
Μπορεί η ενεργειακή κρίση ασκεί έντονες πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δοκιμάζοντας τις αντοχές τους, ωστόσο τα συνδυασμένα κέρδη της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε σε σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, έναντι μέσου όρου 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία χρόνια.
Άυτό υπογράμμισε ο ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), κατά τη διάρκεια συνεδρίου την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ωστόσο, ότι παρά τα κέρδη ρεκόρ της βιομηχανίας, οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, ειδικά αυτές της Μέσης Ανατολής, πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται για τη διαφοροποίηση των οικονομιών τους.
«Δεν μπορείτε πλέον να διοικείτε μια χώρα της οποίας η οικονομία εξαρτάται κατά 90% από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο επειδή η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί», είπε ο Μπιρόλ.
Φυσικό αέριο: Γιατί ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο με την Ευρώπη
Οι προκλήσεις της COP28
Η επόμενη σύνοδος κορυφής για το κλίμα, COP28, η οποία θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι, «θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό ορόσημο για να αλλάξει το πεπρωμένο των χωρών της Μέσης Ανατολής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του IEA.
Ο προτεινόμενος πρόεδρος του συνεδρίου COP28 είναι ο Sultan Al Jaber, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC), η οποία αντλεί σχεδόν όλο το πετρέλαιο σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά μέλη του ΟΠΕΚ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Μάλιστα προ ημερών, ο Μπιρόλ δημοσίευσε ένα infographic του IEA στο Twitter με τα κέρδη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2022, γράφοντας: «Ο κλάδος έχει μια μοναδική ευκαιρία να επενδύσει ένα σημαντικό μέρος αυτού σε μεταβάσεις καθαρής ενέργειας, ειδικά σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες».
Μόνο οι έξι μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου σημείωσαν καθαρά κέρδη έως και 219 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, ένα νέο υψηλό ρεκόρ.
The global oil & gas industry’s income jumped to almost $4 trillion in 2022, a huge rise from its recent average of $1.5 trillion
The sector has a unique opportunity to invest a significant chunk of this in clean energy transitions, especially in emerging & developing economies pic.twitter.com/uTAzgbESjb
— Fatih Birol (@fbirol) February 11, 2023
Καθεμία από τις Exxon, Chevron, BP, Shell, Equinor και TotalEnergies ανέφερε κέρδη ρεκόρ για πέρυσι, διπλασιάζοντας τα συνδυασμένα καθαρά κέρδη από το 2021 και κρατώντας την καλύτερη χρονιά για την Big Oil.
Τα κέρδη αυξήθηκαν από περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πέρυσι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι μεγάλες εταιρείες αύξησαν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου και τον περιορισμένο εφοδιασμό φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ