Τα μπουζούκια των φτωχών

Η χώρα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο και ο Καραμανλής δικαιώνεται κάθε μέρα, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Κι εξηγούμαστε για την αναφορά αυτή.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Πέρασε 10 χρόνια σκληρά μνημόνια, έπεσε στην πανδημία, ήρθε και η ενεργειακή κρίση που τα σαρώνει όλα.

Οι μισθοί είναι μισθοί πείνας, η δυσκολία για εκατομμύρια νοικοκυριά είναι εμφανής. Η καθημερινότητα είναι αβίωτη, παρά τα δισεκατομμύρια που μοιράζονται.

Πάμε λοιπόν στην άλλη πλευρά του φεγγαριού. Ζητάει κάποιος αναγνώστης να κλείσει τραπέζι σε νυχτερινό κέντρο. Από τα γνωστά της αθηναϊκής νύχτας, με πολύ γνωστή καλλιτέχνιδα.

Αφού βάζει… μέσο για να βρει ένα καλό τραπέζι έρχεται και το κόστος. Για ένα τραπέζι λοιπόν όπου θα πάνε 7 άτομα σε καλό σημείο του μαγαζιού, η τιμή είναι… 2.000 ευρώ. Το ελάχιστο, γιατί μπορείς να κάνει και μεγαλύτερο λογαριασμό, αν είσαι και χουβαρντάς.

Ο κατώτατος μισθός είναι με το ζόρι 750 μεικτά. Οι περισσότεροι Ελληνες ζουν με μηνιάτικο μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ.

Ποιοι, λοιπόν, μπορούν να πάνε και να ξοδέψουν κατ’ ελάχιστον 300 ευρώ για μια βραδιά στα μπουζούκια; Μισό κατώτατο μισθό για να ακούσουν τα τραγούδια της γνωστής αοιδού;

Και το μαγαζί αυτό είναι… sold out (όπως και τα περισσότερα δηλαδή) και για να βρεις τραπέζι πρέπει να έχει γνωστό τον… τραγουδιστή.

Είναι λοιπόν ή όχι φρενοκομείο η Ελλάδα;

Ο καρβουνιάρης στις τράπεζες

Και πάμε και σε μια άλλη παράνοια, την τραπεζική η οποία υποτίθεται ότι έχει μπει στην εποχή των ψηφιακών συναλλαγών. Εδώ έχει έρθει η τεχνητή νοημοσύνη και σε λίγο θα εμφανίζεται το… ολόγραμμα του πελάτη, αλλά κάποιες ελληνικές τράπεζες λειτουργούν ακόμη όπως ο… μουντζούρης, το τρένο με το κάρβουνο.

Σας διηγούμαστε την εξής ιστορία: Κάποιος παίρνει πριν από τρία χρόνια ένα καταναλωτικό δάνειο. Ανοίγει λογαριασμός εξυπηρέτησης, συνδέεται με άλλον λογαριασμού του ιδίου όπου πάντα υπάρχουν χρήματα και γίνονται κάθε μήνα οι αποπληρωμές.

Τελειώνουν οι δόσεις, ο πελάτης πάει στην τράπεζα, παίρνει και τη βεβαίωση για άρση της κυριότητας του οχήματος που αγόρασε με το δάνειο και πάει ήσυχος σπίτι του.

Ελα όμως, που και για τους επόμενους μήνες η τράπεζα «τραβάει» κανονικά δόσεις από το δάνειο που έχει λήξει. Κι όταν ο άνθρωπος αυτός φεύγει από τη δουλειά του για να βρει άκρη στην τράπεζα του λένε: «Είναι το σύστημα έτσι. Μπορεί να σας δώσαμε βεβαίωση, αλλά έπρεπε να κλείσει και ο λογαριασμός. Μη φοβάστε, δε θα χάσετε τα λεφτά σας».

Ωραία λογική. Το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσε να λύσει τα πάντα, αλλά ακόμη είμαστε στην εποχή της χαρτούρας και της ουράς στην τράπεζα για μια απλή δουλειά.

Ένα μπάχαλο με το ξενοδοχείο Coco Mat

H αποκλειστική συνέντευξη που είχε στον ΟΤ ο Μ. Ευμορφίδης και η απάντηση – βόμβα για την υπόθεση του ξενοδοχείου που «κρύβει» την Ακρόπολη, προκάλεσε πάταγο. Και δικαιολογημένα.

Είναι μια υπόθεση που αναδεικνύει την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να προστατέψει την πολιτιστική του κληρονομιά και να έχει συγκεκριμένους κανόνες στη δόμηση.

Να ξεκινήσουμε από το προφανές. Είναι αδιανόητο να υπάρχει κτίριο σε μεγάλο ύψος, απέναντι από τον Παρθενώνα. Και αν θέλετε τη γνώμη μας, πρέπει να κατεδαφιστεί και να μην ξαναγίνει άλλο τέτοιο κτίριο.

Το είπε άλλωστε και το ΣτΕ για το ξενοδοχείο Coco Mat. Ή κατεδαφίστε το ή πληρώνετε 2,3 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο διατήρησης των πάνω ορόφων συν ένα πρόστιμο 4,7 εκατ. ευρώ.

Όμως, για να λέμε και κάποιες αλήθειες. Ποιος είχε δώσει οικοδομική άδεια για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο; Ποιος άφησε έναν επιχειρηματία να «σηκώσει» ένα κτίριο με τόσους ορόφους που αποδεδειγμένα θα «έκρυβαν» τον Παρθενώνα;

Δηλαδή ο επιχειρηματίας νόμιμα εκείνη την εποχή, κατέθεσε αίτηση, οι υπηρεσίες του έδωσαν άδεια και άρχισε να σπαταλά εκατομμύρια και τώρα του ζητούν να γκρεμίσει τους πάνω ορόφους.

Είπαμε… φρενοκομείο. Για να μη μιλήσουμε για το τεράστιο κόστος κατεδάφισης και για το γεγονός ότι θα πρέπει να κλείσει για καιρό ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο προκειμένου να τοποθετηθούν ειδικά «ψαλίδια» που θα κόβουν κομμάτι – κομμάτι τους ορόφους και θα κατεβάζουν τα μπάζα στο δρόμο.

Μπάχαλο…

Παροχές σε όλους

Το είχε γράψει και πάλι η στήλη. Η κυβέρνηση θα παίζει στο γήπεδο της οικονομίας, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίζει με τα θέματα δημοκρατίας και σεβασμού των θεσμών. Και γι’ αυτό το λόγο θα βλέπουμε συνεχώς οικονομικά μέτρα που στόχο θα έχουν να ανακουφίσουν τους πολίτες… έστω και προεκλογικά.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η διαρροή που έγινε για σχέδιο νέων 120 δόσεων σε όσους χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Ούτε τυχαίο ήταν ότι οι συνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, περίπου 900 χιλιάδες θα πάρουν «δωράκι» που θα ανακοινωθεί σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 140 χιλιάδες συνταξιούχοι δεν πήραν ούτε την αύξηση ούτε τα 250 ευρώ έξτρα παροχή.

Θα έχουμε κι άλλες στοχευμένες προεκλογικές παροχές. Αναμείνατε στο ακουστικό σας…

Ο πληθωρισμός της πίτσας

Εντυπωσιακό: Η Eurostat έβγαλε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το κόστος της πίτσας και της γαλλικής τάρτας κις που πωλούνται στα καταστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 16% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Το ποσοστό πληθωρισμού στην πίτσα ποικίλλει ευρέως σε όλη την ΕΕ, με την Ουγγαρία να είναι στην κορυφή του διαγράμματος της Eurostat με 46% ετήσια αύξηση τιμής και ακολουθούν η Λιθουανία και η Βουλγαρία με 39% και 37% αντίστοιχα.

Οι μικρότερες αυξήσεις στην τιμή της πίτσας και του κις, που συγκεντρώνονται στον νέο δείκτη της Eurostat, καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+7%), στην Ιταλία (+10%) και στη Γαλλία (+13%).

Ο συνολικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 9,2% σε ετήσια βάση, με μια αύξηση 13,8% στο φαγητό, το ποτό και τα προϊόντα καπνού, ανακοίνωσε η Eurostat τον περασμένο μήνα.

Πόσο πουλιέται η πίτσα στην Ελλάδα; Η φθηνότερη στα 10 ευρώ, από 15 και πάνω οι καλύτερες. Δράμα…

Αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων

Νέος γύρος αυξήσεων στα επιτόκια καταθέσεων και συγκεκριμένα των προθεσμιακών ξεκινά από τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζεται με νέα προϊόντα που υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις και περισσότερες επιλογές ως προς τη διάρκεια. Στα σχέδια περιλαμβάνεται και ειδική προσφορά για περιορισμένο διάστημα, όπου θα δίνεται ακόμα μεγαλύτερη απόδοση. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται απάντηση από άλλη συστημική τράπεζα, ύστερα από τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις που ανακοίνωσαν οι τράπεζες στα τέλη του 2022 με αρχές του 2023. Πάντως, ουσιαστικές κινήσεις στις απλές καταθέσεις δεν αναμένονται, όπου τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν. Στις προθεσμιακές, ο στόχος είναι να κλείσει η απόσταση από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, όπου η απόδοση πλησιάζει το 2%.

Πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχουν… μπινελίκια μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών, αλλά αν δεν γίνουν κάποια πράγματα που έχουν ζητηθεί… προεκλογικά μπορεί να έχουμε επεισόδια.

Στα ύψη έκλεισε το εμπορικό έλλειμμα

Στα 38,37 δισ. ευρώ έκλεισε το εμπορικό έλλειμμα του 2022, κάτι το οποίο αναδεικνύει ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τιμών. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 ανήλθε σε 38.371,9 εκατ. ευρώ (39.840,4 εκατ. δολάρια) έναντι 25.460,3 εκατ. ευρώ (29.586,5 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2021, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 50,7%. Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 6.475,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 32,5% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 6.190,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 31,1%.

40.000 νέες επικουρικές τον Φεβρουάριο

Εως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν εκδοθεί οι 40.000 από τις 80.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, δήλωσε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή. Οπως είπε, μετά την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί στην απονομή των κύριων συντάξεων – καθώς την περίοδο 2021-2022 εκδόθηκαν 510.000 κύριες συντάξεις έναντι 123.000 το 2019 και στις νέες αιτήσεις οι κύριες συντάξεις εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 60 ημέρες -, το βάρος πλέον πέφτει στην επιτάχυνση της απονομής και των επικουρικών συντάξεων.

€25,2 εκατ. για έρευνα από Ταμείο Ανάκαμψης

Υπεγράφη από το υπουργείο Ανάπτυξης η απόφαση για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ), με προϋπολογισμό 25,2 εκατ. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την Ερευνα Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Παθογόνων (Hellenic Pasteur Institute – Pathogen Research Centre HPI-PRC). Η ίδρυση του Κέντρου πρόκειται να ενισχύσει την παροχή υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης, με απώτερο αποτέλεσμα την προώθηση της γνώσης στην εκπαίδευση και εξειδίκευση νέων επιστημόνων, στην ανάπτυξη καινοτόμων προγνωστικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων και στη μετατροπή των προϊόντων έρευνας σε καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που αφορούν τα λοιμώδη νοσήματα.

Τροπολογία

Μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023 παρατείνεται η διάταξη για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που παραβιάζουν το περιθώριο κέρδους και τα μέτρα για την περιστολή της αθέμιτης κερδοφορίας. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε προχθές το βράδυ από το υπουργείο Ανάπτυξης και στην οποία περιλαμβάνονται ακόμα και διατάξεις για την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων του ν. 3299/2004 έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024. Επίσης κατατέθηκε και τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον ορισμό των βοσκήσιμων γαιών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories