκεί θα δείξει κατά πόσο η άνοδος έχει αντοχές, ή θα υπάρξει η μεγάλη διόρθωση η οποία έχει αναβληθεί αρκετές φορές τελευταία.Σε επίπεδο τίτλων, η Βιοχάλκο ξεχώρισε με το +5,02%, ενώ ισχυρά ήταν και τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΟΤΕ Aegean, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Titan, Jumbo, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, ΟΛΠ, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Alpha Bank. Ανοδικά έκλεισαν οι Quest, ΔΕΗ και Πειραιώς, ενώ πτωτικά οι Εθνική, Autohellas, Λάμδα και Σαράντης, με την Τέρνα Ενεργειακή να χάνει 1,07%.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών