Ετήσια κέρδη-ρεκόρ απέφερε στον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Eni η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022, και παρά το γεγονός ότι το τέταρτο τρίμηνο του έτους δεν κατάφερε να πιάσει τις προβλέψεις.

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ακολούθησε τις αντίστοιχες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου όσον αφορά τα κέρδη για το 2022, όταν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτοξεύτηκαν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων στα ύψη.

Ρωσία: Ο πολεμικός προϋπολογισμός του Πούτιν δεν θα πληγεί από την ανώτατη τιμή του πετρελαίου

Και, ενώ το κόστος της ενέργειας έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες από τα υψηλά του προηγούμενου χρόνου,ο πόλεμος δημιουργεί το έδαφος για μια μακροπρόθεσμη αναταραχή που θα μπορούσε να κρατήσει τις τιμές υψηλές για τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει το Bloomberg.

Τα αποτελέσματα

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Eni για το τέταρτο τρίμηνο ήταν 2,5 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Για ολόκληρο το έτος το ποσό-ρεκόρ ήταν 13,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ιταλίας, η ανταπόκριση της εταιρείας στην ενεργειακή κρίση ήταν ένας «σημαντικός μοχλός» των επιδόσεων της εταιρείας στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η Eni έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ιταλίας εξασφαλίζοντας προμήθειες φυσικού αερίου από την Αφρική για να αντικαταστήσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια. Τα κέρδη από τις έρευνες και την παραγωγή προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν περισσότερο από 70% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, στα 16,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Eni θα ανακοινώσει την επιχειρηματική της στρατηγική για την περίοδο 2023-2026 μέσα στην ημέρα, με επίκεντρο την πιθανότητα για επιπλέον επαναγορές μετοχών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή