Δεν είναι καιρός για φιάσκο με την «Μπάρμπαρα»

Δεν ήταν… τυφώνας, αλλά Κυριακή που ήταν η «Μπάρμπαρα» μετατράπηκε σε μείζον θέμα της επικαιρότητας. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να μη γίνει και πεδίο αντιπαράθεσης των κομμάτων. Εδώ τσακώνονται για ψύλλου πήδημα δεν θα σκοτώνονταν για τον χιονιά;

Η αλήθεια είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρέθηκαν σε απόλυτη ετοιμότητα μη τυχόν και γίνει καμιά… στραβή σαν και την περσινή στην Αττική οδό.

Με τις εκλογές προ των πυλών πώς δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος, και το ξέρουν αυτό και στην κυβέρνηση και στην Περιφέρεια και στους δήμους που πλήττει ο χιονιάς.

Γι’ αυτό και ήταν γρήγορες, εύκολες και προληπτικές οι αποφάσεις για κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων, αλλά και για το κλείσιμο της Εθνικής οδού για αρκετές ώρες χθες.

Βοήθησε κι ότι ήταν Κυριακή, οπότε η κίνηση δεν ήταν μεγάλη, όμως, τι θα γίνει από σήμερα μέχρι την Παρασκευή που θα κρατήσουν τα φαινόμενα;

Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές «το περσινό μάθημα το πήραμε και θα κάνουμε τα πάντα για να προστατευτούν αρχικά οι πολίτες και να μην υπάρξουν φαινόμενα εγκλωβισμού οδηγών σε δρόμους. Ο φόβος φυλάει τα έρμα, επομένως, αφού οι εκλογές έρχονται…

 Ούτε για σουβλάκι δεν φτάνουν τα λεφτά

Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά είναι τραγική. Μιλάμε για τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών τους τελευταίους μήνες. Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι συνολικά οι τιμές στην εστίαση και ειδικά στον κλάδο των φαστ φουντ, έχουν αυξηθεί πάνω από 30% ίσως και 40%.

Το βλέπουμε στο… εθνικό μας φαγητό, στο σουβλάκι, σκέτο ή τυλιχτό, το βλέπουμε και στις ταβέρνες όπου το κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να μιλούν για μείωση της πελατείας τους κατά 30%.

Όταν για ένα τυλιχτό στο χέρι πρέπει να πληρώσεις ακόμη και 3,5 ευρώ, καταλαβαίνεις τι συμβαίνει. Όταν το λειτουργικό κόστος έχει εκτιναχθεί στα ύψη, τι να κάνουν και οι επιχειρηματίες.

Το ζήτημα είναι ότι βλέπουμε πολλά λουκέτα στο χώρο της εστίασης, κι ακόμη κι αν ανοίγουν νέα καταστήματα στη θέση τους, το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα συνεχιστεί ακόμη περισσότερο.

Η διάταξη για το κόμμα Κασιδιάρη και ο «χρυσαυγιτισμός»

Σε πολιτικό επίπεδο δύο είναι τα θέματα που κυριαρχούν. Το πρώτο είναι η διάταξη για το κόμμα Κασιδιάρη και όλα τα ακραία κόμματα. Η κυβέρνηση κατέθεσε την άποψή της, τα υπόλοιπα κόμματα έχουν τοποθετηθεί, και τα επόμενα 24ωρα θα ψηφιστεί στη Βουλή, όπου και θα δούμε αν θα υπάρξει διακομματική συναίνεση. Αν ουσιαστικά θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, γιατί ΚΚΕ και Βαρουφάκης έχουν εκφραστεί σφόδρα εναντίον.

Ισως υπάρξουν κάποιες φραστικές αλλαγές που μπορεί να αποδεχθεί η κυβέρνηση ώστε να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και να στείλει μήνυμα και στον Αρειο Πάγο που θα παίρνει τις αποφάσεις αλλά και στην κοινωνία.

Όμως, ακόμη κι αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τελικά δεν ψηφίσουν, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει τη σχετική διάταξη, έστω και με τις ψήφους των δικών τους βουλευτών.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν συμφωνεί με τις απαγορεύσεις που μπορεί να βάζει οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ο «χρυσαυγιτισμός» άλλωστε δε λύνεται με απαγορεύσεις της Βουλής ή των δικαστηρίων.

 Απίστευτη τοξικότητα

Το δεύτερο είναι ασφαλώς το ολοένα και πιο αυξημένο τοξικό κλίμα που επικρατεί. Κάτι η υπόθεση Βαρεμένου – Καραμανλή, κάτι το «ή με το καλό ή με το άγριο» του Σπίρτζη, κάτι οι χαρακτηρισμοί του Πολάκη για «πιασμένους» αναφερόμενος σε όσους συνεργαστούν με τον Μητσοτάκη, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα. Κι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι εκλογές, σκεφτείτε τι άλλο θα ακούσουμε και θα δούμε.

Το γεγονός ότι είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι που θα συγκρουστούν το βλέπουμε. Και ίσως έχουμε τέτοια ακραία πόλωση που ούτε το 2012, ούτε το 2015 δεν είχαμε δει.

Κι αν αυτό δεν είναι πρόβλημα την προεκλογική περίοδο, το ζήτημα είναι τι θα γίνει μετεκλογικά. Μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και όταν με το καλό έχουμε κυβέρνηση.

Θα αποδεχθεί ο ηττημένος το αποτέλεσμα; Θα έχουμε μια ομαλή πολιτική πορεία ή θα έχουμε μια συνεχόμενη «ανωμαλία» που θα πλήξει τη σταθερότητα της χώρας και την οικονομία;

Το ΠΑΣΟΚ στη μέση

Και στη μέση το… ΠΑΣΟΚ που έχει γίνει πολύφερνη νύφη. Και ταυτόχρονα ο σάκος του μποξ για τα κόμματα. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να κρατήσει ψηφοφόρους που του φεύγουν για το ΠΑΣΟΚ.

Και χρησιμοποιούν την τακτική του μαστιγίου και του καρότου. Από τη μια στο ΠΑΣΟΚ είναι «πιασμένοι» ή «εκβιαζόμενοι» αν τολμήσουν να συνεργαστούν με τη ΝΔ.

Κι από την άλλη η Πόπη Τσαπανίδου (η οποία άρχισε τον πόλεμο στο ΠΑΣΟΚ) να μιλά για ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αυτόνομη πορεία και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκλογική επιρροή του, αλλά κάποια στιγμή ενδεχομένως να πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Σενάρια για 120 δόσεις

Σενάρια για νέα ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των χρεών των νοικοκυριών, βρίσκεται προς συζήτηση. Ισως είναι ένα προεκλογικό χαρτί της κυβέρνησης προκειμένου να διευκολύνει χιλιάδες νοικοκυριά που πλήττεται από τις απανωτές κρίσεις.

Τα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται, τα «κόκκινα» δάνεια έχουν αρχίσει να «τσιμπάνε», οι απλήρωτοι λογαριασμοί στην ενέργεια αυξάνονται, πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι υπάρχει στα σκαριά ένα σχέδιο για 120 δόσεις, που το ζητούν άλλωστε και οι μικρομεσαίοι. Όμως, μάλλον είναι νωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις…

Μέχρι 15 Φεβρουαρίου το Μarket Pass

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης αποκάλυψε ότι η κάρτα αγορών έρχεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. «Μόλις γίνουν οι αιτήσεις, τα χρήματα θα πιστωθούν άμεσα στον λογαριασμό των δικαιούχων έως τις 3 Μαρτίου. Για όσους επιλέξουν την άυλη κάρτα θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν παντού, σε σουπερμάρκετ, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ακόμα και στις λαϊκές αγορές, όπου υπάρχει δυνατότητα πληρωμής με POS. Οσοι επιλέξουν την κατάθεση των χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό, θα πληρωθούν σε τρεις μήνες και το ποσό θα είναι μειωμένο κατά 20%», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης. Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων είσπραξης της νέας αυτής οικονομικής ενίσχυσης θα αρχίσει να λειτουργεί από τα μέσα Φεβρουαρίου και θα κλείσει στις 15-3-2023. Οσοι πολίτες υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28-2-2023 θα λάβουν τις πρώτες δόσεις της ενίσχυσης το αργότερο μέχρι τις 3-3-2023, ενώ όσοι υποβάλουν τις αιτήσεις τους την περίοδο από 1η έως 15 Μαρτίου θα λάβουν τις πρώτες δόσεις μέχρι τις 20-3-2023.

Εξωδικαστικές ρυθμίσεις 1,08 δισ. ευρώ

Ανεβάζει στροφές ο εξωδικαστικός μηχανισμός, με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους να δείχνουν σημαντική άνοδο των ρυθμίσεων οφειλών. Περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων οφειλών έφθανε, μόλις, τα 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 73% (19,6 δις) των οφειλών αφορούν φυσικά πρόσωπα και η πλειοψηφία των οφειλών (79%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς. Οι οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνουν το 65% (17,5 δις) των συνολικών οφειλών και αποτελούν το 10% (4,7 χιλ.) των αιτήσεων. Στο βασικό σενάριο, στο επόμενο διάστημα (5 μήνες) αναμένονται  ρυθμίσεις 1,6 δισ. ευρώ.

Αναζητείται γέφυρα

Με την καταγραφή του χάσματος που χωρίζει τις προτάσεις εργοδοτικών οργανώσεων και ΓΣΕΕ, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η ΓΣΕΕ διεκδικεί νέο μισθό στα 826 ευρώ, δηλαδή αύξηση περίπου στα 16%. Οι εργοδότες – κυρίως ο ΣΕΒ – προτείνουν «λογικές αυξήσεις» κοντά στο 6%, ενώ ζητούν να εφαρμοστεί νέος γύρος μειώσεων στο μη μισθολογικό κόστος. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι έμποροι στέκονται θετικά απέναντι στην αύξηση του κατώτατου ορίου, ωστόσο ταυτόχρονα επισημαίνουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και σημειώνουν την ανάγκη να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Η κυβέρνηση καλείται να «γεφυρώσει την άβυσσο» που χωρίζει τις προτάσεις αυτές, με το ευνοϊκότερο σενάριο αυξήσεων να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το σενάριο αυτό προβλέπει αύξηση γύρω στο 9,5% και νέο όριο αμοιβών στα 780 ευρώ από 713 ευρώ σήμερα.

Επιδοτήσεις για λίγους

Η μείωση έως και 65% των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, που είχαν ανακοινώσει οι πάροχοι ρεύματος για τον Φεβρουάριο, έφερε μεγάλες περικοπές στις κρατικές επιδοτήσεις της κιλοβατώρας. Εδωσε όμως παράλληλα και το περιθώριο στην κυβέρνηση για μια «δοκιμαστική» εφαρμογή ενός μοντέλου περίπου στα πρότυπα που προκρίνει η ΕΕ, η οποία θέλει να βάλει «φρένο» στις οριζόντιες επιδοτήσεις των τιμολογίων ενέργειας και να τις περιορίσει στους οικονομικά ευάλωτους πολίτες με χαμηλές καταναλώσεις για το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων ενώ οι υπόλοιποι θα χαίρουν επιδότησης μόνο υπό την προϋπόθεση της μείωσης της κατανάλωσης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories