Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τον τεχνολογικό κλάδο να διορθώνει μετά το ράλι αυτής της εβδομάδας, ενώ τη Wall Street απογοήτευσαν και τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,38% στις 33.925 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,04% στις 4.136 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,59% στις 12.006 μονάδες.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Έδωσε ώθηση στον FTSE 100 η πτώση της στερλίνας

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Nasdaq ξεχώρισε καθώς παρά τη σημερινή πτώση ολοκλήρωσε το πενθήμερο με κέρδη 3,4%, καταγράφοντας μάλιστα και την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα. Ανοδικά κατά 1,6% κινήθηκε και ο S&P 500, ενώ ο Dow Jones ήταν αδύναμος, κλείνοντας την εβδομάδα με απώλειες 0,16%.

Σε επίπεδο τίτλων πάντως η μετοχή της Apple έκανε τη μεγάλη ανατροπή και από το αρχικό -2% έκλεισε με κέρδη 4%, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δ’ 3μηνο του 2022 απογοήτευσαν την αγορά. Από το -3% στο -0,3% έκλεισε και η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, αλλά η μετοχή της Amazon δεν κατάφερε να τις ακολουθήσει, καταγράφοντας απώλειες άνω του 8%.

Τα σενάρια για τη νομισματική πολιτική

Την ίδια ώρα, η Wall Street διαπίστωσε ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά τις αυξήσεις επιτοκίων, με τον ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969, ήτοι στο 3,4%. Επίσης, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 517.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, από 223.000 τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 187.000 τον περασμένο μήνα.

«Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι αγορές υποτιμούν πόσο περιθώριο μπορεί να έχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», σχολίασε ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets UK.  «Εξακολουθεί να υπάρχει η αίσθηση ότι η αγορά είναι εξαιρετικά εφησυχασμένη σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσαμε να δούμε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να κάνει στροφή όσον αφορά τα επιτόκια».

«Οι αγορές κινδύνου ενισχύονται από τα χαμηλότερα επιτόκια πολιτικής και τις προσδοκίες ότι η Fed θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση», έγραψε σε σημείωμά του ο Alex Rohner, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην Bank J Safra Sarasin. «Αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Στην πραγματικότητα, οι σημαντικοί κύκλοι σύσφιγξης, όπως ο τρέχων, έχουν ιστορικά οδηγήσει σε απότομη αύξηση της ανεργίας και σε ύφεση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street