Η Γερμανία έχει διαθέσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ (275 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αντιμετωπίσει τους άμεσους κινδύνους μιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η τελική λύση θα είναι πολύ πιο δαπανηρή.

Σύμφωνα με το BloombergNEF το τίμημα για τη μελλοντική προστασία του ενεργειακού συστήματος της χώρας προβλέπεται να ανέλθει σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2030.

Το κόστος αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις στην αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και πάνω από όλα νέας γενιάς για τη διαχείριση της σταδιακής κατάργησης των πυρηνικών σταθμών και των σταθμών άνθρακα, τη διαχείριση της αυξημένης ζήτησης από ηλεκτρικά αυτοκίνητα και συστήματα θέρμανσης και την τήρηση των δεσμεύσεων για το κλίμα.

«Ανεβάζει στροφές» η Γερμανία στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

Μετάβαση

Η μετάβαση θα απαιτήσει την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών που θα καλύπτουν 43 γήπεδα ποδοσφαίρου και 1.600 αντλίες θερμότητας κάθε μέρα. Χρειάζεται επίσης 27 νέα χερσαία και τέσσερα υπεράκτια αιολικά εργοστάσια να κατασκευάζονται την εβδομάδα, σύμφωνα με μια λίστα επιθυμιών που παρουσίασε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στα κεντρικά γραφεία της Volkswagen AG στο Wolfsburg.

«Πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα – ίσως το πιο τολμηρό έργο από την ανοικοδόμηση της Γερμανίας», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος επιβλέπει την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια.

Περίπου 250 γιγαβάτ νέας ισχύος θα πρέπει να εγκατασταθούν έως το 2030 – όταν η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να είναι περίπου κατά το ένα τρίτο υψηλότερη από ό,τι είναι τώρα – σύμφωνα με εκτιμήσεις της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δικτύου και της δεξαμενής σκέψης Agora Energiewende.

Έρχονται νέοι διαγωνισμοί

Ο δρόμος αναμένεται μακρύς. Προ ημερών η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι φέτος θα προκηρύξει διαγωνισμούς για μονάδες φυσικού αερίου που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα δέκατο αυτής της δυναμικότητας.

Στο επίκεντρο του διλήμματος της Γερμανίας βρίσκονται τα πολιτικά σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση ορισμένων πηγών ενέργειας χωρίς να ορίζεται ξεκάθαρα ο δρόμος για την αντικατάστασή τους. Οι τρεις τελευταίοι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας θα κλείσουν μέχρι τα μέσα Απριλίου και τώρα στοχεύει να επιταχύνει την έξοδό της από τον άνθρακα έως το 2030. Η πρόκληση έχει ενταθεί αφού η Ρωσία – ο κύριος προμηθευτής ενέργειας της Γερμανίας πριν από τον πόλεμο – περιόρισε τις ροές φυσικού αερίου.

Ο ρόλος του LNG

Με τα πυρηνικά και τον άνθρακα εκτός τραπεζιού, η Γερμανία έχει αναλάβει μια ταχεία εγκατάσταση τερματικών σταθμών για την εισαγωγή πιο ακριβού υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς επιδιώκει να διασφαλίσει ότι θα έχει την ενέργεια για να τροφοδοτήσει την οικονομία της που βασίζεται εν πολλοίς στη βαριά βιομηχανία. Ταυτόχρονα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι αντλίες θερμότητας και οι ηλεκτρολύτες για την παραγωγή υδρογόνου αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση κατά 33% σε περίπου 750 τεραβατώρες έως το 2030, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Ενώ ο Scholz και ο Habeck έχουν δείξει ότι υπάρχει πολιτική βούληση να προωθήσουν τη μετάβαση, χρειάζονται βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας τόνων χάλυβα και άλλων υλικών που απαιτούνται για ένα τόσο τεράστιο εγχείρημα, σύμφωνα με τη Lisa Fischer, εμπειρογνώμονα στα ενεργειακά συστήματα. στο think tank E3G.

Οι ΑΠΕ

Η Γερμανία πρέπει επίσης να καταλάβει πώς θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν ο άνεμος και ο ήλιος δεν είναι διαθέσιμοι. Το σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την προετοιμασία ενός στόλου νέων σταθμών φυσικού αερίου που θα μπορούν αργότερα να λειτουργούν με υδρογόνο, αν και αγωνίζεται να βρει επενδυτές πρόθυμους να αναλάβουν τέτοια δαπανηρά έργα.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες πλαισίου, δεν μπορούν να αναμένονται επαρκείς επενδύσεις», δήλωσε η Βερόνικα Γκριμ, μέλος του οικονομικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Η έλλειψη χρηματοδότησης προέρχεται από το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας στις αγορές ενέργειας και τους ασαφείς κανονισμούς, πρόσθεσε.

Μια άλλη πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία συχνά παράγεται σε αγροτικές παράκτιες περιοχές στο βορρά, μπορεί να φτάσει στους καταναλωτές και στα εργοστάσια στο νότο. Το μέγεθος του δικτύου της Γερμανίας θα πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον Leonhard Birnbaum, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κοινής ωφέλειας EON SE, η οποία διανύει περίπου 800.000 χιλιόμετρα (500.000 μίλια) του δικτύου διανομής της Γερμανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια