Πάταγο σε μια βιομηχανία αξίας 365 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να προκαλέσει ο μεγιστάνας Μαρκ Κιούμπαν.

Αν και ιδιοκτήτης πολλών εταιρείων, αυτό θα το καταφέρει με την μοναδική start up του που έχει το όνομα του.

Jerremy Grantham: H «αρκούδα» που βρυχάται

Η Mark Cuban Cost Plus Drug επιδιώκει να διαταράξει την αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων των ΗΠΑ , η οποία είναι γεμάτη από ακριβά φάρμακα. Για παράδειγμα, ένα δισκίο της θεραπείας του διαβήτη τύπου 2 μετφορμίνη κοστίζει πάνω από 500 δοκλάρια σε τιμές λιανικής. Αλλά μέσω της εταιρείας Cuban, το ίδιο φάρμακο κοστίζει μόλις 46,20 δολάρια, σύμφωνα με το bezinga.com.

Σε τιμή κόστους

Η εταιρεία προσφέρει 350 συνταγογραφούμενα φάρμακα στην τιμή κόστους, συν ένα σταθερό περιθώριο 15% που εξακολουθεί να κάνει ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα σημαντικά φθηνότερα από τις τιμές λιανικής τους. Η εξοικονόμηση γίνεται εν μέρει με την εξάλειψη του μεσάζοντα στη βιομηχανία συνταγογραφούμενων φαρμάκων. H εταιρεία του Κιούμπαν παρακάμπτει τις ασφαλιστικές εταιρείες για να διαπραγματευτεί απευθείας με τους κατασκευαστές φαρμάκων.

Το ξεκίνημα του

Τον Ιούλιο του 1982, ο Κιούμπαν μετακόμισε στο Ντάλας του Τέξας, όπου εργάστηκε ως  μπάρμαν στην Greenville Avenue, ενώ στη συνέχεια δούλεψε ως πωλητής  για το Your Business Software, ένα από τα καταστήματα πώλησης λογισμικού στο Ντάλας. Σε λιγότερο από ένα χρόνο απολύθηκε, καθώς μια ημέρα, αντί να ανοίξει το κατάστημα εκείνος συναντήθηκε με εναν πελάτη για να διαπραγματευτεί την αγορά μιας επιχείρησης.

Εκεί ξεκινάει η ιστορία της δικής του MicroSolutions, εταιρεία που άνοιξε με τη βοήθεια πελατών της Your Business Software. Η MicroSolutions ήταν σε πρώτο στάδιο, μεταπωλητής λογισμικού. Η εταιρεία ήταν από τις πρώτες που υποστήριξαν τεχνολογίες όπως το Carbon Copy, το Lotus Notes και το CompuServe.

Η MicroSolutions γιγαντώθηκε και το 1990 έφτασε τα 30 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Εκείνη τη χρονιά, ο Κιούμπαν πούλησε την εταιρεία του  στην CompuServe—τότε θυγατρική της H&R Block—έναντι τιμήματος 6 εκατ. δολαρίων.

Οι start ups και η «δική του πόλη»

Το 2005, ο Μαρκ Κιούμπαν επένδυσε στην Brondell, μια startup από το Σαν Φρανσίσκο που κατασκευάζει ένα κάθισμα τουαλέτας υψηλής τεχνολογίας που ονομάζεται Swash και λειτουργεί σαν μπιντές αλλά τοποθετείται σε μια τυπική τουαλέτα. «Οι άνθρωποι τείνουν να προσεγγίζουν την τεχνολογία με τον ίδιο τρόπο, είτε είναι μπροστά τους είτε πίσω τους», δήλωσε χαριτολογώντας ο Κιούμπαν.

Το 2019, ο Κιούμπαν μαζί με τον διάσημο ηθοποιό Ashton Kutcher και τον Steve Watts, εξαγόρασαν το 50% της εταιρείας παπουτσιών Veldskoen.

Επιπλέον, το 2021 ο Κιούμπαν αγόρασε ολόκληρη την πόλη Mustang του Τέξας, έκτασης 77 στρεμμάτων στην κομητεία Navarro.

Ντάλας Μάβερικς

Τον Ιανουάριο του 2000, ο Κιούμπαν αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των Ντάλας Μάβερικς, ομάδας μπάσκετ του NBA, για 285 εκατομμύρια δολάρια.

Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν την εξαγορά, η ομάδα κέρδισε το 69% των αγώνων της κανονικής περιόδου και έφτασε στα πλέι οφ σε κάθε μία από αυτές τις σεζόν, εκτός από μία.

Τον Ιανουάριο του 2018, ανακοίνωσε ότι η ομάδα του θα δεχτεί το Bitcoin ως πληρωμή για τα εισιτήρια της επόμενης σεζόν.

Στις αρχές του 2021, αποφάσισε να σταματήσει να παίζει τον Εθνικό Ύμνο στους αγώνες των Ντάλας Μάβερικς για να «σεβαστεί αυτούς που πίστευαν ότι ο ύμνος δεν τους αντιπροσώπευε».

«Shark Tank»

Ο Κιούμπαν συμμετέχει στο ριάλιτι του ABC Shark Tank από τη δεύτερη σεζόν του, το 2011.

Από τον Μάιο του 2015, έχει επενδύσει σε 85 συμφωνίες σε 111 επεισόδια του Shark Tank, συνολικά 19,9 εκατ. δολάρια.

Οι τρεις κορυφαίες προσφορές του, όλες πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, είναι η Ten Thirty One Productions, η Rugged Maniac Obstacle Race και η BeatBox Beverages.

Από τότε που ο Κούμπαν εντάχθηκε στην εκπομπή, η δημοφιλία της ανέβηκε θεαματικά, ενώ επίσης το σόου κέρδισε τέσσερα βραβεία Primetime Emmy.

Το «μικρόβιο» της πολιτικής

Σε μια συνέντευξη του στο CNN το 2020, ο Κιούμπαν προχώρησε σε μια σημαντική αποκάλυψη. Ανέφερε ότι είχε σκεφτεί σοβαρά να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος εκείνη τη χρονιά ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Έφτασε στο σημείο να αναθέσει σε μια εταιρεία δημοσκοπήσεων να «δει» τις προθέσεις των ψηφοφόρων σε περίπτωση που κατέβαινε στον εκλογικό στίβο, η οποία  σύμφωνα με τον ίδιο, έδειξε ότι θα λάμβανε το 25% των ψήφων σε μια υποθετική μονομαχία με τον  Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν. Ο Κιούμπαν ανέφερε ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η υποψηφιότητά του θα τραβούσε τα «βλέμματα» τόσο των δημοκρατικών, όσο και των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News