Πλησίον των 1.030 μονάδων αναρριχήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο βρήκε σημαντικές στηρίξεις σε αρκετούς τίτλους ώστε να ξεπεράσει τη νευρικότητα που επικράτησε ενδοσυνεδριακά. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,43% στις 1.027,25 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 106 εκατ. ευρώ.

H μεσο-μακροπρόθεσμη προοπτική της αγοράς

Για ακόμη μία ημέρα η αγορά επέτρεψε τις διορθώσεις σε αρκετούς τίτλους της, αλλά ενεργοποιήθηκαν οι στηρίξεις, με τους αγοραστές να παίρνουν σαφή προβάδισμα, ειδικά στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης. Βέβαια, οι διαθέσεις για μία ακόμη ανοδική διαφυγή δεν ήταν ισχυρές, απόρροια κυρίως της αβεβαιότητας που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο, στη σκιά των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών.

Wall Street: Επιφυλακτικότητα και νέο πισωγύρισμα

Αυτή είναι η βραχυπρόθεσμη εικόνα, όπως σχολιάζουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, οι οποίοι τη διαφοροποιούν από τη μεσο-μακροπρόθεσμη, η οποία παραμένει εξόχως θετική και πολλά υποσχόμενη. Άλλωστε, οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας φέτος είναι θετικές, με τον ορίζοντα να “γράφει” όλο και πιο έντονα την επενδυτική βαθμίδα.

Έτσι, στο επίπεδο των μάκρο τα μηνύματα είναι θετικά, με τον πληθωρισμό τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα να δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης τον πρώτο μήνα του 2023, επιβεβαιώνοντας ότι οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αποτέλεσμα. Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται νέα αύξηση του επιτοκίου, πιθανόν κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά το σημαντικότερο είναι οι εκτιμήσεις για τα επόμενα βήμα, οι οποίες θα επηρεάσουν τις αγορές.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, αν και η τελική εικόνα αδικεί εκείνη πριν των δημοπρασιών, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, με τις οι Λάμδα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Aegean και Titan να κλείνουν επίσης θετικά. Αντίθετα, οι πιέσεις σε Βιοχάλκο, Σαράντη, Ελλάκτωρ, Quest και Jumbo ήταν μεγάλες, με τις Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Autohellas και Motor Oil να κλείνουν επίσης σε αρνητικά εδάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες