Δεκάδες Βρετανοί εργοδότες που δοκιμάζουν στις επιχειρήσεις τους την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα αποφάσισαν ως επί το πλείστον να την διατηρήσουν, καθώς το εργασιακό αυτό πείραμα χαιρετίστηκε ως μια σημαντική καινοτομία που επιτυγχάνει καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε 61 εταιρείες σε ολόκληρη τη Βρετανία εργάστηκαν κατά μέσο όρο 34 ώρες σε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2022, ενώ αμείβονταν με τον ίδιο μισθό. Από αυτές, 56 εταιρείες, ή το 92%, επέλεξαν να συνεχίσουν με το ίδιο καθεστώς, εκ των οποίων οι 18 από αυτές αποφάσισαν να το μονιμοποιήσουν.

Τα καλά και τα… στραβά της 4ημερης εργασίας

Το εν λόγω εργασιακό πείραμα είναι το μεγαλύτερο παρόμοιο στον κόσμο, σύμφωνα με την Autonomy, μια βρετανική ερευνητική οργάνωση που δημοσίευσε την έκθεση μαζί με μια ομάδα ακαδημαϊκών και με την υποστήριξη της ομάδας 4 Day Week Global με έδρα τη Νέα Ζηλανδία.

Ενώ τα ευρήματα μπορεί να είναι ενδιαφέροντα για εταιρείες που αγωνίζονται να συγκρατήσουν εργασιακά ταλέντα, άλλες έρευνες δείχνουν ότι πολύ λίγοι άλλοι Βρετανοί εργοδότες σχεδιάζουν να υιοθετήσουν την τετραήμερη εβδομάδα σε άμεσο χρονικό διάστημα.

Το πείραμα  κάλυψε συνολικά 2.900 υπαλλήλους σε διαφορετικούς τομείς, από τη χρηματοοικονομική εταιρεία Stellar Asset Management έως την εταιρεία ψηφιακών συσκευών Rivelin Robotics και ένα εστιατόριο ψαρικών στην παραλιακή πόλη Wells, δίπλα στη θάλασσα.

Η πλειοψηφία των εργοδοτών συμφώνησε ότι η παραγωγικότητα είχε διατηρηθεί σταθερή παρά τη μείωση του συνολικού χρόνου εργασίας.

Το προσωπικό από τη μεριά του, σημείωσε ότι η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής είχαν βελτιωθεί, ενώ τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους κι αυτό αποδίδεται στην τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία.

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή καινοτομίας για το κίνημα προς μια τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα», δήλωσε ο Joe Ryle, Διευθυντής της Εκστρατείας 4 Day Week.

«Περισσότερη δουλειά, σε λιγότερο χρόνο»

Ο Paul Oliver, διευθύνων σύμβουλος της Citizens Advice Gateshead, είπε ότι η διατήρηση και η πρόσληψη θέσεων εργασίας βελτιώθηκαν και τα επίπεδα ασθενειών μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πειράματος. «Το προσωπικό κάνει περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο», πρόσθεσε.

Για ορισμένους υπαλλήλους, η επιπλέον ημέρα άδειας ήταν πιο σημαντική από την αμοιβή: το 15% είπε ότι κανένα χρηματικό ποσό δεν θα τους έκανε να επιστρέψουν σε μια πενθήμερη εβδομάδα. Ορισμένοι υπάλληλοι είχαν ρεπό τις Τετάρτες, ενώ άλλοι είχαν πολιτική τριών ημερών για το Σαββατοκύριακο.

Οι εργοδότες από τους τομείς του μάρκετινγκ, της διαφήμισης και των επαγγελματικών υπηρεσιών εκπροσωπήθηκαν περισσότερο στην τετραήμερη εργασία. Περίπου το 66% των συμμετεχόντων είχε 25 ή λιγότερους υπαλλήλους, ενώ το 22% είχε 50 ή περισσότερους υπαλλήλους.

Το πείραμα αυτό αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο έλεγχο του πώς εργάζονται οι άνθρωποι, ειδικά μετά την πανδημία της COVID-19, όταν τα προγράμματα άδειας και οι υποχρεωτικές περίοδοι εργασίας από το σπίτι ώθησαν πολλούς να αναρωτηθούν εάν έπρεπε να κάθονται σε ένα γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες έχουν δοκιμάσει έναν τύπο τετραήμερης εργασίας και ανέφεραν επίσης επιτυχημένα αποτελέσματα. Η Microsoft το χρησιμοποίησε πιλοτικά στην Ιαπωνία για ένα μήνα το 2019, ενώ ο γίγαντας καταναλωτικών αγαθών Unilever πραγματοποίησε μια δοκιμή διάρκειας ενός έτους στη Νέα Ζηλανδία το 2020.

Απρόθυμη η πλειοψηφία των επιχειρήσεων

Ωστόσο, το σύνολο των επιχειρήσεων στη Βρετανία δεν φαίνεται πρόθυμο να υιοθετήσει κάποιο τέτοιο μέτρο…

Όταν το Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), που εκπροσωπεί επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού, πραγματοποίησε έρευνα σε μέλη της πέρυσι, διαπίστωσε ότι πολύ λίγοι εργοδότες αναμενόταν να μετακινηθούν σε τετραήμερη εβδομάδα τα επόμενα τρία χρόνιαμ ενώ τα δύο τρίτα δεν περίμεναν καμία αλλαγή την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, το στοιχείο ότι η τετραήμερη εργασία βοήθησε στη διατήρηση του προσωπικού, θα μπορούσε να αποδειχθεί ισχυρό κίνητρο για τις εταιρείες που δυσκολεύονται να προσλάβουν εργαζομένους λόγω της πανδημίας. Η Βρετανία αντιμετωπίζει επιπρόσθετα προβλήματα και λόγω της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή