Μαθήματα ανθεκτικότητας, από ένα ξεχασμένο Χρηματιστήριο

Το τρέχον επίπεδο των 1040 μονάδων συνιστά άνευ ετέρου έναν σημαντικό και προ μηνών προϋπολογισμένο στόχο για τον Γενικό Δείκτη.

Αυτό είναι αληθές υπό το πρίσμα της προσπέλασης των -ψυχολογικής σημασίας- 1000 μονάδων, ενώ ταυτόχρονα αφορά στο άνω όριο της μεσοπρόθεσμης ανοδικότητας, ώστε η προσέγγισή του να επιβεβαιώνει την επιθετική ανοδική κίνηση.

Ωστόσο, η επίτευξή του δεν σημαίνει απλά ότι ήρθε και το τέλος της κίνησης αυτής, ή ότι θα βγουν πωλητές που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση των τιμών.

Προφανώς, είναι φρόνιμο να υπάρξουν ρευστοποιήσεις, ειδικά σε χαρτιά που ήδη έχουν κάνει μια σημαντική υπεραπόδοση σε πεινασμένα χαρτοφυλάκια.

Όμως, η εξαιρετική ανθεκτικότητα (σαν τη σημερινή), η κρίσιμη διάχυση σε πλείονες τίτλους και οι αυξημένοι όγκοι είναι μονάχα κάποια από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφήνουν να εννοηθεί μια μεγαλύτερη κίνηση προς τις 1300, ειδικά αν παραμείνουν έτσι τα πράγματα.

Διότι τα κεφάλαια που εισήλθαν όλο αυτό το διάστημα, και που σημειωτέον οδήγησαν πολλές εισηγμένες σε ιστορικά ή πολυετή υψηλά, ήρθαν για να μείνουν. Κι αυτό από μόνο του, μπορεί αφενός να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας σε βραχυπρόθεσμες εξαερώσεις, αφετέρου ως κίνητρο για να εισέλθουν κι άλλα. Κι όλα αυτά, όντας πολύ κοντά σε μια αναβάθμιση (ή όχι) του αξιόχρεου, που θα ανοίξει τον δρόμο για την τοποθέτηση πιο βαριών χαρτοφυλακίων, ταυτόχρονα με μια προεξόφληση ότι η τρέχουσα πολιτική αστάθεια (;) εν όψει εκλογών είναι μάλλον υπερβολή.

Σήμερα την τιμητική της είχε η ΜΙΓ που κλείδωσε στο limit up με μπόλικα ανεκτέλεστα από την αρχή της συνεδρίασης, και παρά τις πολλές χιλιάδες χαρτιών που εδόθησαν στα ψηλά, απορροφήθηκε εν τέλει σημαντικό μέρος τους. Ενδιαφέρον παρουσίασε και η ΑΡΑΙΓ που χαρίζει λεφτά μετά τη διάσπαση των 6,10 που συνιστούσαν και την αντίσταση σε έναν μεσοπρόθεσμο πλαγιοπτωτικό σχηματισμό, και με στήριξ ητα 6,55 μπορεί να επιμείνει μέχρι και τα προ πανδημίας υψηλά των 8 ευρώ. Η ΜΟΗ φαίνεται άδεια μέχρι και τ α 21,50 σε βραχυπρόθεσμο, με το 20,20 να είναι το οχυρό της σε αυτό το ανοδικό κρεσέντο. ΣΥνολικά, 10 μετοχές είδαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων, μεταξύ αυτών και οι ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΙΝΤΚΑ ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ.

Στον ΓΔ, οι 1005-1010 μονάδες είναι μια κοντινή στήριξη, που θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για νέα επίθεση, ειδικά αν συμπέσει με περαιτέρω αποσυμφόρηση των μακροοικονομικών. Ο καταλύτης μας παραμένει η προαναφερθείσα έκβαση του πολιτικού και η συν αυτώ αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι που προσώρας έχει μερικώς προεξοφληθεί θετικά.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Μεταβλητότητα ναι, κατευθυντικότητα όχι
ο Αντικριστής |

Μεταβλητότητα ναι, κατευθυντικότητα όχι

Με έναν τραπεζικό που ταξίδεψε πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες από τα χαμηλά στα υψηλά, αλλάζοντας και 7 φορές πρόσημο, η δυσκολία να αναγνωρίσει κανείς τη βραχυπρόθεσμη λύση του γόρδιου -τραπεζικού- δεσμού, είναι μεγάλη.

Κάνε και καμια διασπορά, βρε αδερφέ. Τόσο ωραία χαρτάκια έχουμε στο ταμπλό
ο Αντικριστής |

Κάνε και καμια διασπορά, βρε αδερφέ. Τόσο ωραία χαρτάκια έχουμε στο ταμπλό

Έκλεισε μια ιδιαίτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα, που χαρακτηρίστηκε από τα επικίνδυνα γεγονότα σε SVB, Signature, Credit Suisse και (παραλίγο) First Republic. Κι έτσι απλά, χάθηκαν τα κέρδη του Φεβρουαρίου, μετρώντας ήδη μηνιαίες απώλειες 9%.

Μετοχομαζώματα, τραπεζοσκορπίσματα
ο Αντικριστής |

Μετοχομαζώματα, τραπεζοσκορπίσματα

Κι έτσι απλά, μετά από δύο απανωτά χαστούκια από SVB και CS, η εβδομάδα φαίνεται να πηγαίνει άπατη για το ΧΑ. Κι όμως, ας αναλογιστεί κανείς την ανθεκτικότητα σε σχέση με τη βαρύτητα των νέων (ειδικά στον τραπεζικό κλάδο), και το ότι παραμένουμε νικητές σε απόδοση έναντι όλων των χρηματιστηρίων παγκοσμίως. Όλα καλά.

Είχαμε κακομάθει τόσους μήνες
ο Αντικριστής |

Είχαμε κακομάθει τόσους μήνες

Μια ματιά στο ταμπλό του ΧΑ, και όχι μόνο εκεί, φθάνει για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος των επενδυτικών φόβων. Κι ενώ φαινομενικά η πηγή του κακού είναι το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως (σήμερα η Credit Suisse), φαίνεται ότι υπάρχει κάτι ακόμα που δεν βλέπουμε

Πούλα με ακόμα μια φορά, δεν με πειράζει
ο Αντικριστής |

Πούλα με ακόμα μια φορά, δεν με πειράζει

Με χαρακτηριστική ευκολία, οι πωλητές επικράτησαν στο ταμπλό στην τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Μιας πτωτικής εβδομάδας που -μέχρι στιγμής- απλά έδωσε την πολυαναμενόμενη "αποσυμφόρηση" μετά από 11 συνεχόμενες ανοδικές, επί συνόλω 18 στις τελευταίες 22.

Ε να μην ξεφορτώσω, ρε μάστορα;
ο Αντικριστής |

Ε να μην ξεφορτώσω, ρε μάστορα;

Με προσεκτικές κινήσεις, περνούν από το ταμπλό συναλλαγές ρευστοποίησης, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Το ερώτημα δεν είναι όμως γιατί κάποιοι ρευστοποιούν (με κέρδος) αλλά γιατί κάποιοι αγοράζουν (ακόμα και τόσο "ψηλά")