Ήπια ανοδικά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, σε μια προσπάθεια να ανακάμψουν, ειδικά ο S&P 500, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, αλλά και τα πρακτικά της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,50% στις 33.211 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,89% στις 4.026 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 1,09% στις 11.632 μονάδες.

Άνοδος στην απόδοση του 10ετούς

Πάντως, την επιφύλαξη συντηρεί η άνοδος στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς, στο 3,94% περίπου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed. Ο τεχνικός αναλυτής της Credit Suisse, David Sneddon, σημείωσε ότι «για την αγορά μετοχών, η άνοδος των αποδόσεων ήταν σίγουρα ένας παράγοντας της πρόσφατης αδυναμίας και αν οι αποδόσεις βρουν σύντομα ένα ανώτατο όριο, αυτό θα ενισχύσει την υπόθεση ότι ο S&P 500 θα βρει βραχυπρόθεσμα ένα κατώτατο όριο στο βασικό σύμπλεγμα στηρίξεων γύρω από τις 3984/26 μονάδες».

Οι επενδυτές προσπαθούν να κάνουν τις ανάλογες προσαρμογές μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου, και έδειξαν ότι τα μέλη της κεντρικής τράπεζας είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν να καταπολεμούν τον πληθωρισμό με αυξήσεις των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός «παρέμεινε αρκετά πάνω» από τον στόχο της Fed για 2% και η αγορά εργασίας «παρέμεινε πολύ σφιχτή, συμβάλλοντας στις συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές», σύμφωνα με τα πρακτικά.

Σύσφιξη της αγοράς εργασίας

«Η Fed είναι αποφασισμένη να συσφίξει λίγο την αγορά εργασίας, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα παγιωθεί στο σημερινό υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο Bill Adams, επικεφαλής οικονομολόγος της Comerica Bank. «Μέχρι τα μέσα του 2023, ο ετήσιος πληθωρισμός πιθανότατα θα έχει επιβραδυνθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Αλλά αν ο πληθωρισμός εκπλήξει και πάλι προς τα πάνω ή αν το ποσοστό ανεργίας μειωθεί περαιτέρω, η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι στην πρόβλεψή μας», πρόσθεσε.

Πάντως, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ έπεσαν στις 192.000 έναντι 200.000 των εκτιμήσεων των οικονομολόγων. Την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν τις 194 χιλ. με αναθεώρηση στις 195 χιλιάδες. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανήλθαν σε 1.654 εκατ. έναντι της εκτίμησης για 1.700 εκατ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street