Μεταξύ των ελπίδων για μια ήπια προσγείωση και των ανησυχιών ότι πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση συνεχίζουν να κινούνται οι επενδυτές, σύμφωνα με ανάλυση της UBS.

UBS: Γιατί ποντάρει τώρα στις αναδυόμενες αγορές – Ο ρόλος της Κίνας

«Μέχρι στιγμής το 2023, είχαμε δύο καθεστώτα απόδοσης της αγοράς. Μέχρι τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου, οι οικονομικές ανακοινώσεις έδειχναν μια ιδανική κατάσταση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται ενώ η υγιής αγορά εργασίας εξασφάλιζε ότι δεν θα υπήρχε απότομη μείωση των καταναλωτικών δαπανών», αναφέρει η επενδυτική τράπεζα.

«Αυτές οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζονταν στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Οι παγκόσμιες μετοχές απέδωσαν 9,5% μεταξύ της έναρξης του 2023 και της 2ας Φεβρουαρίου. Οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από μια υγιή οικονομία υπεραπέδωσαν, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης 20,8% για τις καταναλωτικές αγορές διακριτικής ευχέρειας», σημειώνει.

Τα μηνύματα από την αγορά εργασίας

«Ωστόσο», αναφέρει η UBS, «στη συνέχεια είδαμε ισχυρές μισθολογικές καταστάσεις του Ιανουαρίου, οι οποίες έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε χαμηλό 53 ετών, και μια άνοδο του δείκτη PMI για τις υπηρεσίες που έδειξε ότι η οικονομία ήταν πιο ανθεκτική από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως. Η έκθεση για τον ΔΤΚ του Ιανουαρίου την Τρίτη υπενθύμισε επίσης στις αγορές ότι η Fed έχει περισσότερη δουλειά να κάνει προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%. Αυτή η τελευταία δυναμική έχει τραβήξει τις παγκόσμιες μετοχές προς τα κάτω και έχει κρατήσει χαμηλά τις αμερικανικές κυκλικές μετοχές, όπως η καταναλωτική διακριτική ευχέρεια και οι υπηρεσίες επικοινωνίας, ειδικότερα.»

«Οι διακυμάνσεις της αγοράς που έχουμε δει μεταξύ αυτών των δύο καθεστώτων αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι τα αναμενόμενα σημεία καμπής στον πληθωρισμό, τη νομισματική πολιτική και την ανάπτυξη δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί», τονίζεται στην ανάλυση, ενώ ακολούθως απαριθμούνται οι παράγοντες αβεβαιότητας που ωθούν τους επενδυτές να αναμένουν συνεχή μεταβλητότητα.

  • Πληθωρισμός

«Η καθοδική πορεία του πληθωρισμού έχει γίνει λιγότερο σαφής μετά τα τελευταία στοιχεία για τον Ιανουάριο, μαζί με ανοδικές αναθεωρήσεις των προηγούμενων μηνών. Ο μηνιαίος πληθωρισμός τον Ιανουάριο αυξήθηκε στο 0,5%, από 0,1% τον Δεκέμβριο. Ο πυρήνας του πληθωρισμού, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,4%. Ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή μειώθηκε, οι μειώσεις ήταν κλασσικές. Τα απογοητευτικά στοιχεία του Ιανουαρίου ήρθαν επίσης μετά τις αναθεωρήσεις των προηγούμενων μηνών που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται λιγότερο γρήγορα από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως. Οι μηνιαίες τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο, αντί να μειωθούν, όπως είχε αρχικά αναφερθεί. Αν και η άνοδος κατά 0,1% για το μήνα ήταν μέτρια, αντιπροσώπευε μια μεταστροφή από την πτώση των τιμών κατά 0,1%. Επιπλέον, τα στοιχεία για τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα, μαζί με τις ενδείξεις του πυρήνα του πληθωρισμού.»

  • Απασχόληση

«Τα στοιχεία για την απασχόληση συνεχίζουν να στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα. Οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν τη Δευτέρα από την έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης για τις προσδοκίες των καταναλωτών, η οποία έδειξε τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί στις προσδοκίες για το εισόδημα των νοικοκυριών. Αυτό άναψε ελπίδες ότι οι απαιτήσεις για μισθούς μπορεί να μετριαστούν -μια σημαντική εξέλιξη δεδομένης της εστίασης της Fed στην επιβράδυνση της αύξησης των μισθών. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τη μισθοδοσία, τα οποία έδειξαν ότι οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 517.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, με την ανεργία να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969. Τα στοιχεία για το άνοιγμα θέσεων εργασίας έδειξαν επίσης υπερβάλλουσα ζήτηση για εργαζομένους, δείχνοντας 1,9 κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο Αμερικανό, κοντά σε υψηλό ρεκόρ. Τέτοια στοιχεία αυξάνουν τον κίνδυνο διατηρήσιμης υψηλής αύξησης των μισθών και, ως εκ τούτου, επίμονα αυξημένου πληθωρισμού.»

  • Εξασθενεί η τεχνική στήριξη

«Η τεχνική στήριξη για μια ομαλή άνοδο στις αγορές έχει εξασθενίσει. Πολλοί επενδυτές ξεκίνησαν το 2023 με μια ελαφριά τοποθέτηση σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, αντανακλώντας τις ανησυχίες των προηγούμενων μηνών σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας και τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενεργειακών ελλείψεων στην Ευρώπη. Η ταχύτητα του ράλι στην αρχή του έτους οφειλόταν εν μέρει σε μια μετατόπιση της τοποθέτησης, καθώς τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου κάλυψαν τα shorts και πρόσθεσαν νέα longs. Με την τοποθέτηση των επενδυτών να είναι πλέον πιο ισορροπημένη, οι αγορές είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από οποιαδήποτε κακή οικονομική είδηση.»

«Έτσι, συνεχίζουμε να βλέπουμε βραχυπρόθεσμα αντίξοες συνθήκες για τις αγορές με το ενδεχόμενο επεισοδίων υψηλής μεταβλητότητας έως ότου οι επενδυτές αποκτήσουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, μας αρέσουν οι στρατηγικές που παρέχουν έκθεση στην ανοδική πορεία της αγοράς μετοχών, προσθέτοντας παράλληλα προστασία από την καθοδική πορεία. Ενσωματώνουμε έναν συνδυασμό αμυντικών (καταναλωτικά αγαθά και υγειονομική περίθαλψη), ευκαιριών αξίας και εισοδήματος που θα πρέπει να υπεραποδώσουν σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και επιβράδυνσης της ανάπτυξης, παράλληλα με επιλεγμένους κυκλικούς τίτλους που θα πρέπει να αποδώσουν καθώς και όταν οι αγορές αρχίσουν να προβλέπουν τις καμπές», τονίζει η UBS.

ΕΕ και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει την απαγόρευση των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης στην ΕΕ από το 2035, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πιο επιθετικό μέτρο από αυτό που ήθελε η βιομηχανία. «Η ΕΕ είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η απότομη μετατόπιση της καταναλωτικής ζήτησης έχει αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιταχύνουν τη δική τους μετάβαση. Αναμένουμε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις EV θα φθάσουν τουλάχιστον το 50% του μεριδίου αγοράς το 2030 και ότι η πίεση για τη μετάβαση θα ενταθεί μόνο βραχυπρόθεσμα. Με τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας να θεωρείται ευρέως ως “βασική” βιομηχανία στην Ευρώπη, οι νέες επιδοτήσεις των ΗΠΑ και το πρώιμο προβάδισμα της Κίνας στην παραγωγή EV ενδέχεται να αναγκάσουν τους νομοθέτες και τις κυβερνήσεις της ΕΕ να βελτιώσουν τις δικές τους πράσινες επιδοτήσεις», εκτιμά η UBS.

ΟΠΕΚ και πετρέλαιο

Αναφέρεται παράλληλα στην αύξηση, από τον ΟΠΕΚ της εβδομαδιαίας πρόβλεψής του για την παγκόσμια ζήτηση το 2023. «Η ομάδα παραγωγών αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,32 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου 2,3%. Στη μηνιαία ενημέρωσή της, προέβλεψε επίσης ότι η παραγωγή της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 900.000 bpd φέτος», αναφέρεται, ενώ τονίζεται ότι «η αναβάθμιση των προβλέψεων για τη ζήτηση είναι η πρώτη θετική αναθεώρηση του ΟΠΕΚ εδώ και αρκετούς μήνες».

«Οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ φαίνεται ότι θα παράσχουν μόνο μέτρια αύξηση της προσφοράς φέτος, προσθέτοντας περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα κυρίως από την παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ. Από την πλευρά της κατανάλωσης, αναμένουμε ότι τα δύο τρίτα της αύξησης της ζήτησης του 2023 θα προέλθουν από τις αναδυόμενες χώρες της Ασίας, με αιχμή την επαναλειτουργία της Κίνας. Μια πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου αναμένεται να βοηθήσει το αργό πετρέλαιο να επαναλάβει τα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος, με το Brent να είναι πιθανό (σε μια τέτοια περίπτωση) να σκαρφαλώσει πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι», εκτιμά η επενδυτική τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές