Η επέλαση των ταύρων στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά από την αρχή της χρονιάς δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αν θα συνεχιστεί και για πόσο διάστημα.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 6,2% τον Ιανουάριο, και 7,5 % από την αντίστοιχη περιόδο του 2022, καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορέσει να συγκρατήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό χωρίς να βλάψει σοβαρά την οικονομία και έπιασε απροετοίμαστους τους επιφυλακτικούς θεσμικούς επενδυτές, τα hedge funds και τους στρατηγικούς αναλυτές

Αγορές προς κεντρικούς τραπεζίτες: Δεν σας πιστεύουμε

Το άλμα του Ιανουαρίου

Οι αναλυτές της αγοράς ανατρέχουν στα στατιστικά στοιχεία για να κάνουν τις προβλέψεις τους. Προκύπτει ότι όταν ο S&P 500 σημειώνει άνοδο τον Ιανουάριο, η αγορά συνεχίζει την ανοδική πορεία της  για την επόμενη περίοδο του Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου σε ποσοστό 83% των περιπτώσεων, με μέσο κέρδος 11 μηνών άνω του 11%, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων της CFRA Research που ανάγονται από την εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου και μετά. Επιπλέον, αν η δείκτης «πρασινίσει» τον Ιανουάριο μετά από ένα πτωτικό έτος, οι πιθανότητες είναι 92% να  καταγράψει κέρδη της τάξης του 23,1% από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο.

Ο χρυσός σταυρός

Οι παρατηρητές των διαγραμμάτων επισημαίνουν ότι ο κινητός μέσος όρος 50 ημερών του S&P 500 ανήλθε πάνω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών την Πέμπτη, ένα μοτίβο που είναι γνωστό ως «χρυσός σταυρός».

Από το 1950, ο S&P 500 έχει σημειώσει κατά μέσο όρο 12μηνη απόδοση 10,5% μετά το σχηματισμό ενός χρυσού σταυρού, ενώ η συνολική μέση ετήσια απόδοση από το 1950 είναι 9,1%, σύμφωνα με τον Adam Turnquist, επικεφαλής  στρατηγικός αναλυτής της LPL Research. Ωστόσο, όταν εμφανιστεί ο  χρυσός σταυρός καθώς ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών υποχωρεί – όπως συμβαίνει τώρα – η μέση 12μηνη απόδοση του S&P 500 εκτοξεύεται στο 16,8%!

H αποστασιοποίηση από τη Fed

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο στις αρχές της εβδομάδας, ο S&P 500 έφθασε σε υψηλό επίπεδο πέντε μηνών, καθώς οι traders εκτιμούν ότι η Fed θα αλλάξει πορεία σύντομα, παρά τα σχόλια του προέδρου της για συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Αντίθετη άποψη με τον Πάουελ έχουν και οι αγορές ομολόγων που προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων, καθώς αλλάζει ο οικονομικός κύκλος, πηγαίνοντας κόντρα  στα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος είπε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν τα επιτόκια μέσα στο 2023.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει στο ζενίθ του, δεν ήταν τυχαίο εξάλλου ότι η Wall αντέδρασε θετικά όταν ο Πάουελ είπε ότι για πρώτη φορά διαπιστώνει ότι έχει αρχίσει η αποπληθωριστική διαδικασία. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει μειωθεί από υψηλό 40 ετών πέρυσι στο 6,5%.

Επιπλέον γνωρίζουν ότι η επίδραση της αύξησης των επιτοκίων έρχεται με χρονοκαθυστέρηση, οπότε και αναμένουν σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, που θα οδηγήσουν σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές λοιπόν προεξοφλούν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα σταματήσουν την αύξηση των επιτοκίων για να μη βυθίσουν τις οικονομίες σε βαθειά ύφεση.

Ο επικεφαλής της Fed στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου είπε ότι η ανάπτυξη ότι θα κινηθεί μεν θετικά αλλά με  «υποτονικό ρυθμό» το 2023.

Υπάρχουν όμως και οι πιο απαισιόδοξοι επενδυτές «Τα στοιχεία για την απασχόληση του Ιανουαρίου ήταν αναμφισβήτητα ισχυρά και θα αποτελέσουν την αρχή μιας σειράς δεδομένων που δείχνουν υψηλό πληθωρισμό στις αρχές του 2023», έγραψαν οι αναλυτές της Citi. «Αναμένουμε ότι αυτή η αναδυόμενη τάση θα πρέπει να ωθήσει προς τα πίσω την προεξόφληση της αγοράς ότι θα επικρατήσουν τα περιστέρια στη Fed ».

Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει εναρμόνιση μεταξύ του τι πιστεύουν οι αγορές ότι θα κάνει η Fed και του τι λέει ο Πάουελ ότι θα κάνει η Fed. Το ράλι στις μετοχές θα μπορούσε να συνεχιστεί προς το παρόν και υποστηρίζουν ότι μακροπρόθεσμα θα ήταν σοφό οι επενδυτές να πάρουν τη Fed τοις μετρητοίς. 

Τα εταιρικά αποτελέσματα

Ο Jim Cramer του CNBC συμβούλευσε την Παρασκευή τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν ορισμένες από τις θέσεις τους για να επωφεληθούν από την ανοδική αγορά. Η Wall Street βρίσκεται στην περιόδο των εταιρικών ανακοινώσεων, με περίπου το 50% των εταιρειών του S&P 500 να έχει ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου.

Η μικτή μείωση των κερδών -συνδυασμός των πραγματικών αποτελεσμάτων για τις εταιρείες που έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα και των εκτιμώμενων αποτελεσμάτων για τις εταιρείες που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει- για το τέταρτο τρίμηνο ήταν 5,3% μέχρι την Παρασκευή, σε σύγκριση με μείωση των κερδών κατά 5,1% την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση των κερδών κατά 3,3% στο τέλος του τέταρτου τριμήνου, σύμφωνα με την FactSet. Εάν τα κέρδη βγουν αρνητικά για το τρίμηνο, θα είναι η πρώτη μείωση σε ετήσια βάση από το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Οι εκτιμήσεις παραμένουν για αδύναμα κέρδη στο τρέχον τρίμηνο και το επόμενο, με τους ταύρους να αναζητούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ακόμη και το 2024 για να βρουν καλύτερες βάσεις, υποστηρίζουν αναλυτές και προσθέτουν ότι ο κύριος οδηγός για  την αγορά θα παραμείνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street