Αγώνα δρόμου ώστε να προλάβει τις προθεσμίες που έχει θέσει η Επιτροπή της Βασιλείας αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα, θα πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλείται να εντάξει με διαδικασίες fast-track αυστηρούς κανόνες κεφαλαίου στις τράπεζες που διαθέτουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, στον εκκρεμή τραπεζικό νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παγκόσμια Επιτροπή της Βασιλείας έχει θέσει προθεσμία τον Ιανουάριο του 2025 για την εφαρμογή των κεφαλαιακών απαιτήσεων, προκειμένου να μπορεί να έχει μια τράπεζα άνοιγμα σε κρυπτοστοιχεία όπως τα stablecoins και το bitcoin.

Η ανάγκη θεσμικού πλαισίου για τα κρυπτοστοιχεία

Χαμηλή η έκθεση σε crypto

«Προς το παρόν, οι τράπεζες έχουν πολύ χαμηλά ανοίγματα σε κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και μόνο περιορισμένη συμμετοχή στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με κρυπτοστοιχεία», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα άτυπο έγγραφο συζήτησης που αποκαλύπτει το Reuters.

«Οι τράπεζες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για διαπραγμάτευση κρυπτοστοιχείων για λογαριασμό των πελατών τους και για παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με κρυπτοστοιχεία», τονίζει.

Τα πρότυπα της Βασιλείας εφαρμόζονται στην ΕΕ με νόμο και μια καθυστέρηση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να εισέλθουν στην crypto-αγορά, καθώς οι χωριστοί κανόνες της ΕΕ για την εμπορία κρυπτοστοιχείων θα τεθούν σε ισχύ το 2024.

Οι κανόνες της Βασιλείας

Για την επιβολή των κανόνων κρυπτογράφησης της Βασιλείας, η ΕΕ θα μπορούσε είτε να προτείνει έναν νέο νόμο είτε να επεκτείνει τον τραπεζικό νόμο που ολοκληρώνει τώρα, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο .

Το κοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ έχουν ίσο λόγο για τον τραπεζικό νόμο και πρόκειται να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση του τελικού κειμένου, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τις διατάξεις για τα κρυπτοστοιχεία. Σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, αυτό θα έδινε στις τράπεζες σαφήνεια στις απαιτήσεις τους για άνοιγμα σε crypto και θα διασφάλιζε ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτά αντιμετωπίζονται επαρκώς.

«Από διεθνή σκοπιά, θα επιτρέψει επίσης στην ΕΕ να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την προθεσμία εφαρμογής που συμφωνήθηκε σε επίπεδο Βασιλείας».

Το έγγραφο της Επιτροπής προτείνει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) του μπλοκ θα μπορούσε να συντονιστεί με την εποπτική αρχή κινητών αξιών της ΕΕ, ESMA για να διασφαλίσει ότι τα κρυπτογραφικά στοιχεία είναι σωστά κατηγοριοποιημένα.

Άλλες πρωτοβουλίες

Μέχρι στιγμής, έχουν υιοθετηθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στη δημιουργία του κατάλληλου κανονιστικού και εποπτικού πλαισίου.

Σε διεθνές επίπεδο, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB – Financial Stability Board) εξετάζει την δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για τα κρυπτοστοιχεία. Επίσης, η Επιτροπή της Βασιλείας επεξεργάζεται τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για την έκθεση των τραπεζών σε κρυπτοστοιχεία.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνήθηκε πρόσφατα το κείμενο του Κανονισμού για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων (MiCA – markets in cryptoassets), που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αδειοδότηση και εποπτεία των ανταλλακτηρίων κρυπτοστοιχείων, ρυθμίσεις για το διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων των πελατών τους, κανόνες ενημέρωσης, καθώς και την άσκηση κεντρικού ρόλου από εθνικές και ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Blockchain