Όχι μόνο δεν λύγισε το ΧΑ, αλλά έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας

Το ταμπλό παρουσίασε για άλλη μια συνεδρίαση μια εξαιρετική εικόνα, με την πλειονότητα των τίτλων να απορροφούν εντυπωσιακά την προσπάθεια ρευστοποιήσεων, ειδικά στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, όπου και ο Γενικός είδε και το χαμηλό ημέρας (-0,16%).

Έτσι, οδεύουμε καλώς προς τη ζώνη υποδοχής των 1040-1060 μονάδων του Δείκτη, στην -προσώρας- 7η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα.

Τα μηνιαία κέρδη +10,7% είναι από μόνο του άλλο ένα ενδιαφέρον στατιστικό, όμως η ποιότητα της κίνησης είναι το πρωτεύον ζήτημα, καθώς αφενός η υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα και η διάχυση αυτής, αφετέρου η κρίσιμη ανθεκτικότητα και τα ιστορικά ή/και πολυετή υψηλά πληθώρας τίτλων οδηγούν ευχερώς στο συμπέρασμα μιας αλλαγής επενδυτικού κλίματος.

Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που οι λοιποί μεγάλοι δείκτες ανά τον κόσμο ίσα που καταφέρνουν να βρούν πατήματα, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά κομμάτια.

Άσχετα με τη συνέχιση (πιθανότερο σενάριο) της ανόδου, το βέβαιο είναι ότι η Ελλάς αποτελεί πλέον και πάλι επενδυτικό προορισμό για πολλά ξενα μεγάλα σπίτια, είτε αυτό αφορά απευθείας στις εισηγμένες, είτε και στην υπόλοιπη οικονομία, με αιχμή του δόρατος τα ακίνητα (βλ. τουρισμό), την ενέργεια (βλ. ΑΠΕ και υδρογονάνθρακες) και την τεχνολογία (βλ. πακέτα στήριξης).

Στο ταμπλό, τα παραπάνω έχουν αποτυπωθεί μερικώς, και όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, τα χαρτιά που ήδη έτρεξαν και έχουν υπεραποδόσει είναι πιθανότερο να συνεχίσουν, έστω και με πιο μέτρια ταχύτητα. Αντίστοιχα, χαρτιά που δεν προτιμήθηκαν, έχουν λόγο/λόγους που δεν προτιμήθηκαν, και καλό θα ήταν να το λαμβάνουμε υπόψη, άσχετα αν αμελούμε αυτούς τους λόγους.

Άξιο μνείας το ΕΧΑΕ, όπως είδαμε και στο live, καθώς έβγαλε σημαντικούς όγκους πάνω σε ανοδική διάσπαση ενός πολύμηνου σχηματισμού συσσώρευσης, με περιθώρια περαιτερω ανόδου, ερχόμενο δεύτερο σε απόδοση μετά τα ΑΛΜΥ, που ξαναείδαν υπερπολυετή υψηλά.

Ο τραπεζικός δείκτης και πάλι τράβηξε το κάρο του ΧΑ, έχοντας μάλιστα ..μόλις 22,5% απόδοση στον μήνα, ενώ συνολικά τρεις μετοχές από τη μεγάλη κεφ/ση είδαν (και πάλι) νέα υψηλά 52 εβδομάδων (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ).

Τέλος, στην αγορά εισηγμένων ομολόγων συνεχίζονται οι εκπτώσεις σε αξιόλογες εκδόσεις εταιρικών (λ.χ ΜΟΗ, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ, ΟΠΑΠ) για όσους αρέσκονται σε “ασφαλείς” χαμηλότερες αποδόσεις, ωστόσο ιδιαίτερα ελκυστικές σε σχέση με τις αρχικές ονομαστικές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.