Εργαζόμενοι όλου του κόσμου, ενωθείτε: Στη σκιά της υπερεργασίας και του burnout (επαγγελματική εξουθένωση), καθώς ο αριθμός αυτό ολοένα και αυξάνεται.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg πάνω από το 40% των υπαλλήλων που εργάζονται σε θέσεις γραφείου αισθάνονται εξαντλημένοι στη δουλειά. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Future Forum μια κοινοπραξία που υποστηρίζεται από τη Slack Technologies και την Salesforce Inc, πρόκειται για ένα ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο σε σύγκριση με την περίοδο της πανδημίας.

Είναι η τετραήμερη εργασία η λύση στο burnout των εργαζομένων;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε περιοχές εκτός των ΗΠΑ, όπου το burnout έχει αυξηθεί αρκετά σε αντίθεση με την ελαφρά βελτίωση που καταγράφηκε από τους Αμερικανούς εργαζόμενους. «Όχι ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι θα έπρεπε να πανηγυρίζουν, λέει ο Brian Elliott, ο οποίος επιβλέπει την τριμηνιαία έρευνα. «Τα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης εξακολουθούν να είναι πάνω από 40%», επισημαίνει.

Η οικονομική αβεβαιότητα, ο φόβος για περικοπές θέσεων εργασίας και η αυξανόμενη πίεση για επιστροφή στο φυσικό χώρο εργασίας συμβάλουν αρνητικά, ενώ οι γυναίκες και οι νεότεροι εργαζόμενοι, αναφέρουν ότι παλεύουν με την επαγγελματική εξουθένωση.

Σε σύγκριση με εργαζομένους που δεν μπορούν να αλλάξουν τα ωράρια τους, οι ερωτηθέντες με πλήρη ευελιξία προγράμματος αναφέρουν:

  • 39% υψηλότερη παραγωγικότητα (από 29% προηγουμένως)
  • 64% μεγαλύτερη ικανότητα focus (από 53%)

Οι εργαζόμενοι με χρονοδιαγράμματα που δεν μπορούν να αλλάξουν είναι 26% πιο πιθανό να πουν ότι έχουν υποστεί burnout και ταυτόχρονα αι είναι 2,5 φορές πιο πιθανό να δηλώσουν παραίτηση ή να αναζητήσουν σίγουρα μια νέα δουλειά φέτος.

Δεν είναι μόνο το υποχρεωτικό facetime που αγχώνει τους εργαζόμενους. Οι εταιρείες έχουν «ρίξει» τόση πολλή τεχνολογία στους υπαλλήλους που έχουν κατακλυστεί. Οι μεγάλοι εργοδότες χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 211 διαφορετικές εφαρμογές, από 195 πέρυσι, σύμφωνα με μια ξεχωριστή έρευνα της Okta.

Την ίδια ώρα, μια κατηγορία εργαζομένων θεωρείται η πιο ανήσυχη από όλους, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με την εργασιακή αστάθεια, την ανασφάλεια που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας, το κύμα απολύσεων ακόμα και σε παγκόσμιους ομίλους, αλλά και την υποβάθμιση των αμοιβών.

Οι zoomers

Πρόκειται για τους νέους ανθρώπους της Gez Z (γεννημένους από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και έως τις αρχές του 2010), που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους ζωή πριν από μερικά χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνα της Cigna International Health σε δείγμα σχεδόν 12.000 zoomers από όλο τον κόσμο, το 91% ατόμων ηλικίας από 18 έως 24 χρόνων δηλώνει αγχωμένο. Η έρευνα δείχνει πως η γενιά Ζ αναδεικνύεται στην πιο στρεσαρισμένη δημογραφική ομάδα στον εργασιακό χώρο, αγωνιζόμενη σκληρά να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων της συγκεκριμένης γενιάς (23%) θεωρεί το άγχος αυτό μη διαχειρίσιμο, ενώ το συντριπτικό ποσοστό του 98% δηλώνει πως αντιμετωπίζει συμπτώματα burnout.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive