Μαθήματα ανθεκτικότητας, από ένα ξεχασμένο Χρηματιστήριο

Το τρέχον επίπεδο των 1040 μονάδων συνιστά άνευ ετέρου έναν σημαντικό και προ μηνών προϋπολογισμένο στόχο για τον Γενικό Δείκτη.

Αυτό είναι αληθές υπό το πρίσμα της προσπέλασης των -ψυχολογικής σημασίας- 1000 μονάδων, ενώ ταυτόχρονα αφορά στο άνω όριο της μεσοπρόθεσμης ανοδικότητας, ώστε η προσέγγισή του να επιβεβαιώνει την επιθετική ανοδική κίνηση.

Ωστόσο, η επίτευξή του δεν σημαίνει απλά ότι ήρθε και το τέλος της κίνησης αυτής, ή ότι θα βγουν πωλητές που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση των τιμών.

Προφανώς, είναι φρόνιμο να υπάρξουν ρευστοποιήσεις, ειδικά σε χαρτιά που ήδη έχουν κάνει μια σημαντική υπεραπόδοση σε πεινασμένα χαρτοφυλάκια.

Όμως, η εξαιρετική ανθεκτικότητα (σαν τη σημερινή), η κρίσιμη διάχυση σε πλείονες τίτλους και οι αυξημένοι όγκοι είναι μονάχα κάποια από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφήνουν να εννοηθεί μια μεγαλύτερη κίνηση προς τις 1300, ειδικά αν παραμείνουν έτσι τα πράγματα.

Διότι τα κεφάλαια που εισήλθαν όλο αυτό το διάστημα, και που σημειωτέον οδήγησαν πολλές εισηγμένες σε ιστορικά ή πολυετή υψηλά, ήρθαν για να μείνουν. Κι αυτό από μόνο του, μπορεί αφενός να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας σε βραχυπρόθεσμες εξαερώσεις, αφετέρου ως κίνητρο για να εισέλθουν κι άλλα. Κι όλα αυτά, όντας πολύ κοντά σε μια αναβάθμιση (ή όχι) του αξιόχρεου, που θα ανοίξει τον δρόμο για την τοποθέτηση πιο βαριών χαρτοφυλακίων, ταυτόχρονα με μια προεξόφληση ότι η τρέχουσα πολιτική αστάθεια (;) εν όψει εκλογών είναι μάλλον υπερβολή.

Σήμερα την τιμητική της είχε η ΜΙΓ που κλείδωσε στο limit up με μπόλικα ανεκτέλεστα από την αρχή της συνεδρίασης, και παρά τις πολλές χιλιάδες χαρτιών που εδόθησαν στα ψηλά, απορροφήθηκε εν τέλει σημαντικό μέρος τους. Ενδιαφέρον παρουσίασε και η ΑΡΑΙΓ που χαρίζει λεφτά μετά τη διάσπαση των 6,10 που συνιστούσαν και την αντίσταση σε έναν μεσοπρόθεσμο πλαγιοπτωτικό σχηματισμό, και με στήριξ ητα 6,55 μπορεί να επιμείνει μέχρι και τα προ πανδημίας υψηλά των 8 ευρώ. Η ΜΟΗ φαίνεται άδεια μέχρι και τ α 21,50 σε βραχυπρόθεσμο, με το 20,20 να είναι το οχυρό της σε αυτό το ανοδικό κρεσέντο. ΣΥνολικά, 10 μετοχές είδαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων, μεταξύ αυτών και οι ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΙΝΤΚΑ ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ.

Στον ΓΔ, οι 1005-1010 μονάδες είναι μια κοντινή στήριξη, που θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για νέα επίθεση, ειδικά αν συμπέσει με περαιτέρω αποσυμφόρηση των μακροοικονομικών. Ο καταλύτης μας παραμένει η προαναφερθείσα έκβαση του πολιτικού και η συν αυτώ αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι που προσώρας έχει μερικώς προεξοφληθεί θετικά.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.

Υπεραποδώσαμε έναντι όλων των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών. Ή κάτι ξέρουμε, ή δεν ξέρουμε τίποτα
ο Αντικριστής |

Υπεραποδώσαμε έναντι όλων των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών. Ή κάτι ξέρουμε, ή δεν ξέρουμε τίποτα

Ευρεία επικράτηση των αγοραστών και στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας. Την ίδια ώρα που οι ευρωαγορές με το ζόρι μάζευαν τις ημερήσιες απώλειες έως και -1%, ενώ και η Wall Street ήταν διστακτική στο pre market.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα αντανακλαστικά των αγοραστών ενεργοποιήθηκαν από κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα αντανακλαστικά των αγοραστών ενεργοποιήθηκαν από κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων

Η ανοδική αντίδραση, που ξεκίνησε την Παρασκευή από τη ζώνη των 1370 μονάδων του Γενικού Δείκτη, συνεχίστηκε με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα. Το βλέμμα στρέφεται στα μακροοικονομικά των ΗΠΑ.