Ένας λογαριασμός κοινής ωφελείας στο όνομα της 81χρονης μητέρας του ήταν αρκετός ώστε ο Yevgeny Prigozhin, ο διαβόητος ιδρυτής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, να περάσει τους ελέγχους για ξέπλυμα χρήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Wagner Α.Ε.: Ένας Ρώσος πολέμαρχος και οι δικηγόροι του

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, επικαλούμενοι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν, η δικηγορική εταιρεία Discreet Law με έδρα το Λονδίνο το 2021 ζήτησε έγγραφα ταυτότητας από τον Prigozhin στο πλαίσιο ελέγχων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, πριν τον αναλάβει ως πελάτη.

Εκείνη την εποχή το αφεντικό της Βάγκνερ, οι μαχητές της οποίας έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα όπως μαζικές εκτελέσεις και βιασμοί, τελούσε υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων διεθνών φυγάδων του FBI.

Ένας λογαριασμός ήταν αρκετός

Σε απάντηση στο αίτημα της Discreet για έγγραφα από τον Prigozhin, οι Ρώσοι δικηγόροι του διαβίβασαν στο δικηγορικό γραφείο ένα αντίγραφο του διαβατηρίου του και έναν λογαριασμό φυσικού αερίου στο όνομα της 81χρονης τότε μητέρας του αφεντικού της Βάγκνερ, Βιολέτας, που αφορούσε μια διεύθυνση στην Αγία Πετρούπολη.

Έγραψαν: «Ο λογαριασμός έχει εκδοθεί στο όνομα της μητέρας του ενάγοντος (Violetta Prigozhina), η οποία πράγματι ζει στη διεύθυνση κατοικίας του πελάτη και πληρώνει τους λογαριασμούς». Σε απάντηση, ένας δικηγόρος της Discreet Law απάντησε: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τα έγγραφα [κατά του ξεπλύματος χρήματος]».

Η Violetta Prigozhina, 83 ετών σήμερα, τέθηκε υπό κυρώσεις από την ΕΕ πέρυσι για την υποστήριξή της στις μισθοφορικές δραστηριότητες του γιου της. Κυρώσεις έχουν επιβληθεί από το 2018 και στις μισθοφορικές εταιρείες του Prigozhin όμως, σύμφωνα με τους FT, αυτό δεν τις εμπόδιες να συνέχισαν να παράγουν έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Prigozhin προσέλαβε το 2021 τη Discreet Law για να μηνύσει τον Βρετανό δημοσιογράφο Έλιοτ Χίγκινς για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή υπέθεσε ότι ο Ρώσος συνδέεται με τον Βάγκνερ.

Η Discreet Law, η οποία υπέβαλε αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για λογαριασμό του Prigozhin, δηλώνοντας ότι υπέστη συναισθηματική βλάβη, υπέβαλε αίτηση για να σταματήσει να τον εκπροσωπεί τον Μάρτιο του 2022, περίπου ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σάλος

Οι αποκαλύψεις σχετικά με την ευκολία με την οποία ο Prigozhin προσέλαβε δικηγόρους του Ηνωμένου Βασιλείου έρχονται σε μια εποχή που ο ρόλος του Λονδίνου ως κόμβου για το ξέπλυμα χρήματος και το οικονομικό έγκλημα έχει τεθεί υπό αυξανόμενο έλεγχο, όπως μεταδίδει το βρετανικό έντυπο.

Τα βρετανικά δικηγορικά γραφεία, σύμφωνα με τη ρυθμιστική τους αρχή, την Solicitors Regulation Authority, έχουν κάποια διακριτική ευχέρεια βάσει των ισχυόντων κανόνων να αξιολογούν το επίπεδο του ελέγχου που πρέπει να κάνουν σε μεμονωμένους πελάτες με βάση τους κινδύνους που ενέχουν.

Η Discreet Law είχε επίσης ζητήσει με επιτυχία άδεια να ενεργεί για τον Prigozhin από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών το 2021, επειδή ο τελευταίος βρισκόταν υπό καθεστώς κυρώσεων.

«Είναι γελοίο»

Η Μάργκαρετ Χοτζ, βουλευτής των Εργατικών, η οποία έχει συμβάλει στην ηγεσία διακομματικής πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, δήλωσε ότι η αποδοχή λογαριασμού φυσικού αερίου στο όνομα συγγενικού προσώπου ενός πελάτη υψηλού κινδύνου καταδεικνύει την ανάγκη για επείγουσα μεταρρύθμιση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι γελοίο το γεγονός ότι ένας Ρώσος πολέμαρχος απέφυγε κάθε υποψία για ξέπλυμα χρήματος χρησιμοποιώντας απλώς τους λογαριασμούς φυσικού αερίου της ηλικιωμένης μητέρας του», είπε, χαρακτηρίζοντας «εξωφρενικό» το γεγονός ότι ένα δικηγορικό γραφείο ανέλαβε έναν τόσο επικίνδυνο πελάτη.

Ο ιδρυτής της Discreet Law, Roger Gherson, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν η εταιρεία έλαβε άλλα μέτρα για να ελέγξει τον Prigozhin προτού τον αναλάβει ως πελάτη, ή γιατί δέχτηκε τον λογαριασμό φυσικού αερίου της μητέρας του στους ελέγχους κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή