Πτωτική πορεία διαρκείας αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές, να διαγράψει τα επόμενα χρόνια το δολάριο, μετά το ξέφρενο ράλι του 2022 που αναστάτωσε την παγκόσμια οικονομία, συνέβαλε στην εκτόξευση του πληθωρισμού και βάθυνε τη φτώχεια σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Δολάριο: Πιέζει τις αναδυόμενες οικονομίες το ισχυρό νόμισμα

Σύμφωνα με το Bloomberg, επενδυτές αποδίδουν την υποχώρηση του δολαρίου στο γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, ο κύριος όγκος των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed έχει παρέλθει. Αντιθέτως πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τη σύσφιξη, ενισχύοντας άλλα νομίσματα πλην του δολαρίου.

«Το peak του δολαρίου είναι πίσω μας»

«Το peak του δολαρίου είναι σίγουρα πίσω μας και ένα δομικά ασθενέστερο δολάριο βρίσκεται μπροστά μας», δήλωσε ο Γιώργος Μπούμπουρας, βετεράνος της αγοράς εδώ και τρεις δεκαετίες και επικεφαλής έρευνας στο hedge fund K2 Asset Management. «Ναι, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι επίμονος, ναι, η αγορά επιτοκίων δείχνει ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι άλλες οικονομίες στον κόσμο φτάνουν τις ΗΠΑ».

Ένα ασθενέστερο δολάριο θα προσφέρει ανακούφιση στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι τιμές των εισαγωγών για τις αναπτυσσόμενες χώρες θα μειωθούν, συμβάλλοντας στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού. Είναι επίσης πιθανό να ωθήσει προς τα πάνω την τιμή του χρυσού αλλά και των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, όπως τα κρυπτονομίσματα, καθώς το κλίμα βελτιώνεται.

Αυτό μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση κάποιων ζημιών το 2022, όταν το ισχυρότερο δολάριο συνέβαλε στην εκτόξευση του πληθωρισμού, καθώς το κόστος των τροφίμων και του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα, χώρες όπως η Γκάνα οδηγήθηκαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ενώ οι επενδυτές μετοχών και ομολόγων επιβαρύνθηκαν με υπερμεγέθεις απώλειες.

Ενισχύονται οι αντίπαλοι του δολαρίου

Οι κινήσεις άλλων κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, πλην της Fed, καταδεικνύουν επίσης ότι το ράλι του δολαρίου έχει λάβει τέλος. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη ζώνη του ευρώ και την Αυστραλία σηματοδοτούν ότι απαιτούνται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να εξουδετερωθεί ο πληθωρισμός, ενώ πληθαίνουν οι εικασίες ότι φέτος η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα εγκαταλείψει την εξαιρετικά χαλαρή της στάση. Το γεν έχει ήδη αυξηθεί περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου από τον Οκτώβριο, οπότε και υποχώρησε σε χαμηλό τριών δεκαετιών, ενώ το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά περίπου 11% από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου.

Επενδυτές βλέπουν αμυδρά σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, εκτιμώντας πως αν αυτή η τάση διαρκέσει, το 2024 η Fed ενδέχεται να προχωρήσει στις πρώτες μειώσεις επιτοκίων. Κάτι που πάντως έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που βλέπει τον πληθωρισμό να τρέχει με ανησυχητικούς ρυθμούς.

«Δεν πρόκειται για ευθύγραμμη πορεία»

Πάντως, όπως ξεκαθαρίζει το αμερικανικό πρακτορείο, αναλυτές και επενδυτές δεν θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση του δολαρίου θα είναι ευθύγραμμη. Αντιθέτως, θα υπάρξουν παράγοντες ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος, όπως η απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, που ενισχύουν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.

«Το δολάριο έχει φτάσει στο peak του, αλλά δεν περιμένουμε πλήρη αντιστροφή της δυναμικής που είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο Omar Slim, συν-επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος στην Ασία εκτός Ιαπωνίας της PineBridge Investments στη Σιγκαπούρη. Η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, και αυτό θα συμβάλει «στην άμβλυνση της αδυναμίας του δολαρίου».

Άλλοι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι οι αυξημένες αποδόσεις των ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχίσουν να προσελκύουν επενδυτές, βοηθώντας στη στήριξη του δολαρίου.

«Η βασική μας υπόθεση είναι η ανάκαμψη του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους» έγραψε η Elsa Lignos, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην RBC Capital Markets, σε σημείωμά της αυτόν τον μήνα.

Το δολάριο «έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του», δήλωσε ο Holtze-Jen, επικεφαλής επενδύσεων Ασίας-Ειρηνικού στον ιδιωτικό τραπεζικό βραχίονα της Deutsche Bank στη Σιγκαπούρη. Αλλά το αμερικανικό νόμισμα «θα συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη επειδή εξακολουθεί να χαίρει αναγνώρισης ως ασφαλές καταφύγιο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές