Όταν ένας χρηματιστηριακός δείκτης κλείνει ανοδικός 14 από τις 17 εβδομάδες, μόνο τυχαίο δεν το λες

Όταν ένας χρηματιστηριακός δείκτης κλείνει ανοδικός 14 από τις 17 εβδομάδες, μόνο τυχαίο δεν το λες.

Ειδικά όταν οι λοιποί ανά τον κόσμο, και δη οι αμερικανικοί, έχουν μείνει σχεδόν αμετάβλητοι, ενώ και η “επιθετική” Ευρώπη είναι στα 2/3 της δικής μας απόδοσης.

Και μολονότι τα παραπάνω είναι απλά και όμορφα στατιστικά, μολαταύτα το ταμπλό φανερώνει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που ενδυναμώνουν την αξία αυτών των στατιστικών, όπως η διάχυση σε τίτλους και η αυξημένη σχετική συναλλακτική δραστηριότητα.

Εξάλλου, πρέπει να συνυπολογίζουμε τη μερική προεξόφληση της πολιτικής ανησυχίας, όντας σε προεκλογικό αναβρασμό, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ευκταία αποκτηση της πολύτιμης επενδυτικής βαθμίδας, που θα ξαναβάλει τη χώρα στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια μετά από τόσες περιπέτειες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΤΕ πήρε πρόσφατα το “Α”, πρώτος από τις λοιπές εταιρείες.

Οι περισσότεροι τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκονται στα καλύτερά τους, με κάποιους εξ αυτών σε ιστορικά ή πολυετή υψηλά.

Ακόμα και οι λαβωμένες απο καιρό τράπεζες υπεραποδίδουν σαν να μην υπάρχει αύριο, με τα περιθώρια ανόδου εδώ να είναι υπερμεγέθη, όπως διατείνονται όλοι οι οίκοι, ενώ η συμπεριφορά τους καθημερινά είναι πρωτόγνωρη και εξαιρετικά συμπαγής.

Ο 25άρης πλησιάζει το μεγάλο επίπεδο των 2500-2530 μονάδων ως το αντίστοιχο του 1040-1060 του Γενικού, με σχεδόν όλες τις μετοχές να δίνουν (άλλη μια) ανοδική εβδομάδα και μάλλον τον τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα.

Η τελευταία συνεδρίαση της απερχόμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας επιφύλασσε θετικές εκπλήξεις -πλην άλλων- από ΑΡΑΙΓ, ΤΙΤΑΝΑ και ΑΔΜΗΕ που ξύπνησαν, με ΜΥΤΙΛ και Στασινόχαρτα να κάνουν πάρτι για άλλη μια φορά (ο πρώτος σε νέα ιστορικά υψηλά).

Ο 25άρης έσπασε τα υψηλά Σεπ 15 και ο Γενικός τα δικά του από τον Ιανουάριο του 15, αμφότεροι κινοιύμενοι σε πλαγιοανοδική κίνηση. Οποιαδήποτε αδικαιολόγητη διορθωτική προσπάθεια θα συνιστά, λογικά, ευκαιρία για επανατοποθετήσεις, καθώς οι δυνάμεις των πωλητών δεν φαίνονται ικανές να ανατρέψουν το υφιστάμενο momentum.

Τέλος, εδώ και λίγες εβδομάδες, η αγορά εταιρικών εισηγμένων ομολόγων (και όχι μόνο) έχει επιβεβαιώσει τη σταθεροποίηση των τιμών στα τρέχοντα επίπεδα, με τις έντονες πωλήσεις να έχουν σταματήσει προσώρας. Αυτό, αφενός υπονοεί μια μερική άμβλυνση των κινδύνων εκ των πληθωριστικών πιέσεων, αφετέρου προσφέρει “μεγάλες” (για αμυντικά χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος) αποδόσεις, καθώς πολλές ενδιαφέρουσες εκδόσεις πωλούνται κάτω του αρτίου, οπώς εκείνες των ΜΟΗ, ΕΛΧΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ (Ο2 και Ο3), ΤΕΝΕΡΓΧ και ΟΠΑΠ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.