Σε μπαράζ εκδόσεων νέων αποταμιευτικών λύσεων προχωρούν οι τράπεζες, διευρύνοντας τις επιλογές του καταθετικού κοινού, το οποίο με ελεγχόμενο ή μηδενικό ρίσκο μπορεί πλέον να πετύχει υψηλές αποδόσεις και να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα για διάστημα έως και 5 έτη.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου κάθε εβδομάδα τα πιστωτικά ιδρύματα, σε συνεργασία και με τις θυγατρικές τους στον τομέα του asset management, λανσάρουν προγράμματα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες κάθε πορτοφολιού, μεγάλου ή μικρού.

Πλέον, οι συνθήκες στις αγορές, μετά τις τελευταίες αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο του ευρώ, επιτρέπουν τη δημιουργία εναλλακτικών προτάσεων και καθιστούν την τρέχουσα συγκυρία ιδανική για το σχεδιασμό ισορροπημένων χαρτοφυλακίων.

Τράπεζες: Νέος κύκλος αυξήσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις

Με δεδομένο ότι το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, η προσφορά νέων λύσεων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, προς όφελος των αποταμιευτών.

Τραπεζική πηγή απευθύνει κάλεσμα στους καταθέτες να μιλήσουν με τους συμβούλους επενδύσεων για την εξέταση όλων των διαθέσιμων επιλογών.

«Αποτελεί μίας πρώτης τάξεως να συζητήσουν εκτενώς με τα στελέχη μας για την κατανόηση των στόχων τους, που θα επιτρέψει τη δημιουργία χαρτοφυλακίων μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, προσαρμοσμένων στην προσδοκώμενη απόδοση και στον κίνδυνο που θέλουν να αναλάβουν» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επενδύσεις σε ομόλογα

Κατά τον ίδιο, τα πιο δημοφιλή προγράμματα αυτήν την περίοδο είναι τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που διανέμουν ετησίως μέρισμα, υπό προϋποθέσεις.

Οι καθαρές εισροές που καταγράφονται καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Για παράδειγμα:

– Στο EUROBANK DIS GF TARGET MATURITY III, που θα διατίθεται έως και τις 17/3 από τη Eurobank, τα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει από τις 25/1 διαμορφώνονται στα 161 εκατ. ευρώ

– Στο Α/Κ ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME ΙΙ 5ετές – Ομολογιακό, που θα διατίθεται έως τις 17/3 από την Εθνική Τράπεζα, προσεγγίζουν μέσα σε μόλις 5 εργάσιμες ημέρες τα 1,6 εκατ. ευρώ

– Στο Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2028 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από την Τράπεζα Πειραιώς έως τις 28/2, έχουν ανέλθει από τις 6/2 σε 278 εκατ. ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι τράπεζες που διαθέτουν αυτού του είδους τα προγράμματα εκτιμούν ότι το 2023 το ποσοστό επιστροφής κεφαλαίου θα ανέλθει σε τουλάχιστον 3%. Κι αυτό για ποσά που μπορεί να ξεκινούν από μόλις 1.000 ευρώ.

Τα προϊόντα της κατηγορίας συστήνονται αυτήν την περίοδο λόγω της αύξηση που έχει καταγραφεί στις αποδόσεις των ομολόγων, κρατικών και εταιρικών.

Το ρίσκο τους σχετίζεται με τη φερεγγυότητα των εκδοτών τους. Στο σενάριο λοιπόν που δεν υπάρξουν πολλαπλές πτωχεύσεις τα επόμενα χρόνια το συνολικό κέρδος μπορεί να διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, εάν επαληθευτεί η πρόβλεψη ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα αρχίσουν να υποχωρούν από το 2024, δημιουργείται η προοπτική επίτευξης κεφαλαιακών κερδών, που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και σε διψήφια επίπεδα.

Οι αποδόσεις στις προθεσμιακές

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το λανσάρισμα νέων προθεσμιακών καταθέσεων από τις τράπεζες, αλλά και οι προς τα πάνω αναπροσαρμογές στα επιτόκια των υφιστάμενων λογαριασμών.

Πλέον, οι αποδόσεις στους συστημικούς ομίλους φτάνουν έως και το 2,3%. Στις 50.000 ευρώ, τα καλύτερα επιτόκια στα προϊόντα των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

· 3 μήνες: 1%

· 6 μήνες: 1,05%

· 12 μήνες: 1,75%

· 15 μήνες: 2%

· 18 μήνες: 1,5%

· 24 μήνες: 1,75%

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια στα νέα προϊόντα των τραπεζών αυξάνονται κάθε τρίμηνο. Ως εκ τούτου, για να πετύχει κάποιος την υψηλότερη δυνατή απόδοση, θα πρέπει να μην προχωρήσει σε πρόωρη ανάληψη των χρημάτων του πριν τη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης.

Εξάλλου, υψηλότερες αποδόσεις ισχύουν πλέον και σε απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς, χωρίς δεσμεύσεις. Για παράδειγμα, συστημικός όμιλος αύξησε πριν λίγες ημέρες στο 1% το επιτόκιο που προσφέρει σε όσους βάζουν στην άκρη από 20 έως 500 ευρώ το μήνα.

Άλλη τράπεζα προσφέρει με τα χρήματα ανοιχτά ετησιοποιημένη απόδοση έως 0,35%, με μηνιαία καταβολή των τόκων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις