Πιο έντονα από το αναμενόμενο συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, καθώς ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση επιβάρυναν την κατανάλωση των νοικοκυριών και τις επενδύσεις κεφαλαίου.

Alpha Bank για Γερμανία: Ασθενεί η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας;

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της χώρας, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της υπηρεσίας είχαν υποδείξει συρρίκνωση 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σημείωσε μικρή αύξηση 0,5% σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Όλα δείχνουν ύφεση

«Η πτώση του δείκτη PMI στη μεταποίηση, η αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη και η προθυμία για δαπάνες κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όλα δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί και πάλι το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.

Το χειρότερο του αναμενόμενου τελικό αποτέλεσμα για το τέταρτο τρίμηνο αυξάνει τους φόβους για χειμερινή ύφεση, η οποία τυπικά ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

«Οι σημερινοί αριθμοί δείχνουν ότι η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει επιβραδύνει αισθητά την οικονομία παρά τα εκτεταμένα μέτρα βοήθειας της κυβέρνησης», δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank Ραλφ Σόλβεεν. Με την παγκόσμια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ο Solveen δήλωσε ότι δύσκολα αναμένεται αισθητή οικονομική ανάκαμψη.

Χαμηλότερη κατανάλωση, λιγότερες επενδύσεις

Μετά τη λήξη των μέτρων ανακούφισης, όπως η έκπτωση στα καύσιμα και το εισιτήριο μεταφοράς των 9 ευρώ, οι καταναλωτές ξόδεψαν λιγότερα χρήματα το τέταρτο τρίμηνο από ό,τι το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 1,0%, ενώ οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η μείωση των επενδύσεων επιβάρυνε επίσης τις οικονομικές επιδόσεις, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Οι επενδύσεις στις κατασκευές μειώθηκαν κατά 2,9% το τέταρτο τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό μειώθηκαν κατά 3,6%.

Το τέταρτο τρίμηνο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,0% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται στη δύσκολη διεθνή κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από τις συνεχιζόμενες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις υψηλές τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως