Mετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε BB+ με σταθερό outlook, μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα, ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) της Εθνικής Τράπεζας και των Eurobank και Eurobank Ergasias Services and Holdings σε «BB-» από «B+» και το Viability Rating (VR) σε «bb-» από «b+» προηγουμένως, με το Outlook να είναι σταθερό.

Ο Fitch αναβάθμισε επίσης την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) της Alpha Bank και της Alpha Services and Holdings σε ‘B+’ από ‘B’ και το Viability Ratings (VR) σε ‘b+’ από ‘b’ προηγουμένως, με το Outlook να είναι σταθερό.

Τι σημαίνει πολιτικά η αναβάθμιση από τη Fitch – Το δώρο στην κυβέρνηση και η επενδυτική βαθμίδα με… το κιάλι

Εθνική: Διαρθρωτικές βελτιώσεις

Ο οίκος Fitch επισημαίνει τις διαρθρωτικές βελτιώσεις της Εθνικής Τράπεζας στην κερδοφορία ως αποτέλεσμα της ελαχιστοποίησης των κινδύνων και αναδιάρθρωσης, που στηρίζεται επίσης από την αύξηση των επιτοκίων και την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Τα αποθέματα σε σχέση με τις κανονιστικές απαιτήσεις κεφαλαίου έχουν αυξηθεί, αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι περιμένει η εσωτερικής παραγωγή κεφαλαίων να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η αναβάθμιση επίσης αντανακλά το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας μετά τη σταθερή ανάπτυξη των καταθέσεων και τις πρόσφατες εκδόσεις χρέους. Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, ακόμα και υπό το πρίσμα της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί, υποστηρίζει περαιτέρω την αναβάθμιση.

Alpha Bank: Ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της Alpha Bank, o οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι αντανακλά την ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ένα αποτέλεσμα της διαρθρωτικά βελτιωμένης κερδοφορίας, της αναμενόμενης συσσώρευσης κεφαλαίου και της μειωμένης κεφαλαιακής επιβάρυνσης από προβληματικά assets. Κάτι που έρχεται ως αποτέλεσμα της προόδου της Alpha στη μείωση των παλαιών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPE).

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ο δείκτης NPE της Alpha υποχώρησε στο 9,3% στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2022 και στο επίπεδο αυτό παραμένει πάνω από ελληνικούς και διεθνείς ομολόγους της με υψηλότερη αξιολόγηση. Η κάλυψη απομειωμένων δανείων της Alpha στο 37% την ίδια περίοδο είναι επίσης χαμηλότερη από τους εγχώριους ομολόγους της.

Παράλληλα, ο δείκτης κεφαλαίου CET1 (Tier 1) της Alpha βελτιώθηκε στο 12,1% στα τέλη του Σεπτεμβρίου και η τράπεζα οδεύει προς το μεσοπρόθεσμο στόχο της για 15%. Σημειώνει πάντως ότι ο δείκτης της συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (fully-loaded CET1) επιβαρύνεται ακόμα κινούμενος στο 57%, αλλά η Fitch περιμένει βελτίωση της κεφαλαιοποίησης μέσω μείωσης των προβληματικών assets και υψηλότερων κερδών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις