Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «έχασε τον ενεργειακό πόλεμο» και τα χειρότερα για την ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να πέρασαν, σύμφωνα με τον Pierre Andurand, έναν από τους γνωστούς traders στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Pierre Andurand, έναν από τους κορυφαίους traders του κλάδου παγκοσμίως, η περσινή εκτίναξη των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ είναι απίθανο να επαναληφθεί, με την Ευρώπη να μαθαίνει γρήγορα να ζει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Andurand, του οποίου τα hedge funds με επίκεντρο την ενέργεια έχουν απολαύσει τρία χρόνια υψηλών αποδόσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ότι «έκλεισε» όλες τις θέσεις του στις αγορές φυσικού αερίου.

Οι μεγάλες περικοπές στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ως αντίποινα για τη δυτική στήριξη προς την Ουκρανία οδήγησαν την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο, ήτοι πάνω από 10 φορές από το κανονικό επίπεδο. Ωστόσο, κατά τους τελευταίους μήνες έχει υποχωρήσει σε περίπου 50 €/MWh – κάτι που αποτελεί ιστορικά υψηλό, αλλά πολύ πιο διαχειρίσιμο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, την ώρα που βυθίζονται σε μια κρίση κόστους ζωής.

Ρωσία: Πώς τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο έλλειμμα σε 25 χρόνια [γράφημα]

Το τέλος των προσοδοφόρων συναλλαγών

«Νομίζω ότι ο Πούτιν έχασε τον ενεργειακό πόλεμο», είπε ο Andurand σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Οι πολύ υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικά αρνητικές για την παγκόσμια οικονομία, αλλά τώρα έχουν επανέλθει σε ένα πιο λογικό επίπεδο. Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν εδώ, θα υπάρχει πολύ λιγότερη ανησυχία για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων. Δεν υπάρχει πλέον φόβος για ενεργειακή κρίση», σημείωσε για να προσθέσει «Τώρα που η Ευρώπη συνηθίζει να ζει χωρίς ρωσικό αέριο γιατί να επιστρέψει κάποτε;» αυτός πρόσθεσε.

Εάν είναι σωστή, η εκτίμηση του Γάλλου αναλυτή, τότε αυτό σημαίνει το τέλος μιας από τις πιο προσοδοφόρες συναλλαγές των hedge funds τα τελευταία χρόνια.

Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από την εκτόξευση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, αφότου η Ρωσία άρχισε να συμπιέζει τις προμήθειες προς την Ευρώπη το 2021, προτού μειώσει τις εξαγωγές μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Andurand, πρώην trader ενέργειας της Goldman Sachs και της Vitol, του οποίου η εταιρεία Andurand Capital διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, είδε το αμοιβαίο κεφάλαιό του Commodities Discretionary Enhanced να κερδίζει περίπου 650% από την αρχή του 2020 έως το τέλος του περασμένου έτους.

Ο Andurand, το ταμείο του οποίου έχει υποχωρήσει κατά 3% μέχρι στιγμής το 2023, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κάνει λάθος με την περικοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη πέρυσι, καθώς αν και κατάφερε να οδηγήσει τις τιμές προσωρινά υψηλότερα, είχε υποτιμήσει την ικανότητα προσαρμογής των αγοραστών.

Αυξάνεται το πετρέλαιο

Αν και ο Andurand υποστήριξε ότι η κρίση του φυσικού αερίου και της ενέργειας πλησιάζει στο τέλος της, δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για μεγάλες κινήσεις στο εμπόρευμα για το οποίο είναι περισσότερο γνωστός.

Οι τιμές του πετρελαίου, είπε, είχαν πέσει πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες και πρόκειται να σημειώσουν ράλι καθώς επιταχύνεται η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας από το τέλος της πολιτικής μηδενικού covid.

Το πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι μέσα στο 2023, δήλωσε ο Andurand, υποστηρίζοντας ότι η αγορά βλέπει πολύ βραχυπρόθεσμα.

«Η επαναλειτουργία της Κίνας θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε ο Andurand, προσθέτοντας ότι είχε μειώσει τις θέσεις του στο πετρέλαιο το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους καθώς οι τιμές έπεφταν, αλλά προχώρησε σε άυξηση στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.