Την περικοπή θέσεων εργασίας στην επενδυτική της τράπεζα, σχεδιάζει η Bank of America, καθώς περιορίζει την έκθεσή της στην Wall Street, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο αριθμός των μειώσεων, που συζητιούνται ακόμη, θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 200 τραπεζίτες παγκοσμίως, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ωστόσο, η κίνηση υπερβαίνει την παύση προσλήψεων της εταιρείας που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος και αντανακλά την επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα περικοπής του εργατικού δυναμικού.

ΗΠΑ: Παραμένει ισχυρή η αγορά εργασίας

Ντόμινο απολύσεων

Είναι ένα σημάδι ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα συνεχίσει να στηρίζεται σε μειώσεις του αριθμού εργαζομένων για να συγκρατήσει το κόστος πριν από οποιαδήποτε σημαντική ανάκαμψη στη δραστηριότητα σύναψης συναλλαγών. Σε περίπτωση που οι αγορές συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά, οι εταιρείες που είχαν ήδη μειώσει το προσωπικό ή είχαν περιορίσει τις απολύσεις στο ελάχιστο μπορεί να χρειαστεί να διερευνήσουν πρόσθετες περικοπές.

Το μέγεθος των περικοπών θέσεων εργασίας ποικίλλει ευρέως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η Citigroup  απομάκρυνε δεκάδες υπαλλήλους σε ολόκληρο το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της τον Νοέμβριο. Η Morgan Stanley μείωσε πολύ μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων — 1.600 — τον Δεκέμβριο, ενώ η Goldman Sachs  ξεκίνησε έναν από τους μεγαλύτερους γύρους μειώσεων που είχε ποτέ τον περασμένο μήνα, περικόπτοντας περίπου 3.200 θέσεις.

Ένας εκπρόσωπος της Bank of America με έδρα τη Charlotte της Βόρειας Καρολίνας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αλλαγή ρότας

Υπήρχε απροθυμία στην Bank of America να προβεί σε μειώσεις, οι οποίες τέθηκαν σε αναμονή, ακόμη και όταν οι αντίπαλοι της συνέχισαν να περικόπτουν θέσεις λόγω πανδημίας. Σε όλη τη Wall Street, οι επενδυτικές τράπεζες παλεύουν με τη μείωση των εξαγορών και των προσφορών μετοχών και χρέους που επιφέρουν προμήθειες παροχής συμβουλών, καθώς και με τον επίμονο πληθωρισμό που ενισχύει τα έξοδα.

Η Bank of America αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία περικοπής θέσεων εργασίας τις επόμενες εβδομάδες, αλλά οι αποφάσεις εξακολουθούν να λαμβάνονται, είπαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας ένα ιδιωτικό θέμα.

Μείωση εσόδων

Η διαπραγμάτευση συναλλαγών παραμένει σε σίγαση μετά την πτώση το τέταρτο τρίμηνο, όταν η Bank of America είδε τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική να μειώνονται κατά 54% στα 1,09 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις συμφωνίες αναδοχής μετοχών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 65% στα 189 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η αναδοχή χρέους μειώθηκε σχεδόν κατά 58%.

Τα έσοδα από τις επενδυτικές τραπεζικές εργασίες δεν αναμένεται να ανακάμψουν σύντομα. Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα έσοδα από τις προμήθειες θα παραμείνουν χαμηλά σε τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street και τα στελέχη έχουν εκδώσει δικές τους προειδοποιήσεις. Στην JPMorgan Chase & Co., τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική αυτό το τρίμηνο θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 20% από τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια του περασμένου έτους, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Chief Financial Officer Jeremy Barnum.

Οι επενδύσεις σε ψηφιακές πλατφόρμες έχουν βοηθήσει να παραμείνει σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων στα υποκαταστήματα της εταιρείας, ακόμη και όταν αυξάνονται οι αλληλεπιδράσεις με τους πελάτες, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Brian Moynihan αυτή την εβδομάδα σε ένα οικονομικό συνέδριο που φιλοξενείται από την τράπεζα.

Τεράστιος αριθμός εργαζομένων

Η εταιρεία αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων το τέταρτο τρίμηνο, παρόλο που τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 από το ρεκόρ των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος. Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στην τράπεζα εκτινάχθηκε σε 216.823 στο τέλος του περασμένου έτους, από 213.270 το τρίτο τρίμηνο και 208.248 ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι προσλήψεις ξεπέρασαν τον ρυθμό φθοράς.

Τα στελέχη της BofA αποδίδουν την αύξηση του εργατικού δυναμικού σε φιλόδοξες προσλήψεις, δήλωσε ο Moynihan σε τηλεδιάσκεψη για τα κέρδη τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, η τράπεζα δεν σχεδιάζει «εκτεταμένες περικοπές θέσεων εργασίας» όπως ορισμένοι από τους ομολόγους της σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, ανέφερε τον περασμένο μήνα ο Οικονομικός Διευθυντής Alastair Borthwick.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή