Εκλογές στις 9 Απριλίου και με τη βούλα

O κύβος ερρίφθη. Εκλογές στις 9 Απριλίου. Εγκυρη πηγή, κυβερνητική, αποκάλυψε στη στήλη την ημερομηνία που θα στηθούν οι πρώτες κάλπες. Όχι ότι δεν το είχαμε ξαναγράψει, όμως, ήρθε η επιβεβαίωση, οπότε θα έχουμε εκλογές μετά Βαϊων και κλάδων, ήτοι την Κυριακή των Βαϊών.

Αρα θα έχουμε και διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα; Πρωτόγνωρες καταστάσεις ασφαλώς και θα δούμε πώς θα «τρέξει» η όλη διαδικασία.

Με αυτά τα δεδομένα, κι εφόσον δε σχηματιστεί κυβέρνηση, οι δεύτερες κάλπες θα πάνε περίπου 40 μέρες μετά, δηλαδή στις 21 Μαΐου.

Στις αρχές Μαρτίου, επομένως, θα ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής και ο ορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον αρχαιότερο εν ενεργεία δικαστικό. Μέχρι τότε θα κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα νομοσχέδια, η διάταξη για Κασιδιάρη ασφαλώς που θα ψηφιστεί τώρα και ό,τι άλλο προλαβαίνει η κυβέρνηση να κλείσει.

Και μια υποσημείωση, όπως μας έλεγαν κυβερνητικές πηγές. Με την τραγωδία στην Τουρκία και την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, είναι αδύνατο η Αγκυρα να έχει στο μυαλό της ένα «θερμό» επεισόδιο.

Όλα θα κυλήσουν ήρεμα και δεν θα υπάρχει φόβος να βρεθεί η Ελλάδα υπό πίεση έχοντας υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σκληρός δικομματισμός κι όποιον πάρει ο χάρος

Μετά και τη χθεσινή μονομαχία στη Βουλή είναι ξεκάθαρο και το μήνυμα των εκλογών: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» με παραλλαγές «Τετραετία ΝΔ ή τετραετία ΣΥΡΙΖΑ». Ενας σκληρός δικομματισμός δηλαδή ο οποίος θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στις δεύτερες εκλογές. Και όπου παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ το οποίο ήδη δέχεται τις πιέσεις του δικομματισμού και τα διλήμματα της κάλπης.

Όταν στις δεύτερες κάλπες τεθεί στους πολίτες κυβέρνηση τώρα αλλιώς ακυβερνησία τότε θα δούμε και πόσο θα αντέξουν τα υπόλοιπα κόμματα που θα έχουν μπει στη Βουλή. Όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα μικρότερα κόμματα που ενδεχομένως να χάσουν δυνάμεις μέσα σ’ αυτό το πολωμένο κλίμα του Μαίου.

Εντυπωσιακή διαγραφή δανείου

Ενδιαφέρουσα η περίπτωση πολίτη που είχε πρόβλημα με το δάνειό του. Όπως μας ενημέρωσε η Ενωση Εργαζόμενων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, δανειολήπτης έχασε τη σύζυγο του η οποία ήταν και εγγυήτρια του δανείου του. Κατόπιν ενημερώθηκε από δικηγορικό γραφείο ότι προχωρούν οι νομικές ενέργειες για την οφειλή του, ύψους 63.275 ευρώ, την οποία δεν κατάφερε να τακτοποιήσει λόγω της υγείας και απώλειας της συζύγου του.

Μετά από διερευνητικές συζητήσεις με τη δικηγορική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων της τράπεζας, η λύση που εγκρίθηκε είναι:

η διαγραφή ποσού ύψους 55.775,65 ευρώ και
η εξόφληση του δανείου με την  καταβολή 7.500 ευρώ σε 3 άτοκες δόσεις.
Εντυπωσιακή αν μη τι άλλο εξέλιξη σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Θα κάνουν «λιανά» το νόμο Κατρούγκαλου

Σημαντική η πληροφορία που έρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αχτσιόγλου και Ξενογιαννακοπούλου, μαζί με τη Θ. Φωτίου, ετοιμάζουν κείμενο – παρέμβαση για το νόμο Κατρούγκαλου. Θα εξηγούν με απλά λόγια το νόμο ώστε οι βουλευτές να ξέρουν πώς να απαντούν όταν θα προκαλούνται στα προεκλογικά πάνελ.

Στην Κουμουνδούρου έχουν δει ότι το συγκεκριμένο θέμα κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ και η εκμετάλλευση από τη Νέα Δημοκρατία είναι συνεχής γιατί ο συγκεκριμένος νόμος «χτύπησε» πολλούς Ελληνες.

Εδώ που τα λέμε υπήρξαν ρυθμίσεις του σχετικού νόμου που ήταν ανεκδιήγητες, όπως οι διπλές εισφορές. Αλλά σε κάθε περίπτωση θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξουν και τα καλά που έκανε λέγοντας «γιατί η ΝΔ δεν κατάργησε το νόμο αν δεν της άρεσε;»

‘Υπουλες διαρροές και γελοίες αποχωρήσεις

Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ανακοίνωσαν το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων τους και περιμένουμε τώρα τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να το πράξουν. Σε… δόσεις όπως φαίνεται, αλλά εντός των επόμενων ημερών να δούμε τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών.

Και όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα θα παίζονται και διάφορα «βρόμικα» παιχνίδια με διαρροές και παραπολιτικά που στήνονται σε πολιτικά γραφεία. Κυρίως από νυν βουλευτές που τρέμουν τους «νέους» και διαρρέουν ακόμη και αποχωρήσεις ή μη ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων αντιπάλων τους.

Εχει πλάκα αυτό το παιχνίδι, κυρίως στο κυβερνών κόμμα.

Γιατί στο ΠΑΣΟΚ έχουμε άλλα κόλπα. Αυτοαποκαλούμενοι «υποψήφιοι βουλευτές ΠΑΣΟΚ», ανακοινώνουν ότι δεν θέλουν να είναι υποψήφιοι με το κόμμα.

Πρόκειται κυρίως για «κομμένους» εδώ και καιρό από τη Χ. Τρικούπη ή για στελέχη που δεν θα δουν ούτε την ψήφο τους στην κάλπη και… αποχωρούν οικειοθελώς κάνοντας και ηρωική έξοδο. Αστείες καταστάσεις.

Πρόστιμα για τις «χρυσές» αλυσίδες

Με πρόστιμα, μαθαίνουμε ότι απειλούνται οι καταστηματάρχες που θησαύρισαν» με την «Μπάρμπαρα». Εννοούμε τα πρατήρια βενζίνης και τα καταστήματα που πωλούν αλυσίδες για το χιόνι. Μετά τις απειλές για πρόστιμα όσων δεν είχαν αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες στο αυτοκίνητο είδαμε τις προηγούμενες ημέρες ουρές και άνοδο των τιμών, με απλά λόγια αισχροκέρδεια.

Αλυσίδες των 40 και 50 ευρώ έφτασαν να πωλούνται 70 και 80 ευρώ ενώ οι πιο καλές πωλήθηκαν πάνω από 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Αναγνωστόπουλο, «όποιοι έχουν πουλήσει αλυσίδες πολύ ακριβά σε σχέση με όσο τις αγόραζαν και τις πουλούσαν στο παρελθόν, δηλαδή έχουν ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους τους […] προφανώς θα τιμωρηθούν».

Εχουν στα χέρια τους και αποδείξεις με τα στοιχεία και είναι έτοιμοι να ρίξουν πρόστιμα.

 Απίστευτη αισχροκέρδεια στα αγροτικά προϊόντα

Από την άλλη, χαμός γίνεται με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Όπως κατήγγειλε η Ενωση Καταναλωτών Εργαζόμενων, είναι η μεγάλη διαφορά στις τιμές από το χωράφι στο ράφι. «Την επιτραπέζια ελιά την πήρανε οι έμποροι, φέτος, από τους παραγωγούς στα 90 λεπτά έως 1 ευρώ. Εμείς, την ακατέργαστη, τη βρήκαμε στο κεντρικό οπωροπωλείο της Κεντρικής Λαχαναγοράς στα 3,5 ευρώ», τόνιζαν.

Ακόμη, μέσα στα σούπερ μάρκετ η τιμή, μετά την επεξεργασία, πωλείται από 5 έως 8 ευρώ.

Αποκαλυπτική και η έρευνα που έκανε χθες ο ΟΤ. Οι πατάτες από 0,50 ευρώ στο χωράφι, πωλούνται 1.10. Τα μήλα από 0.20 φτάνουν στο ράφι στο 1.50 ευρώ.

Τα λεμόνια από 0,35 ευρώ φτάνουν στο σπίτι μας με 1.50 ευρώ και τα πορτοκάλια από 0.17-0,25 ευρώ πωλούνται 0.90 ευρώ.

Αυτά άραγε δεν τα βλέπουν στις αρμόδιες υπηρεσίες; Και τι κάνουν γι’ αυτό; Διότι ουσιαστικά κερδισμένοι είναι οι μεσάζοντες, όχι οι παραγωγοί που έχουν αυξημένο κόστος λόγω ενεργειακού.

Ξενοδοχειακός όμιλος από Ταϊλάνδη στη Γλυφάδα

Στη διασταύρωση των οδών Πανδώρας και Λαζαράκη, στη Γλυφάδα, όπου κάποτε ήταν το «ορμητήριο» της εθνικής ομάδας μπάσκετ του Γκάλη, του Γιαννάκη και του Φασούλα, θα κάνει ντεμπούτο στην ευρωπαϊκή αγορά ο ξενοδοχειακός όμιλος Dusit Hotels and Resorts με έδρα την Ταϊλάνδη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ot.gr, το Dusit Suites Athens, με 36 σουίτες, που πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον επόμενο μήνα, αναπτύσσεται στο ακίνητο όπου φιλοξενούνταν έως και τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας το ξενοδοχείο John’s Hotel. Το παλαιό ξενοδοχείο, στο οποίο οι διεθνείς της ελληνικής dream team κατάφεραν να φθάσουν έπειτα από τρεις ώρες όταν κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό το βράδυ της 14ης Ιουνίου 1987, έκλεισε το 2012 επηρεασμένο από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Τεχνολογία προειδοποίησης παγετού

Μηχανισμός που προειδοποιεί για τον παγετό και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ θα είναι σύντομα στη διάθεση των αγροτών, καθώς η τεχνολογία επιστρατεύεται στην υπηρεσία του αγροτικού τομέα. Το εργαλείο αυτό θα παρέχει στους αγρότες την πληροφόρηση έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού και να προλαμβάνουν τις καταστροφές που προκαλεί ο παγετός στις καλλιέργειες. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στο cloud του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο frost.minagric.gr, ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου Μαρτίου θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό τηλέφωνο. Από το κινητό ο αγρότης θα λαμβάνει έγκαιρη προειδοποίηση ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό. Η πληροφόρηση θα αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με χρονικό βήμα μιας ώρας έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται και μέσω e-mail για την περιοχή που οι ίδιοι έχουν επιλέξει.

Οι ανώνυμες καταγγελίες και οι έλεγχοι

Σημαντική είναι η «εισφορά» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον καλύτερο έλεγχο της αγοράς και τον εντοπισμό φαινομένων νόθευσης του ανταγωνισμού. Το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ήδη δεχθεί 204 αναφορές από το 2021, που τέθηκε η πλατφόρμα σε εφαρμογή, το 2022 δέχθηκε 147 αναφορές και 15 τον πρώτο μήνα του 2023. Να σημειωθεί ότι το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών είναι ασφαλής μέθοδος για τον κάθε πολίτη (επιχειρηματία, εργαζόμενο, καταναλωτή) ώστε να συμβάλει στην ανίχνευση αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.

Η Dell απολύει 5% των εργαζομένων της

Σε απολύσεις 6.650 εργαζομένων, που ισοδυναμούν με το 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, οδηγείται η Dell Technologies, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για υπολογιστές, μπαίνοντας και αυτή με τη σειρά της στον χορό των μαζικών απολύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας. Επειτα από μια έκρηξη της ζήτησης για υπολογιστές την περίοδο της πανδημίας, η Dell και άλλες εταιρείες του κλάδου βλέπουν τη ζήτηση να βυθίζεται. Η εταιρεία αντιμετωπίζει συνθήκες αγοράς που «συνεχίζουν να διαβρώνονται με ένα αβέβαιο μέλλον», έγραψε ο Co-Chief Operating Officer Jeff Clarke σε ένα σημείωμα που είδε το Bloomberg.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories