Σκαρφαλώνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου και αξιολογούν την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Η απόδοση του 10ετούς ομολογιακού τίτλου αυξήθηκε κατά μία περίπου μονάδα βάσης στο 3,73%. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου σκαρφάλωσε κατά 4,1 μονάδες βάσης στο 4,58%. Η απόδοση του 6μηνου κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 5%, επίπεδο στο οποίο έχει να κλείσει  από τον Ιούλιο του 2007.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο  και κατά 6,4% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Dow Jones ανέμεναν αντίστοιχες αυξήσεις 0,4% και 6,2%.

Επιτόκια: Οικονομολόγοι «βλέπουν» τουλάχιστον δύο ακόμα αυξήσεις από τη Fed

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 5,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 5,5%.

Ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 0,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το 2020. Πολλοί επενδυτές το εξέλαβαν ως ένδειξη ότι οι προσπάθειες της Fed να επιβραδύνει την οικονομία και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό έχουν αποτέλεσμα.Ωστόσο πολλοί εξ αυτών ανησυχούν για τον ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων και την προοπτική τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα προκαλέσει συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Στελέχη της Fed έχουν επισημάνει ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας πρόκειται να προβούν σε δηλώσεις την Τρίτη, τις οποίες οι επενδυτές θα ανιχνεύσουν για νέες ενδείξεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Fed και τις προσδοκίες για την οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές