Το κόστος μεταφοράς κοντέινερ βουλιάζει καθώς μειώνονται οι καταναλωτικές δαπάνες
Το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο έχει υποχωρήσει στη σκιά της κορύφωσης της πανδημίας, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και τα νέα ανοίγματα της οικονομίας έπληξαν τις αγορές αγαθών
Το κόστος της μεταφοράς αγαθών σε ζωτικής σημασίας θαλάσσιες, παγκόσμιες εμπορικές οδούς έχει πέσει 85% από την κορύφωσή του, καθώς η κρίση κόστους ζωής πλήττει τις καταναλωτικές δαπάνες και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με την πανδημία χαλαρώνουν.
Αυτό το μήνα κοστίζει 1.444 δολάρια η άμεση μεταφορά ενός στάνταρντ κοντέινερ 40 ποδιών από την ανατολική Κίνα στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ειδικό ναυτιλιακών δεδομένων Xeneta. Η ανώτατη τιμή ήταν 9.682 δολ τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Οι εκτεταμένες καθυστερήσεις και οι ουρές, που έπληξαν λιμάνια στο απόγειο της πανδημίας, έχουν επίσης εκτονωθεί.
Το Kiel Institute, η γερμανική ομάδα σκέψης, δήλωσε ότι παρά τη μηνιαία άνοδο 2,1% τον Ιανουάριο του 2023, η ποσότητα των αγαθών που αποστέλλονται μειώθηκε κατά 5% από τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2022.
Πίσω από την πτώση βρίσκεται η μείωση της ζήτησης για αγαθά — το 90% των οποίων φτάνει στους λιανοπωλητές με πλοία. Η ζήτηση έχει βυθιστεί καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε, προκαλώντας σοβαρή κρίση κόστους ζωής σε αρκετές οικονομίες και οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις δαπάνες με υψηλότερα επιτόκια. Η επαναλειτουργία των μπαρ και εστιατορίων και άλλων τέτοιων επιχειρήσεων που είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε σε περισσότερες δαπάνες και για υπηρεσίες.
Στις ΗΠΑ, οι δαπάνες για αγαθά είναι πλέον μειωμένες κατά 5,4% σε πραγματικούς όρους από την κορύφωση του Μαρτίου 2021. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι όγκοι πωλήσεων είναι και πάλι κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, αφού πρώτα αυξήθηκαν κατά 10% πάνω από αυτά τον Απρίλιο του 2021.
Καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει ασθενής για το υπόλοιπο του έτους.
Ο ναυτιλιακός όμιλος Maersk προβλέπει ότι η ζήτηση για εμπορευματοκιβώτια – σημείο αναφοράς για τον κλάδο – θα μειωθεί κατά 2,5% φέτος.
Η μηνιαία έρευνα της S&P για τις υπεύθυνες αγορές (ΡΜΙ) έδειξε ότι οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές συρρικνώθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους και τον Ιανουάριο. Τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου θα μειωθεί στο 2,4% φέτος, από 5,4% το 2022.
Η Leah Fahy, οικονομολόγος στην εταιρεία ερευνών Capital Economics, δήλωσε ότι ενώ το άνοιγμα της Κίνας «βελτίωσε κάπως» τις προοπτικές, «η ασθενής ζήτηση αλλού θα κρατήσει το εμπόριο υποτονικό για κάποιο χρονικό διάστημα».
Μετά από δύο χρόνια υψηλών κερδών οι ναυτιλιακές εταιρείες από την CMA-CGM έως τη Hapag-Lloyd, έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές για τον κίνδυνο στα οικονομικά αποτελέσματα. Η Maersk, ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δια θαλάσσης, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη φέτος θα κυμαίνονται μεταξύ 2 και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια απότομη πτώση από 31 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και 20 δισεκατομμύρια δολάρια του 2021.
Ωστόσο, η πτώση των τιμών χαιρετίστηκε από τους εισαγωγείς, οι οποίοι πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στη μειωμένη ζήτηση που προκαλείται από την κρίση του κόστους ζωής. «Είναι ένα αρκετά σημαντικό θετικό», δήλωσε ο Jonas Samuelson, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής καταναλωτικών συσκευών Electrolux.
Με πολλούς πελάτες να έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια (μεταφοράς κοντέινερ), τα οποία έχουν αποδειχθεί λιγότερο ασταθή από τα βραχυπρόθεσμα, οι εφοπλιστικοί όμιλοι είναι πιθανό να διατηρήσουν τα κέρδη από τις υψηλότερες τιμές για τουλάχιστον το τρέχον τρίμηνο, προτού οι νέες συμφωνίες αρχίσουν να αντανακλούν την πτώση των τιμών.
Σε μια προσπάθεια να βάλουν ένα κατώτατο όριο στους ναύλους, οι ναυτιλιακές μειώνουν επίσης τα δρομολόγια. Το 2022 οι μεταφορείς ακύρωσαν ή παρέλειψαν 1.639 αποστολές μεταξύ της Ανατολικής Ασίας και της Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής, αριθμός αυξημένος κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων eeSea.
Παρόλα αυτά, η πτώση του όγκου μεταφοράς εμπορευμάτων δια θαλάσσης αφήνει τις εταιρείες με ένα διαφαινόμενο πρόβλημα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
Καθώς η ζήτηση για εμπορευματοκιβώτια αυξήθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί μεταφορείς έριξαν χρήματα σε νέα πλοία. Τον περασμένο μήνα η συνολική χωρητικότητα φορτίου των πλοίων αυτών που βρίσκονταν σε παραγγελία (στα ναυπηγεία) ισοδυναμούσε με το 30% του ενεργού παγκόσμιου στόλου, σύμφωνα με τον Jonathan Roach, αναλυτή στη ναυτιλιακή εταιρεία Braemar. Αυτό συγκρίνεται με 13% τον Ιανουάριο του 2019.
Η παράδοση αυτών των πλοίων θα μπορούσε να αυξήσει την πλεονάζουσα ικανότητα μεταφοράς από τις ναυτιλιακές, μειώνοντας περαιτέρω τους ναύλους.
Εάν συμβεί αυτό, ωστόσο, οι ναυτιλιακές ομάδες είναι πιθανό να καταφύγουν στις ίδιες τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά το αρχικό σοκ της πανδημίας. Καθώς τα εργοστάσια έκλειναν, οι ομάδες έθεσαν εκτός δράσης πολλά πλοία. Αυτό δημιούργησε την «πιο ευνοϊκή δυναμική προσφοράς και ζήτησης στην ιστορία», δήλωσε ο John McCown, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Blue Alpha Capital, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους (μεταφοράς) όταν η ζήτηση για αγαθά εκτινάχθηκε στα ύψη.
«Οι εταιρείες θα είναι πιο επιθετικές από ό,τι στο παρελθόν όσον αφορά τη μείωση της χωρητικότητας, επειδή έχουν δει πόσο ελαστικοί είναι αυτοί οι ναύλοι», πρόσθεσε ο McCown.
Όσοι εξαρτώνται από εμπορεύματα που αποστέλλονται με εμπορευματοκιβώτια ανησυχούν επίσης ότι, μακροπρόθεσμα, η ισχύς της αγοράς έχει μετατοπιστεί στους μεταφορείς.
Ο Gerard Lyons, διευθυντής πωλήσεων στον όμιλο logistics Publiship, που βοηθά τους εκδότες να εισάγουν βιβλία στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Εάν [οι παραγγελίες βιβλίων] αρχίσουν να αυξάνονται. . . Έχω πολύ λίγη πίστη στο ότι οι ναυτιλιακές θα είναι σε θέση να αυξήσουν ξανά τους όγκους», λέει.
Υπάρχουν επίσης πιο δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες. Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πίεση στις επιχειρήσεις να αποσυνδεθούν από την Κίνα έχουν προσθέσει ακόμη περισσότερους πονοκεφάλους.
Ο Vincent Clerc, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Maersk, δήλωσε ότι παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις οι πελάτες γνώριζαν καλά ότι οι υπηρεσίες ναυτιλίας θα εξακολουθούσαν, από καιρό σε καιρό, να πλήττονται από παγκόσμια γεγονότα. «Δεν νομίζω ότι κανένας από αυτούς κοιτάζει τα επόμενα χρόνια και λέει «τα προβλήματά μας λύθηκαν», αναφέρει.
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου