Οδηγός της Wall Street τέθηκε σήμερα ο Nasdaq, η άνοδος του οποίου έδωσε σημαντικές στηρίξεις για να κλείσουν και οι άλλοι δύο δείκτες θετικά, έστω και οριακά, καταφέρνοντας να υπερκεράσουν την αρχική νευρικότητα που υπήρξε στη σκιά του νέου κύματος των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,11% στις 34.128 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,28% στις 4.147 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,92% στις 12.070 μονάδες.

Βρήκαν ανοδική διέξοδο οι ευρωαγορές

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Analog Devices ενισχύθηκε κατά 7,5%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο. Η κατασκευάστρια τσιπ ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ύψους 2,75 δολαρίων, υψηλότερα από τα 2,61 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές της FactSet.

Από την άλλη, η εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου Credo Technology μειώθηκε σχεδόν στο μισό, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 47%, καθώς η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης από τον μεγαλύτερο πελάτη της άσκησε καθοδική πίεση στα αναμενόμενα έσοδα. Η εταιρεία ανέφερε ότι τα έσοδά της για το τρέχον τρίμηνο θα κυμανθούν μεταξύ 30 και 32 εκατ. δολαρίων, από 58,3 εκατ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, όπως και οι οι λιανικές πωλήσεις, ενισχύοντας το μήνυμα ότι η οικονομία αντέχει παρά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτόκων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. «Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας είναι ο κύριος λόγος που οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν και όσο αυτό συμβαίνει, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει επίμονα υψηλός», σχολίασε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance.

«Η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα – και να τα κρατήσει υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – από ό,τι περιμένουν σήμερα οι επενδυτές και αυτό θα προκαλέσει στις αγορές σημαντική μεταβλητότητα» πρόσθεσε.

Από τη μεριά του, ο Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research, σχολίασε ότι ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το ποσοστό-στόχο της Fed, που είναι 2%, οι υψηλότεροι από τους αναμενόμενους αριθμούς δεν αποτέλεσαν απόλυτη έκπληξη. «Ο πληθωρισμός ήρθε σύμφωνα με τις προσδοκίες και νομίζω ότι γι’ αυτό η αγορά το πήρε με το… μαλακό», δήλωσε. Σχολιάζοντας τη μηνιαία άνοδο των στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο Yardeni πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα έχουμε κάποια εμπόδια στο δρόμο. Αλλά συνολικά, νομίζω ότι σίγουρα βλέπουμε ισχυρό αποπληθωρισμό».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι παρά την πρόβλεψη για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, δεν αναμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο, παρά τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3%, έναντι εκτίμησης για αύξηση 0,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street