Πλήγμα για την τουρκική οικονομία

Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία, άλλαξαν την ατζέντα της επικαιρότητας κι έβαλαν στην προσκήνιο πιο ανθρωπιστικά θέματα. Αλλωστε, η αλληλεγγύη σε δύο χώρες και σε δύο λαούς που χτυπήθηκαν με τέτοιο τρόπο από τον Εγκέλαδο, είναι δεδομένη από όλους.

Το πρόβλημα για την Τουρκία θα είναι και την επόμενη ημέρα. Μια οικονομία που παραπαίει, με υψηλό πληθωρισμό, τη λίρα εξασθενημένη, εκατομμύρια Τούρκους πένητες, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο κόστος ανοικοδόμησης.

Σεισμός – Τουρκία: Τελειωτικό χτύπημα για τους κατοίκους, άλλο ένα πλήγμα για την οικονομία

Είναι, λοιπόν, πλήγμα και για την τουρκική οικονομία οι φονικοί σεισμοί. Τώρα σε πολιτικό επίπεδο, και με τις εκλογές στις 14 Μαίου, πολλά μπορούν να ειπωθούν.

Από το γεγονός ότι σε τέτοιες τραγωδίες ο κόσμος συσπειρώνεται στην κυβέρνησή του, μέχρι και για το αν υπήρξε σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης ή έγιναν λάθη που θα τα πληρώσει στην κάλπη ο Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να κρίνουμε με βάση τις δυτικές κοινωνίες. Είναι άλλα τα δεδομένα στην Ανατολή, ειδικά στα βάθη της Τουρκίας.

Υπάρχουν και τα κατακάθια

Πάντως, τραγική η περίπτωση εκατοντάδων «συμπατριωτών» μας που χάρηκαν με την τραγωδία στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή που οι νεκροί είναι χιλιάδες και ο τελικός απολογισμός αναμένεται να είναι συγκλονιστικός, κάποιοι στη χώρα μας έδειξαν ότι υπάρχουν και κατακάθια σ’ αυτή την κοινωνία. Λες και ο θάνατος απλών ανθρώπων, φτωχών ανθρώπων, μπορεί να μπαίνει σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και εθνικά θέματα.

Άλλο η αγάπη για την πατρίδα, άλλο να χαίρεσαι με το δράμα του άλλου.

Τα «σαπάκια» και τα αυτονόητα

Αυτό που γινόταν στην Ελλάδα με τον τραπεζικό κλάδο, πάντως, δεν έχει προηγούμενο. Ο καθένας και μια τράπεζα έφτιαχνε, την «βάφτιζε» συνεταιριστική κι έκανε δουλειές. Για παράδειγμα η Συνεταιριστική Εβρου, που ήταν πρώην Συνεταιριστική Δράμας και τελευταία λειτουργούσε ως Olympus Bank για να έχει και… διεθνή χαρακτήρα. Η ΤτΕ αποφάσισε να της βάλει λουκέτο και οι όποιες καταθέσει της να περάσουν στην Εθνική.

Τι είχε αυτή η τράπεζα; Είχε δύο καταστήματα στη Δράμα και από ένα σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της ξεπερνούσαν το 83% -μιλάμε για χάος δηλαδή- και οι βασικοί μέτοχοι ήταν 3 Ρώσοι που ζουν στην Ελβετία.

Τι να σου κάνει και η ΤτΕ, το αυτονόητο έκανε. Θα γίνει η εκκαθάρισή της από την PQH και οι 40 εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν.

Και μη νομίζετε… Υπάρχουν κι άλλα «σαπάκια» στον τραπεζικό τομέα.

Τραπεζικές συνενώσεις και 5ος πόλος

Το όραμα Στουρνάρα για συνένωση δυνάμεων στον χώρο των μικρών τραπεζών, τις οποίες άμεσα εποπτεύει, παίρνει σάρκα και οστά. Καταλύτης, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής,  αποτελεί η είσοδος της βασικής μετόχου της Παγκρήτιας, Thrivest, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, στην Attica Bank, μέσω της δρομολογημένης αύξησης των 473 εκατ. ευρώ.

Ο δρόμος άνοιξε μετά την αποχώρηση της Ellington από τη διαδικασία. Τι μένει τώρα; Η απορρόφηση των εργασιών της HSBC Ελλάδος και της συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας, και φυσικά σε δεύτερο χρόνο η συγχώνευση Παγκρήτιας – Attica Bank. Ετσι θα δημιουργηθεί ο 5ος ισχυρότερος πόλος στον κλάδο.

Ωστόσο, υπάρχουν και «παιχνίδια» που γίνονται, σε χρηματιστηριακό επίπεδο και πρέπει να τα προσέξουμε…

Δύσκολες σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζιτών

Μπορεί τα πνεύματα να ηρέμησαν, ωστόσο η καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει. Ο λόγος γίνεται για τις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες, μετά τις γεμάτες ένταση συναντήσεις τους στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Και τι δεν ζητήθηκε τότε από τις τράπεζες. Να αυξήσουν τις αποδόσεις στις καταθέσεις, να μειώσουν τα επιτόκια στα δάνεια και να κουρέψουν τις προμήθειες.

«Κανονικός επίτροπος» λέει τραπεζίτης που συμμετείχε σε κάποιες από τις συσκέψεις. Πάντως, οι τράπεζες την περασμένη εβδομάδα με ανακοίνωσή τους έκαναν απολογισμό των βελτιώσεων στην τιμολογιακή πολιτική τους υπέρ της πελατείας τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες συναντήσεις, ειδικά μετά το άνοιγμα της ψαλίδας των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων. Θα έχουμε νέο γύρο αντιπαράθεσης; Ετσι δείχνουν τα πράγματα…

«Σαν το σπίτι τους»…

Η υλοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ φιγουράρει στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη φετινή έρευνα του ΣΕΒ για τον «Σφυγμό της Αγοράς». Οπως τονίζει και ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, σε ιδιωτικές συζητήσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει πάντα να νιώθουν το ΕΣΠΑ σαν το σπίτι τους. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό και τις πρωτιές της χώρας μας στην ΕΕ για την έγκριση του ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς και την εκταμίευση πόρων από τη νέα προγραμματική περίοδο.

Αμοιβή για το κάρφωμα

Τον δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρει τις επόμενες ημέρες η διάταξη που θα καθορίζει το ύψος της αμοιβής που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι ειδοποιούν την ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής Appodixi για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα διάταξη θα προβλέπει κλιμακωτό μπόνους με πλαφόν ανάλογο με την αξία της εικονικής απόδειξης και την έκταση της φοροδιαφυγής με το μικρότερο ποσό που θα κερδίζει ο φορολογούμενος να είναι το τριπλάσιο της αξίας της απόδειξης και το ανώτερο να μην υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ

Από τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 που ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή της ΑΑΔΕ περισσότεροι από 160.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την Αppodixi μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητά τους. Οι καταγγελίες για ύποπτες συναλλαγές υπερβαίνουν τις 80.000με τις περισσότερες να αφορούν αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή, αλλά δεν είχαν διαβιβαστεί ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

7 στους 10 δεν γυρίζουν Ελλάδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για τη στάση των Ελλήνων μεταναστών της οικονομικής κρίσης απέναντι στην Ελλάδα, που διενεργήθηκε από ερευνητική ομάδα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η πλειονότητα των ερωτηθέντων, ποσοστό 67% (περίπου επτά στους δέκα), απάντησε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Αξίζει να διαβάσετε πάντως τη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας, Ακη Σκέρτσου στο in. Μιλά για τα κίνητρα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση για την ανάσχεση του brain drain και για το πώς θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι ελληνικές οικογένειες ώστε να μην… παίρνουν το ομματιών τους και ρίχνουν μαύρη πέτρα

Πιέσεις για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Τις τελικές οδηγίες του προς τις κυβερνήσεις σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής του νέου παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου παρουσίασε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).Στη βαθύτερη αναθεώρηση των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων σε μια γενιά, σχεδόν 140 χώρες συμφώνησαν το 2021 να εφαρμόσουν έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στις πολυεθνικές και δεσμεύτηκαν παράλληλα για έναν συμπληρωματικό φόρο στα κέρδη που καταγράφονται σε χώρες που έχουν χαμηλότερους συντελεστές. Η μεταρρύθμιση, για την οποία ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι θα αποφέρει επιπλέον 220 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικό εισόδημα παγκοσμίως, στοχεύει στην ανανέωση των κανόνων που ισχύουν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τη διασυνοριακή φορολογία για την ψηφιακή εποχή, σύμφωνα με τους οποίους τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple και η Google μπορούν να δηλώνουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία, όπως η Ιρλανδία.

Υψηλότερα βλέπει τον πληθωρισμό η ΕΚΤ

Στο 5,9% και στο 2,7% ανεβάζει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2023 και το 2024, αντίστοιχα, η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιοποίησε χθες, οι εκτιμήσεις αυτές είναι υψηλότερες κατά 0,1 της μονάδας, σε σχέση με αυτές που είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο. Από την άλλη, προβλέπει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και χαμηλότερη ανεργία. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης το 2023 προβλέπεται στο 0,2% το 2023 (από 0,1% πριν). Ομως, η εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2024 είναι μικρότερη από ό,τι του Δεκεμβρίου. Προβλέπει ανάπτυξη 1,4% για το 2024, όταν η αντίστοιχη εκτίμηση τον Δεκέμβριο ήταν 1,7%. Για την ανεργία, το ποσοστό της το 2023 προβλέπεται στο 7% και για το 2024 στο 6,9% (από 7 πριν).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories