Η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ωθήσει 141 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως στην ακραία φτώχεια.
Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έκθεσης, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature Energy.
Ερευνητές από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες μοντελοποίησαν τις επιπτώσεις των αυξημένων τιμών της ενέργειας σε 116 χώρες και ανακάλυψαν ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν έως και 4,8% κατά μέσο όρο, καθώς οι τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου ανέβηκαν μετά τη ρωσική εισβολή, επιπλέον των μεταπανδημικών αυξήσεων.
Ενεργειακή κρίση: Η Eυρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο με τον Πούτιν
Κίνδυνος για τα φτωχά νοικοκυριά
Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, η έκθεση, σύμφωνα με το CNN, αναφέρει ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.
Τα νοικοκυριά σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα αισθάνονται επίσης τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας, αλλά είναι πιο πιθανό να καταφέρουν να τις απορροφήσουν στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, σύμφωνα με την έκθεση.
Ορισμένες χώρες είναι πιο εκτεθειμένες από άλλες, για παράδειγμα, οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος στην Εσθονία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, κυρίως επειδή αυτές οι χώρες βασίζονται περισσότερο σε βιομηχανίες ενέργειας.
Η Πολωνία, ειδικότερα, βασίζεται στον άνθρακα για το 68,5% της παραγωγής ενέργειας της, από το 2020.
Τρόφιμα… φωτιά
Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκαν από την κρίση στην Ουκρανία οδήγησαν επίσης στο αυξημένο κόστος ειδών πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα.
Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, στις ΗΠΑ οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν κατά 70,1%, της μαργαρίνης 44,7%, του βουτύρου 26,3%, του αλευριού 20,4%, του ψωμιού 14,9%, της ζάχαρης 13,5%, του γάλακτος 11%, του κοτόπουλου 10,5% και, μαζί, των φρούτων οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 7,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσίευσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας αυτόν τον μήνα.
Οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών λένε επίσης ότι οι τιμές είναι απίθανο να πέσουν σύντομα.
Την Πέμπτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé, του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων στον κόσμο, επανέλαβε τα όσα έχουν αναφέρει άλλοι καταναλωτικοί γίγαντες όπως η Unilever και η Proctor & Gamble, προειδοποιώντας ότι οι τιμές των βασικών ειδών θα αυξηθούν περαιτέρω φέτος.
Πληθωρισμός η αιτία
«Όπως όλοι οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, έχουμε πληγωθεί από τον πληθωρισμό και τώρα προσπαθούμε να επιδιορθώσουμε τη ζημιά που έχει προκληθεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nestlé, Mark Schneider, σε μια κλήση με δημοσιογράφους την Πέμπτη, αν και αρνήθηκε να πει ποια από τις 2.000 μάρκες της εταιρείας, που καλύπτουν τα κατεψυγμένα τρόφιμα, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τη βρεφική φόρμουλα, θα επηρεαστούν από τις νέες αυξήσεις των τιμών.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη εβδομάδα, ο οικονομικός διευθυντής της Unilever, Graeme Pitkethly, είπε στους δημοσιογράφους: «Πιθανότατα έχουμε ξεπεράσει το μέγιστο του πληθωρισμού, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε τιμές αιχμής». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Unilever είπε στην ίδια κλήση ότι η εταιρεία αναμένει ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν σημαντικά το 2023.
Σήμα κινδύνου
Σύμφωνα με την έκθεση, πολλές κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν ήδη λάβει μέτρα για να μειώσουν τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας στα νοικοκυριά, από τη μείωση των ενεργειακών φόρων και την παροχή εκπτώσεων στους λογαριασμούς ενέργειας έως τις εφάπαξ ενεργειακές επιδοτήσεις και τα ανώτατα όρια τιμών.
Ωστόσο, η έκθεση προτείνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, όπως ο καθορισμός επιδοτήσεων τιμών, η επιβολή έκτακτών φόρων στις εταιρείες ενέργειας και η ψήφιση νομοθεσίας για τη χρήση πιο βιώσιμων πηγών ενέργειας κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων.
Τέλος, η έκθεση προσθέτει ότι αυτή η ενεργειακή κρίση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση των κινδύνων από «ένα ενεργειακό σύστημα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα».
Όχι μόνο αφήνει εκατομμύρια στο χείλος της ακραίας φτώχειας, αλλά επιταχύνει επίσης την κλιματική αλλαγή, η οποία θέτει περισσότερες προκλήσεις σε όσους είναι πιο ευάλωτοι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Πηγή in.gr
Latest News
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο
Τζόρτζ Τσούνης: Φεύγω από την θέση, όχι όμως και από την Ελλάδα
Ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε ότι τα χρόνια της θητείας του ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν «τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου»
Εξίσωση με πολλές μεταβλητές το μέλλον της Συρίας
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της Συρίας που βρίσκεται όπως παραδέχονται διπλωμάτες αντιμέτωπη με το χάος
Τραμπ: «Πρέπει να φύγουν όλοι οι παράνομοι μετανάστες»
Θα υλοποιήσει πράγματι ο Ντόναλντ Τραμπ όλα όσα είχε διακηρύξει στον προεκλογικό αγώνα; Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Συρία: Σε θέση «πρωτοφανούς αδυναμίας» η Τεχεράνη
«Ο Άξονας της Αντίστασης, όπως τον ξέραμε, δεν υπάρχει πια»
Παραιτήθηκε από σύμβουλος του πρωθυπουργού ο Αλέξης Πατέλης
Τι αναφέρει ο κ. Πατέλης στην ανάρτησή του - Πότε θα ανακοινωθεί ο νέος επικεφαλής
Η Ελλάδα ανταγωνίζεται ισάξια την Ισπανία στα τουριστικά έσοδα [γράφημα]
Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ στην Ελλάδα περίπου το 1/3 του εισερχόμενου τουρισμού για το 2019 και σχεδόν το 1/4 του 2022 και του 2023 είναι οδικές αφίξεις