Ένας σύγχρονος, εξελιγμένος και τελευταίας τεχνολογίας «κέρβερος» επιστρατεύεται για να εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά ενός προϊόντος σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το «Cerberus» που πήρε το όνομα του από το τέρας της ελληνικής μυθολογίας, ένα καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης ολόκληρης της διαδρομής ενός προϊόντος εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας αναπτύσσεται από τρεις εταίρους μεταξύ των οποίων και η Golden Cargo του Ομίλου Golden Union.

Οι άλλοι δύο εταίροι είναι το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ) και ο Αυστριακός όμιλος υψηλής τεχνολογίας Austria Card Holdings.

O «Κέρβερος»

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες που τρέχουν το πρόγραμμα στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο και δυναμικά εξελισσόμενο οικονομικό περιβάλλον, τα διεθνοποιημένα δίκτυα εφοδιαστικών αλυσίδων αντιμετωπίζουν πολυάριθμες προκλήσεις που απειλούν να διαταράξουν τις επιχειρησιακές τους δραστηριότητες, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την λειτουργία τους και συνεπώς, την ασφάλεια των προϊόντων που διαχειρίζονται. Στο πλαίσιο αυτό, η δυναμική παρακολούθηση της κατάστασης των προϊόντων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελεί δυνητικό μέσο διασφάλισης της ακεραιότητάς τους καθώς δίνει στον ιδιοκτήτη την δυνατότητα να ενεργήσει άμεσα σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος προλαμβάνοντας περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην ακεραιότητα του.

Τι περιλαμβάνει

Το έργο CERBERUS σύμφωνα με την παρουσίασης που έκαναν πρόσφατα στο ΕΒΕΠ οι Λεωνιδας Μπάκουρος απο το ETEKA/IMET & Παντελής Σαραντής απο την Golden Cargo AE, αναπτύσσει ένα ολιστικό σύστημα διατήρησης της καταναλωτικής ασφάλειας των ευπαθών προϊόντων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ακεραιότητα και την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα λειτουργικά μέρη του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσονται:
  1. συσκευή ασύρματης ανίχνευσης των τιμών των προδιαγραφών ασφαλείας του ευπαθούς φορτίου καθώς και της τοποθεσίας του,
  2. ασφαλείς διασυνδέσεις (secure APIs) με τις βάσεις δεδομένων του συστήματος και
  3. πλατφόρμα παρακολούθησης της τήρησης των τιμών των προδιαγραφών ασφαλείας του ευπαθούς φορτίου.

Σε πτωτική πορεία οι ναύλοι σε παγκόσμιο επίπεδο

Οι στόχοι

Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι:
  • Ανάπτυξη ασύρματων αισθητήρων μίας χρήσης με χαμηλό κόστος ανίχνευσης
  • Ανάπτυξη προσαρμοστικών ασύρματων αισθητήρων με δυνατότητες θερμικής διείσδυσης
  • Ανάπτυξη πλατφόρμας παρακολούθησης
  • Ανάπτυξη τεχνολογίας ασφαλούς ανταλλαγής και αποθήκευσης δεδομένων ανίχνευσης
Το έργο αφορά σε πολλές κατηγορίες εμπορευμάτων και τομείς μεταφοράς. Όπως στη Ψυχρή εφοδιαστική αλυσίδα, στα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ανταλλακτικά αεροσκαφών ακόμη και σε καταναλωτικά αγαθά υψηλής αξίας, έργα Τέχνης, είδη υψηλής τεχνολογίας αλλά και ανταλλακτικά Πλοίων

Οι εταίροι

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα με σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα σε πολλούς τομείς.

Πιο συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), ιδρύθηκε το 2000 και αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης ομάδας του ΕΚΕΤΑ. Το ΙΜΕΤ είναι ένας εξαιρετικά αναγνωρισμένος ερευνητικός φορέας που προσφέρει εξειδικευμένη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και τεχνικές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς των μεταφορών.

H Austria Card Holdings, Αυστριακός όμιλος υψηλής τεχνολογίας πληροφορικής σε θέματα Hardware Embedded Security, έχει διεθνή παρουσία με τρία τμήματα, Austria Card, Inform και Nautilus, στους τομείς της Ψηφιακής Ασφάλειας (Digital Security), της Διαχείρισης Πληροφοριών (Information Management) και του IoT αντιστοίχως.

Η Golden Cargo, εταιρία διεθνών μεταφορών με διεθνή παρουσία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες διαμεταφοράς, αποθήκευσης και διαχείρισης εμπορευμάτων, σε πληθώρα επιχειρηματικών τομέων ανά τον κόσμο με κύριο αντικείμενο την μεταφορά ανταλλακτικών πλοίων, ευπαθών και φαρμακευτικών εμπορευμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά